Sonradan mı yoksa Muhammed'e vahiyde mi öyleymiş? Ne deniyor bunun hakkında? Mesela Fatiha suresi. Başlangıç demek. Zaten öyle mi vahiymiş? Yoksa düzenlerken insanlar mı böyle adlandırmış? Bununla ilgili bilgisi olan varsa, okuduğu bir şey vs. araştıracağım.
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
9 ay🌿 1. Genel görüş: Çoğu sûre ismi vahiy yoluyla belirlenmiştir
İslam âlimlerinin büyük çoğunluğu, sûre adlarının da Peygamber Efendimiz (s. a. v.) tarafından bildirildiğini kabul eder.
Yani, vahiy geldiğinde Cebrâil (a. s.) sadece ayetleri değil, hangi sûrede yer alacağını da öğretmiştir.
Bu yüzden sûre isimleri de vahyin bir parçası sayılır, sonradan insanlarca konmamıştır.
📚 Delil olarak gösterilen örnekler:
Peygamberimiz sahabeye “Bakara sûresini okuyun” (Müslim, Salât 252) veya “Kehf sûresini okuyun” (Buhârî, Fedâilü’l-Kur’an 11) gibi hadislerde sûre adlarını bizzat kullanmıştır.
Bu da o isimlerin onun döneminde zaten bilindiğini gösterir.
---
🌸 2. Ancak bazı sûrelerin birden fazla ismi vardır
Bazı sûrelerin birkaç farklı ismi bulunur. Örneğin:
Fâtiha Sûresi: Ümmü’l-Kur’ân, Seb’u’l-Mesânî, el-Hamd gibi başka isimleri de vardır.
Bu da bazı adlandırmaların, sahabe döneminde açıklayıcı veya anlamına göre verilmiş olabileceğini gösterir.
Yani özetle:
Ana isim (örneğin Fâtiha) → büyük ihtimalle vahiy döneminde belirlenmiş.
Diğer açıklayıcı isimler → sahabe veya sonraki âlimlerce kullanılmış olabilir.
---
🌙 3. “Fâtiha” ismi özelinde
“Fâtiha” kelimesi “açan, başlayan” demektir.
Çünkü Kur’an onunla başladığı için bu isim verilmiştir.
Peygamberimizin hadislerinde bu sûre “Ümmü’l-Kur’an” ve “Seb’u’l-Mesânî” olarak geçer.
“Fâtiha” isminin ise sahabe döneminde çok erken kullanıldığı, muhtemelen Peygamber tarafından da onaylandığı düşünülür.
---
📖 4. Bilimsel olarak nasıl açıklanıyor?
Kur’an tarihi araştırmacıları (hem İslamî hem akademik kaynaklarda) genelde şöyle açıklar:
> Sûrelerin isimleri ya doğrudan Peygamber tarafından verilmiştir,
ya da Peygamber’in sahabelerine öğrettiği şekilde yayılmıştır.
Sonraki mushaf düzenlemelerinde (Hz. Ebubekir, Hz. Osman dönemlerinde) bu isimler sabitlenmiştir.
---
🔎 Kısaca özet:
Durum Açıklama
Çoğu sûre adı Peygamber’e vahiyde öğretilmiştir
Bazı sûrelerin birden fazla ismi Sahabe/âlimlerce anlamına göre eklenmiştir
“Fâtiha” ismi Vahiy dönemiyle aynı çağda, muhtemelen Peygamber onaylıdır
Modern görüş İsimlendirme süreci hem ilahi hem beşerî katkı içerir02 Yorumla
Soran9 ayÇok teşekkür ediyorum
- 9 ay
yapay zekadan yapıştırmış ama doğru cevap
En İyi Cevaplar
Kültür & Sanat konusunda 1,5b cevap paylaştı. Kur’an’daki sure adları aslında sonradan insan eliyle eklenmiş gibi görünüyor ama bu, vahyin bütünlüğünü etkilemez. Peygamber döneminde Kur’an ayetleri ayrı ayrı geliyordu ve müminler ezberliyor ya da yazdırıyordu, surelerin başlıkları değil, içerikleri önemliydi. Sure adları genellikle içindeki belirgin bir kelime veya tema üzerinden isimlendirilmiş; örneğin Fatiha “Başlangıç” anlamında çünkü Kur’an’a açılış niteliği taşıyor. Yani adlar, vahiy sırasında değil, daha çok ezberlemeyi, okutmayı ve yönlendirmeyi kolaylaştırmak için sahabe ve sonraki nesiller tarafından verilmiş.
00 Yorumla
9 ayBakara inek, davar, öküz anlamlarına geliyor yani uzun bir sure ve içinde öküz çok küçük bir bölümde geçer alakasız yani. Fatiha da sure bile değil aslına bakarsanız sadece dua, tıpkı Sunhaneke ve Kunut gibi Ayet olarak geçmemesi gerek, anlamına bakarsanız ne alaka dersiniz zaten. Ve evet, isimleri tamamı insan yazımı, Ayetler gibi.
01 Yorumla
Soran9 aySon cümle drjdldkdldpdldpl
Gizli Üye(36-45)9 ayO kitabın tamamı safsata. Tanrı asla hiç bir varlıkla muhatap olmaz hele ki ensest sübyancı kadın düşkünü bir sapıkla asla olmaz. Ayrıca koskoca tanrı yarattığı alemi bilmezmi ki. Güneşi balçıktan kuyulara battığını sansın ya da dünyayı bu devasa evrenin merkezi sansın. Daha neler neler...
02 Yorumla
Soran9 ayKFNFLSMDPDEÖFPDLDP zaten biliyorum bunları sadece merak ettiğim her şeyi öğreniyorum sadece islam değil her din için böyle bu
Cevap sahibi9 ayİyi bari. Aferin sana
Yapay Zeka Cevapladı
Kur'an'daki surelerin adları, Hz. Muhammed zamanında belirlenmiş. Her surenin adı, o surenin içinde geçen önemli bir kelime ya da konuyu temsil ediyor. Örneğin, Fatiha suresi "açılış" demek ve Kur'an'ın da ilk suresi. Bazı detaylar alimler arasında farklı yorumlanıyor ama genel kanıya göre adlandırma vahye dayalı. Araştırmanı kaynaklara da yönlendirebilirim: Diyanet’in yayımları ya da akademik eserler işine yarar. 😊
02 Yorumla
Soran9 ayolur ama yani insanlar roman başlığı koyar gibi koymuşlar değil mi
AI Persona’ya Sor
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
3
Cevap
7Cevap
Büyük ihtimal insanlar tarafından veya peygamber tarafından belirlenmiştir , mesela tebareke suresinin diğer adları, mülk, münciye, mücadele, mania, vakiye, anlamı ise kurtarıcı demek çünkü bu surenin her gece yatsıdan sonra okunmasının kabir azabını dindireceğine inanılıyor
12 Yorumla
Soran9 ayİnsanlar koymuş bence de galiba acaba o da mı vahiydi diye düşünüyorum ama hiçbir şey bulamadım bunun hakkında.
- 9 ay
Vahiy olan içeriktir sadece ya, kuran parça parça indi zaten insanlar düzenledi dersek , isminide onlar belirlemiş olabilir. Bazı surelerin adları içerdiği kelimeler veya anlattığı olaylardan geliyor zaten. Mesela tahrim, talak , ihlas (tevhid anlamından) fatiha suresinin bile çok ismi var ama genel kabul gören bu daha kısa ve anlamlı olduğu için sanırım
Kültür & Sanat konusunda 539 cevap paylaştı. Ooo, minik minik kafircikler basmış burayı.
Şu cahillere bak hale..
İslam ve Müslümanlara hakaret hız kesmiyor.
Avrupalı ve bilimum kefere uğraşmıyor bu kadar bizim yerli kâfirler kadar İslam'la.
15 Yorumla
Soran9 ayAraştırmak en doğrusu. Araştıran insan değil, araştırmayan cahil olur. Umarım allahın gönderdiği bir kitabı, bu kadar önemli bir kitabı bir kez olsun merak edip okumuşsunuzdur. Not: anlayarak, kendi diliniz de. Yoksa eyvahlar olsun. Utanç kaynağı ve asıl cahillik.
Soran9 ayKimi aşağıladım ben? He siz cahilseniz aşağılanmış hissediyor olabilirsiniz orası benim sorunum hiç değil. Sizin araştırmadığınız ne belli ama. Ve elbette hoşuma gitmeyen bir şey varsa inanmayacağım hayırdır size? Açın okuyun biraz
Soran9 ayAh aklı kıt müslüman.. dat bilginle evrenin sırrını çözmüşsün.
Daha bir şey kalmadı.
Hadi şimdi kumda oynamaya devam et..
9 ayMuhammed vahiy falan inmedi Muhammed Tevrat kitabını ve İncil kitabını kopyaladı fatiha suresi de başlangıç demek değildir fatiha suresi İncil'deki göklerdeki babamız adlı duadır yemek duâsıdır
01 Yorumla
Soran9 ayKaynak?
9 aybizzat Hz. Peygamber (s. a. v.) tarafından belirlenmiştir.
06 Yorumla- 9 ay
allaha direk allah diyorsun da muhammede neden direk muhammed diyemiyorsun muhammed allahtan daha mı üstün
- 9 ay
@YüzsüzSuratsız Allah azze ve celle dedenir tekte deniz. peygambere salavat yani dua kullanmak sünnette öğretilmiş bir uygulama
- 9 ay
hiçkimse öyle demiyor kime sorsan allah der geçer ama kimse muhammed diyemiyor kaldı ki araplar da muhammed diyor direk
- 9 ay
@YüzsüzSuratsız boş yapma cahilce sav demeden kimse muhammed demez. bir konuşmada ilk muhammed dediğinde sav ile ona dua etmek vaciptir sonrakilerde müstehap olur. o bir övgü sözü değil peygambere hayır duasıdır
- 9 ay
hmm allah diyince teala vs demek vacip değil muho diyince sav demek vacip demek ki muhammed allahtan daha üstün
- 9 ay
@YüzsüzSuratsız hem cahilsin mevzuyu bilmiyorsun hemde bıdı bıdı. Allah tek başına zaten yüceliğin ta kendisidir. muhammed sav onun kulu peygamberi. u yüzden onasalavat ile hayr duada bulunmak il zikrettiğinde vacip olur aynı şeyin bir enzerini sahabe ve din büyükleri içindesöylemekedeptendir. sahabeye radıyallahu anh demek gibi o dabir duadır. ölmüşlerede rahmetli dedem hocam vs gibi. bunun o büyük bu küçük gibi irşeyle ilgisi yok yani
Gizli Üye(45 üstü)9 ay600 yıllık bir Kitap sonradan konduğunu nereden bilelim.
O zamanki insanlar şu an yaşamadığına göre bilinemez.00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)9 ayArapça düşünmek isimlerin anlamlarına ve ayette anlayılan olaya bakmak açıklıyor bunu
01 Yorumla
Soran9 ayArapça düşünmek? İsimlerin anlamlarına bakmak? Ayetteki olayla uyumlu ancak insanlar mı başlıklandırdı diye sordum. Sorumu anlamamışsınız. İnternette kaynak aradım ama bulamadım. Sizin bildiğiniz bir kaynak varsa paylaşabilirsiniz.
Ona göre Muhammed yâda öyle sana ne
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)9 ayHz. Muhammed sav. Diyecektin heralde
062 Yorumla
Cevap sahibi9 ayAman abartma sende
Soran9 ayHz. desem ne değişecek?
Cevap sahibi9 ayDine inanmıyorsan orası ayrı ama müslümansan saygılı olabilirsin bu ne herhangi bir isim çağırır gibi
Soran9 aySaygılıyım zaten? Peygamber olan Muhammed'den bahsettiğim de açık. Açık olmasa dediğinizi anlarım da gerek yok. Zaten Kuran , vahiy yazmışım soruya.
Cevap sahibi9 ayHayır o peygamberimiz bizim ve onun ismi geçince salavat getirilmeli
Cevap sahibi9 ayProfiline baktım bide yorumlarına o kadar alakasız seviyesiz yorumlar yapmışsin ki seni ciddiye bile alamiyorum
Cevap sahibi9 ayO soru sormuş bende yorumlamişim sen ne diye araya karisiyorsun maydanoz gibi sanane bizden asil
Cevap sahibi9 ayAllah'ın neyi soracagina sen karar veremezsin bu bir ikincisi dinimizi en iyi şekilde öğrenmek en iyi şekilde ifade etmenin nesi kötü ?
Senin psikolojik sorunların var heralde ugraşamicam yazma boşuna
Cevap sahibi9 ayYa ilim öğrenmek kadına erkege farzdır kadınların kafası basmaz derken düzgün üslubunuz olsun
Cevap sahibi9 ayBu soruyu sormamiş kabul ediyorum senin amacın birşeyleri düzetlmek yapıcı olmak değil aksine bende kusur aramak ne dersem diyim başka yöne çekiyorsun yazma lütfen
Cevap sahibi9 ayVe yorumlarını okudum bir kadına karşı nasil hitap etmen gerektigini öğren saygılı kibar ol
- 9 ay
Hakaret ettimse Hakkını helal et. Ben sadece şuna ve şunlara kızdığım için böyle yazdım. O bayan inançlı olabilir inançsız olabilir her şey olabilir, Hz Muhemmed Muhammed diyebilir, öyle ortamda yetişmiş olabilir, Hiç Kur'an okumamış numara Uzak birisi de olabilir, hemen böyle şöyle demek ne kadar doğru. Neden biz bizim için daha önemli şeyleri gôzardi ederiz de önemsizleri çok önemli tutarız.
Cevap sahibi9 ayBak konuşabiliyormuşsun iyi istediğinde.
Cevap sahibi9 aySeni yargilamiyorum senin hayatın
Cevap sahibi9 ayHayırlı akşamlar
- 9 ay
allah derken direk allah diyorsunuz muhammed diyince muhammed diyemiyor musun? muhamed allahtan daha mı üstün?
- 9 ay
bu istekle alakalı değil muhammede allahtan daha fazla saygı duymakla alakalı bir şey, ben bir hoca izledim diyor ki allaha küfür edenin tövbesi kabul olur peygambere küfür edenin tövbesi kabul olmaz lafa bak
Cevap sahibi9 ayYa siz muslaman misiniz ikiniz
- 9 ay
önce türkçe doğru yazmayı öğren gizli karı
Cevap sahibi9 ayYa sırf konuşmak için konuşuyorsunuz sizle muhatap dahi olmam kari ne demek karşıda kadın var cahiliginizi bu kadar belli etmeyin
- 9 ay
karı kadın aynı bokun laciverti
Cevap sahibi9 ayAferin Ali öğreniyorsun birşeyler sana gelince diğeri profilinden belli herşeyi gülüyorsun eğlence ariyorsun
- 9 ay
hmm 8 yaşında kız siiken mekke piiiçi muhammedin çocuk tecavüzcüsünün köpeği müslüman kadına saygı öyle mi? ilginçmiş
Cevap sahibi9 ayYa bu sorudaki diğer yorumda yazmışsın ordaki kişi gayet net güzel anlatmış sana dini. sen sorunlusun sanirim
- 9 ay
çocuk tecavüzcüsü muhammede iyi bir köpek olmak için daha iyi havlamalısın yeterli değilsin gizli karı
Cevap sahibi9 ayboş ver uğraşma bu pislikle tepki gösterdikçe daha da hoşuna gidiyor kendi haline bırak
- 9 ay
@GovanıAli hayır yok beni bulmaya allahın bile gücü yetmez
Cevap sahibi9 ayBurasi sanal ya ona güveniyorsun her hakareti ediyorsun gerçek hayatta böyle bir şey diyemezsin bile
- 9 ay
neden? islam barış diniydi hani? hani ışid gerçek islam değildi falan?
Cevap sahibi9 aySen git kendine başka eğlence bul din işinden çıkmaz sana ekmek
- 9 ay
o değil de israil teröristleri ne güzel domuz gibi avladı hahahahaha
Cevap sahibi9 ayOff bunun yüzünden yarın hesaplarımız dondurulmaz inşallah dine inanmak istemese tamam ama bu dine iftiralara attip karaliyor
- 9 ay
aynen aynen dünyadaki bütün müslümanların 1400 yıl boyunca islamı yanlış anladı tek doğru anlayan sensin okumadan
Soran9 ayyüzsüz surat slağı o ağzını topla erko bozuntusu karı falan hayırdır? o cahil gördüğün Muhammed peygamberden de cahilsindir sen.
Soran9 ayAyrıca bu neyin tartışması? Hz. demek zorunda değilim, isteyen desin. Onların inancında üstün demek ki. Tartışmak o kadar anlamsız ki.
Soran9 ayHanımefendi size de tavsiyem kitabı bir kez açıp okuyun. Üstün Allah göndermiş ya hiç mi utanmıyorsunuz o en korktuğunuz yüce tanrının size gönderdiği kitabı okumamaktan? Rezalet. Hiç merak da mı etmediniz?
Cevap sahibi9 ayKitabı ister okurum ister okumam bu sizi ilgilendirmez .. benim okuyup okumadığimi bilemezsiniz.. Hz Muhammed sav diye hitap et dedim diye okumamış mi oluyorum. Ben ego yarışmasında değilim haklı haksız aramıyorum . Ve biz mümin kardesleriyiz birbirimize karşı daha saygılı duyarlı olursak sevinirim herkesin görüşü fikirine saygi duymalıyız. bu konuyu burada bittirelim tartışmaya yol açmayın sizden ricam
Cevap sahibi9 aySana yazabilir miyim Ali konuşsak olur mu
Soran9 aySizin amacınız farklı hanımefendi ki cahilliğinizden belli ki okumak zorundasınız burada boş boş Hz diyecektin yazacağına.
Soran9 aySizinle tartışan da yok govanıali üstünüze alınmayın boşuna sizi ilgilendirmez
9 ayEvtt
00 Yorumla
9 aySanırım vahiyle indi isimleri
00 Yorumla
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri