İnsan bir kitabı okuduktan sonra eskisinden daha akıllı hareket edebilmeli, başkalarının sözüne aldanmadan her şeyi daha açık görmeye, daha derin hissetmeye başlamalıdır.
"Kitap seyahatten başka bir şey olmayan yaşamda en iyi silahtır." ~ Montaigne ~
Peki ya sizce de kitap okumak, seyahat etmek gibi midir?
Öyledir; okumakla kalmazsın çünkü, yaşarsın. Nefesin, okuduğun karakterin nefesi ile aynı havaya karışır, kalbiniz bir atar sanki. Bazen okuduğun kitabın gerekçesiyle kendini bir sahilde, bir parkta, bir evde, hayal dünyanın alabileceği her yerde bulabilirsin. Farklı yaşamları tadar, bir rüzgar misali oradan oraya savrulursun. Kitapların içinde yeni bir dünya vardır ve okuyucular o dünyanı okumaz, yaşarlar. Bu yüzden kitap okumak bitmesin istediğimiz, bittiğinde de kimi zaman boğazımızda büyük bir yumru oluşturan bir yolculuktur.
A-ha, cidden birazcık kendimi özel hissettim gibi. Ama özel hissetmem mi doğru yoksa bu durumun içler acısı olması mı? Ben Türkçeyi, güzelim dilimizi çok sevdiğim için her şekilde hatasız kullanmaya özen gösteririm. Sonuçta, mükemmel bir dile sahibiz. Şükürler olsun. :)
Bu söz hakkında düşüncelerim kuramlarım beynimden su gibi akıyor. Kitapların içinde yaşanmış hikayeler vardır. Hayatımız sadece düz sağa sola sağmayan bir yok değil. Kitaplar bizim önümüzde ki yol sapağında "Hangisini seçerse ne olur?" sorusuna yanıt verir. Seni sabote edenlere karşı bilinçlendirir...
Silah beyinin, mermi seçimlerin, hedefin hayallerin dir. Tek kurşun hakkın varmış gibi kullan...
Aynen öyledir, kitap okumak herşeyden önce yazarın ruhunun labirentlerinde seyahat etmek gibidir. Bir yazar içindeki gel-gitleri bir şekilde kitabında yer verdiği karakterler üzerinden yansıtır genelde. İkincisi kendi ruhunun labirentlerinde dolaşmak gibidir. O kitabı okurken yazarın anlattığı olaylar üzerinden kendi iç dünyana bakma fırsatı da bulursun. Kısacası kitaplar ayrı bir Dünyadır, gezmesini ve görmesini bilene ;)
seyahat etmek de diyebiliriz kitapta bahsedilen mekanlar zihinde canlanıyor detaylarla adeta kısa bir sürede orayı gezmiş gibi oluyorum ve orada yaşıyorum... kitap okumak film izlemekten daha iyi geliyor bana...
En İyi Cevaplar