Filozof Friedrich Nietzsche'nin ''Allah öldü. Onu biz öldürdük'' diye bir sözü var.
Katılıyor musunuz?
Katılıyor musunuz?
Burada birkaç önemli basamak var önce tartışılması gereken 4 yıllık felsefe eğitimi ve okumalarımdan sonra edindiğim naçizhane izlenim şudur:Hakikati insanlara göre değil insanları hakikate göre değerlendirmek gerekir. Nietzsche 19.yy. filozofu ve üst insana ulaşmayı,köle ahlakından sıyrılıp efendi ahlakına ulaşmayı hedef alan bir felsefe anlayışı var.Bu bağlamda size verilen hayatı evetlemek değil hayırlamayı tavsiye eder.Verilmiş bütün hazır kalıpları,yargıları,değer sistemlerini reddedip kendi başınıza üst insan olma yolunda
bir etik kurmak.Bunun içinde yaşadığı toplumda,yüzyılda yıllarca din adına toplumu sömürmüş Hristiyan din adamları var.Çoğunuz ortaçağ din adamlarının din adına cennetten yer satması,Haçlı seferlerini,mezhep savaşlarını,cadı avına çıkarak on
binlerce insanı diri diri yaktırmalarını biliriz.Böyle bir sosyal ortamda bütün bunların kilise kurucu babalarının çarpıtılmış bir tanrı imajıyla insanları pasifize etmesini,özgür aklın ve bilimin yolunu kesmesini,sapkınlık olarak değerlendirip kendi saltanatlarını sürmelerini,feodal ve daha sonra kapitalist toplumun sömürü düzenini perçinleyen yapısını gören bir filozof elbetteki otoritelere ve dinsel algıya karşı çıkarak Tanrı öldü diyor.Tanrı adına yapılan yüzyıllık zulümleri gören bir düşünürün başkaldırısı Nietzsche'nin tavrı...Buradaki sorun çarpıtılmış din algısı bu doğu tarihinde de var ve ulema sınıfı saltanatın yanında yer alarak sömürüye çanak tutmuşlar ve tutuyorlar.Şimdi son tahlilde tüm bu zülümleri görüp kolaycılığı seçip ateist mi olalım?Yoksa yanlışı yapanın Tanrının bizzatihi kendisi değil Allah ile kandıran bir sınıfın ve destekçilerinin mi olduğuna bakarak doğru dini algıya ve yaşantıyamı sahip olalım?Tercih sizin.İnanmak veya inanmamak konusunda O insanı serbest bırakmış ve özgür iradenizle seçiminizi yapmamızı istemiş.Birine inanmıyor diye horgörü ile bakamayız ,diğerine inanıyor diye yaptığı her türlü iğrençliği görmezden gelemeyiz.
Özgür irade meselesi İslam düşüncesinin üzerinde en çok kafa yorulan sorunlarından biridir. İnsanın özgür bir özne olduğunu söyleyen kaderiyeye karşın, cebriye; insanı, eylemini gerçekleştirme özgürlüğü olmayan bir varlık olarak varsaymıştır. Cebriyeciler de kaderiyeciler de kendi görüşlerini destekleyen Kur'an ayetlerine dayandılar ve uzlaşma için hiçbir açık kapı bırakmadılar. Politik alanda bu tartışma daha da önem kazandı. Louis Cardet ve G.C. Anawati "Emeviler, özgür iradeyi reddeden ve böylece halifelerin otoritesini ilahi iradenin bir tecellisi gibi gören cebriye taraftarlarına destek vermiştir. Bu durumda her şeyde olduğu gibi insanların eylemleri de doğrudan Mutlak İrade'nin arzularına göre yaratılıyordu" diyorlar. Kaderiye, müslümanları "yöneticilerinin" pençesinden kurtarırken, cebriyenin görüşleri "resmi İslam" haline geldi. Yani yönetici sınıf inançlı olabilir,ateist olabilir,dini argümanlara dayanmadan seküler de olabilir fakat bu onların zulüm yapmayacakları anlamına gelmez.Sorumlusu seçim yapan insandır,Tanrı değil.
Okusam mı diye düşünüyorum :)
Nietzsche'nin bu sözünden , ""Allah'ın gerçekten öldüğünü söylemek istediğini"" anlayan bir çok insan vardır...
oysa kısaca şu örneği verebiliriz ; Allah'ın insan öldürmeyi yasaklamasına rağmen insan öldürdüğünüz anda onun kurallarını hiçe saydığınız için dolaylı olarak ve mecazen kendi içinizdeki Allah'ı da öldürmüş sayılırsınız...
.
bu konu , Hallacı Mansur'un ""enel Hak"" demesinin anlaşılamamasına benzer bir durumdur...ki bu durum tasavvuf felsefesinin bir konusudur...merak edenler tasavvufta insan-ı kamil ve vahdet gibi konuları araştırabilir...
bence burada demek istediği insanlar yaratıcıyı unuttu kendilerini önemsedi.sanırım ateistliğe vurgu yapmış. bj benim düşüncem atlamayın kendi cevabınızı yazın gidin.
Allah olmedi olmezde ama Allah onu ve onun gibi dusunenleri olmektende beter etti kalplerine kulaklarina muhur vurdu ki Allahin varligindan habersiz zavallilar
Cevap
24Cevap
evet allah öldü. 700'lü yıllarda öldü. sebebi avrupa'da bilimin gelişmesi ve rönesansın ortaya çıkmasıyla hurafelere ihityaç kalmamış olması, her sorunun maddi temelleriyle açıklanmaya çalışılması. hakkaten neden son mucize 1400 yıl önce oldu? tanrı'nın mucize yapma yeteneği mi köreldi? 1400 yıldır mucize yaptığını iddia edenlere insanlar prim vermediğinden kaynaklanıyor olmasın (: tanrı yok, unutun gitsin.
Mücahitler olarak evini basmaya geliyoruz :))
Kardesh sen mucize gormek istermisin bilmem ama sana bir onerim var bunu yaparsan gercek mucize olu verir ishte.bizde senden kurtuluruz.elini atesin icine sok yakmadan dura bilcenmi bakalimkac saniye tutabilirsin elini.ordan kurtulursan mucize budur ki bunun icin Allahin en sevimli kulu olman lazim.yok eger yakarsa elini ozaman hepten yandin.
lut kavmini anlatan ayetlerde eşcinselliğin sanki tercih meselesinden kaynaklanıyor olduğu yazıyor dostum. sanki erkekler kadınlardan bıkmışlar da bir de erkekleri deneyelim demişler. ve eşcinselliktten sapkınlık olarak bahsediyor. halbuki psikiyatride bugün eşcinsellik sapkınlık ya da hastalık olarak kabul edilmez. eşcinselliğin tercih meselesi olmadığı, doğuştan geldiği ispatlanmıştır. bu konuda tanrı'nın bilgisi biraz zayıf sanırım. eşcinselliği zevk meselesi sanmış.
o zaman sana bir mucize daha
yunus suresi 92. ayet
Böylece senden sonraki nesillere, bir delil (ibret) olman için, bugün seni bedeninle kurtaracağız. Ve insanların çoğu, elbette �yetlerimizden g�fillerdir.( Not bahsettiği firavun hani o boğulmuş olan Hz. Musayı yakalamaya çalışırken.
ve şu linki izle link
eleştirebilirsin ona birşey demiyorum ama bak orda ne demişsin insanlara pirim verilmediğinden falan filan demişsin bu ne demek oluyor bu dini savunan kişiler para için mi yapıyor sanıyorsun peygamberimis s.a.v. bu işi para için mi yapdı kimseden bir kuruş para bile almadı çünkü gerek de yokdu allahın verdiği bereket ona yetiyordu.
mucize değildir. her şeyin bilimsel açıklaması vardır. henüz açıklanamamış olması ileride açıklanamayacağı anlamına gelmez. belki mumyanın bozulmadan kalmış olmasının sebebi çoktan bulunmuştur da haberimiz yoktur. belki mumyanın bozulmamış olduğu haberi uydurmadır. özetlemek gerekirse; gücümüzün yetmediği yerde mitlere sarılmayalım hemen.
Allahi öldürdümüs cok oldu. Dünyanin yuvarlak oldugunu kanitladimiz zaman onu öldürdük (Dini kitaplarda dünyanin düz oldugu yaziyor)
Denizdeki sularin birbiriyle karistigini buldugumuz zaman ona öldürdük. Kutsal kitaplarin yanlis oldugunu kanitladigimiz zaman onu öldürdük.
Onu sadece öldürmedik, cesetinin üstünede tükürdük.
tabi eminim öyledir :) eğer biliyor olsaydın furkan suresi 53. ayeti okumuş olurdun
FURKAN 53.
Birinin suyu tatlı ve susuzluğu giderici, diğerininki tuzlu ve acı iki denizi salıveren ve aralarına bir engel, aşılmaz bir sınır koyan O’dur.
ayrıca kur-an da dünya düz demiyor milletin uydurması internetten duyduğun bilgilerle gelme buraya bu da kanıtı
link
bu da başka bir ayet.
rahman suresi 33. ayet
Ey insan ve cin topluluğu! Semaların ve arzın kuturlarından (çaplarından) nüfuz etmeye (çıkıp gitmeye) eğer gücünüz yetiyorsa, haydi nüfuz edin (geçip, çıkın)! Bir sultan (bir mürşid) olmaksızın nüfuz edemezsiniz (geçip çıkamazsınız).
sayın soruyu soran arkadaş biliyorum seni de habire rahatsız ediyorum ama böyle bir bokdan çakmayan cahil insanların bu laflarını duyunca da karşılıksız kalırsam sinir oluyorum lütfen beni mazur gör. böyle insanlar kur-an değil okumayı ellerine dahi almamışlar internete yalan yanlış şey yazan kendi isteklerine göre yöneten kişilerin laflarına kanıyorlar ben de buna deli oluyorum.
Bunlarin hepsi kurana uydurulmus mucizeler. O ayetlerin gercek anlamlari onlar degil.
Bon bos Kitapa mucizeler uyduruyorsunuz.
Cahil olan sensin. Ayetin anlamini degistiriyorsunuz ortaya yari dogru birsey cikana kadar.
Senin dedigin ayetlerin kac kere kac dilde yanlis oldugu kanitlandi.
Ama daha fazla demek istemiyorum, akilli olan görüyor cahil olanlar Müslümanlarin uydurdugu yalanlara inaniyor.
lan sen yazsana bir tane kitap lan 10 sayfa bile bişey yazamassın lan sen bu 4 kitapta nasıl olur da aralarında asırlar olupta aynı konudan bahsediliyor o zaman bunun yazarı o zaman 2-3 bin yaşındaki her 500-800 yüzyılda bir kitap yazıyor o zaman.Vay arkadaş ya ne insanlarla uraşıyorum ya lan git neye inanıyorsan inan beni konuşturcan şimdi burda ama şunu unutma sana son sözüm senin karşına çıkacam olum ahirette senin karşına çıkacam!
Ben yazmasam bilem kac kisi Kitaplar yazdi. Ayni konudan basediyor cünkü hepsi birbirinden kopya.
Sen cahil sin. Sen git kendin o Ayetlerin anlamini bilmeden Ineternete elin Arapin o ayetlere uydurdugu mucizelere inan.
Dedigim gibi, o ayetlerin o mucizelerin yanlis oldugu hepsi kanitlandi. Senin istedigin seye inan dedigin kanitlanmis seyler, senin gibi elin sakallilin uydurdugun mucizeler degil.
Bide bu ayetlerin hepsi ondan önceki kutsal kitaplardada yaziyor ama bu baska konu.
Dikkat ibretlik bir paylaşım yapıyorum.
Nietzsche'nin biyiklari...
link
Resmen bağırdım buna sdasaıjdsaoıasjh8a9ssa98dhsa9osdaj
idstfuohgudzvinlhiug.
ya bir filozofun sözüne itibar edenler açıpta bir kuranı kerim okumazlar.eğer kulların sözüne itibar edeceksek herkes bişey diyor.o zaman ineğemi tapalım putamı tapalım yok ataistmi olalım.kullar her şeyi söyler ama doğruyu kuran-ı kerim anlatır.inanmayanlarada allah hidayet versin ne diyelim artık
futsufugtdufohufxzuf.
bu ne ya:D
Ben Niçe'ye katılıyorum,öfke,kin,intikam,azab etme,insanları birbirine karşı kışkırtma gibi basit insani vasıfları Tanrı'ya yükleyerek onu öldürdük..yanisi Tanrı yı Tanrı olmaktan çıkardık..
onun o sözü ancak o ölene kadar geçerli kabirde çekeceklerinden sonra artık neler düşünür gerisini allah bilir. böyle saçma sapan filozofların saçma sapan sözlerine inanmayın artık.
Nietzsche gibi büyük adam gelmez Dünya'ya.
Tamda bu konuyla ilgili bir şarkı paylaşayım
Yetiş ya Mayhemgirl! Nietzsche'yi teist yaptılar
Bira ısmarla lan bana :/
Yuh be. Konu maddiyat olunca dindar oldun. Mayhemgirl is dead. Benim için. Ama tabi mecaz yapıyorum bak hala oradasın
Ibret aldin mi? Ben biyiklarimi kestim bu fotografi gordukten sonra. Hatta sakallari da kestim boynuma dolanir da bogulurum diye.
SubhanAllah ( Allahı tüm noksan sıfatlardan tenzih ederim)
haşa..
o filozof çok düşünecem derken aklı bir tarafına kaçmış.
Mecaz bir sozdur. Bir cok insanda bunu gorebiliyorum. Ve ilave etmek gerekirse Allah unutuldu da diyebiliriz. İnsaAllah insanlik olarak kendimizi toparlayacagiz.
Gizli olmasan iyi olcadı. Cevap verirdim.
Onun dışında: Bu sitede bu kişilerle felsefe yapmak kadar tehlikeli bişey yok. Yaş tahtaya basıyon.
Niçe nin hayatını okuyunca katılmamak gerektiğini gördüm
Bende buna katıldım bak :D
Şimdi mantığa yorarsak farklı manalar çıkartabiliriz.
Allah ın unuttuğumuz için öldürdük diyor olabilir.
Lakin öyle olsa bile öldürdük demesi yanlış.
Zaten biz onu da biz yaratmadık mı ki öldürmeyelim? Peh..
Üst insana ulaşırken insanın kendi içindeki Tanrıyı öldürdüğünden bahseder orada. Ben nietzsche'nin nedense Ateist olduğunu düşünmüyorum.
Vay hiç boş biri değilsin sen :) Okudun mu Böyle Buyurdu Zerdüşt'ü ?
İngilizcen ne alemde? Link vereceğim
Anladım. Ama koskoca ansiklopedilerde bile ateist olduğu yazar. Çoğunluğun hatta %90'ının anladığı onun ateist olduğu
Ya sende yani :) Niye alındın. Gırgırına dedim ben onu. yetiş ya! diyerek :D
Son cevabına bakarak söylüyorum. Deist veya agnostikte denebilirdi. Ama hiççiliği ön plana attığı ve tanrı kavramının ortadan kaltığını söylediği için ateist diye geçiyor.
Ey insanlar! Muhammed’e tapan bilsin ki O ölmüştür. Allah’a tapanlar ise Allah ölmez!
alemleri Yaratan ölürmü hiç böyle düşüncelere kapılanların
kendi kalpleri ölmüştür
Nietzsche katı ateisttir. Burada mecazi bir vurgu var. Yoksa mızrak atıp öldürmedik yani :)
Okudum da benim Nietzsche'den anladığım bence adam her şeyi bir tepki altında yapmış. Hıristiyanlığa karşı Ateist düşünmek...vs mesela şiiri mevcut orada da Tanrıyla konuşuyor. Ateist olan birinin böyle bir konuşma yapması da saçma bana göre. Mesela aşık olduğu kadın Lou Salome... Lou Salome onu ve birkaç arkadaşını arabaya iple bağlamış ve kırbaçlamış o yüzden ünlü bir aforizması vardır " kadınlara giderken kırbacını almayı unutma. " diye. bence nietzsche bazı şeyleri yaparken tepki için yptı.
Ateist olduğu yazar ama nasıl derler tepki için bir şeyleri yapmak o kişinin o yapmaz diye. Putların alacakaranlığında adlı kitabını oku bak Hıristiyanlığın saçmalıklarını eleştiriyor çünkü onun döneminde bir baskı var şimdi ki gibi değil ki. Babası papaz. o baskıya karşı tepki olduğunu düşünüyorum.
Lan kızıl kafam sen ne kafaya takıyorsun. Sözcü gazetesi de Atatürk'ün İslam'a hizmetleri diye belgesel dağıtıyor. Sen heee diyeceksin biranı yudumlayacaksın.
He bu arada kimsenin yorumuna bakmadım. Onuda belirteyim.
Ramazan bitmeden ısmarlamam
Gagalarım seni :)
bunu allah tanrı yok anlamına çekenlerin görüşleri içinde kaybolan bir söz ne yazık
Çok saçma diyorum sadece o olmasaydı bizde olmazdık.
Burda bu sozu anlayacak kapasitede insan sayisi bir elin bes parmagini gecmez canim. Kabir azabi diyor adam ya jdhdjskdhksl
+++
Bunu anlayabilmek için Filozofun öğretilerini öğrenmek gerekir, Üstün İnsan gibi.
cut.
Evet, sonuna kadar katılıyorum, onu öldüren, bitiren bizleriz.
Tabi bunu cogu insan algılayamaz.
niçe gibi nicesi böyle kafayı sıyırttı, işin sonuna bak sen niçe'Nin kemikleri kalmadı ...
Allah rahmet eylesin, kendileri hakkın rahmetine kavuşmuştur.
Haşa Allah tüm noksanlıklardan münezzehtir
onlar doğru yolu bulamamışlar
Tanrı öldü.Üzerine yüklediğimiz değerler yüzünden öldü
nietzsche
biz doğurduk, biz öldürdük :)
Tanri desen neyse de allahi sozu yok.
bu soru bizim final sorumuzdu.
hıııııı katılıyorum güle güle katıldım :)
Evet katılıyorum.
GÜLMEKTEN
sen ne diyosun ya geri beyin
Adam kafayı yemis hiçcilik ugruna.
'' Felsefi bir sorudur '' demek istedin herhalde?
yok daha değil , şu an can çekişiyor
aklıma Black Sabbath God is Dead geldi
O adam agzi ile konuşmuyor ki ona katılıyım..
artık ona inanmaya ihtiyacımız yok, demiş hergele.
God is already dead.
Budur! En iyi cevap
Töbe töbeeee
Sen katılıyor musun ?
hangi allah panpa.
En İyi Cevaplar