Kürtçe son zamanlarda popüler bir dil. Çokça kişinin ilgi gösterdiği, merak ettiği dillerden. Geçmişte daha çok doğu ve güneydoğu illerinde bu dil konuşulurken, büyük şehirlere göçlerle birlikte metropollerde de konuşulan bir dil haline geldi. Çok kültürlülük güzel bir şey. :) Bakalım Kürtçe delal ne demekmiş.
Delal Ne Demek, Anlamı Nedir?
Delal
Bu kadar popüler olmasına karşılık çok büyük kitlelerce bilinen bir değil. Bir dönem Kürtçe kursları açılmıştı ama ona da ilgi olmamıştı yanılmıyorsam. Delal ne demek bakacak olursak; güzel anlamında kullanılıyor.
Güzel anlamının yanında; aziz, sevgide üstün tutulan, sevgili, hakkında sevgi beslenen sevilen, nazlı, güzel, cana yakın, iyi, tellal, çığırtkan, çağırtmaç anlamları da bulunuyor. Kısaca sevgi beslediğin, güzel bulduğun her şey için Delal kullanılabilir. Bazı yerlerde Delalê şeklinde de kullanılır. Aynı anlamı taşımakta.
Delalım Ne Demek, Anlamı Nedir?
Delalım
Delal kelimesinin güzel anlamında kullanıldığını söylemiştim yukarıda. Delalım ne demek bakacak olursak; güzelim, sevdiğim, sevgilim anlamlarına gelmekte. Çok güzel bir sözcükmüş. :)
Bu sözcük bir türküde de geçiyor hatta. Diyarbakır Yoluna türküsünde geçiyor:
"Diyarbakır yoluna le diyarbakır yoluna le Toydum düştüm toruna toydum düştüm toruna Bu sevdalar boşuna le bu sevdalar boşuna Delalım delalım delalım delalım delalım
Bu sevdalar boşuna le bu sevdalar boşuna Delalım delalım delalım delalım delalım"
Bu türküyü de alttaki videodan dinleyebilirsin, gayet eğlenceli bir türküdür. :)
Kürtçe delalê ne demek açıklamaya çalıştım, umarım senin için faydalı olmuştur ve aklındaki soru işaretlerini giderebilmişimdir. Buradaki paylaşımda da Kürtçe civani başe ne demek gayet güzel açıklanmış, Kürtçe'ye ilgin varsa bu söz öbeğinin de ne anlama geldiğini öğrenmelisin. Bu cümle de günlük hayatta, iletişimde çok yaygın kullanılan bir cümle. :)
Delal kelimesinin kökeni DIL kelimesinden gelir Farsça gönül anlamını taşır Ve Kürtçe gününe hoş güzel görünen anlamına gelir Bir kişiye delalamın diyorsa bir kişi Gönlümün güzeli Gönlümün sevgilisi Demektedir
(DELAL) GÜZEL OLAN HER ANLAMDA KULLANILIYOR GERÇEK OLARAK ANLAMI GÜZEL DEMEK AMA DEĞERLİ, KIYMETLİ TATLI VE SEVGİLİ ANLAMLARINDA DA KULLANAN KİŞİLER VAR ÇÜNKÜ BUNLAR DA GÜZEL ANLAMINA GELİYOR
En İyi Cevaplar