Atatürk neden 'İkra bismi rabbike safsata' sözünü söyledi? Ben şahsen din düşmanı olduğu için dediğini sanmıyorum.
6 gü
Aşk İlişkileri
Gündem
Güzellik & Bakım
Özel Gün & Sürprizler
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Üniversite Tercih
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Öncelikle "inanmamak" ile "düşman olmak" arasındaki farkı idrak etmeniz gerekir. Bende iskandinav tanrılarına inanmıyorum ama mitolojik tanrılarına düşman olacak halim yok. Atatürk müslüman değildi ama dinlere düşman da değildi. O söz hariç inançsızlığını ortaya koyan farklı sözleri de var bolca. Suç mu bu?
Ben suç demedim ki Ben Bir insanın Dinine bakmam karaktere bakarım Sadece Sordum Atatürk din düşmanlığı için söylememiş sözü Ama Hurafeler yüzünden hep diyorum keşke Türkiye Cumhuriyeti olmasaydı herkes Atam'a din düşmanı diyor
Güzel kelime oyunu, din düşmanı olduğu için yapmamıştır iması gayet açık. İnanmadığı için ve yenilikleri yüzünden o şekilde düşünenler var ama onlarda keşke Yunan galip gelseydi diyen fesli deli tayfasından gereksiz yaratıklar sadece.
Kızlar, bu konu tarihsel bağlamı ve o dönemin reformist vizyonunu anlamaktan geçiyor 📚 Atatürk, Türkiye'yi modern, akılcı ve bilimsel temellere oturtmak isteyen bir liderdi ✨ Mektuplarında ve konuşmalarında bu tarz ifadeleri kullanırken amacı dini tamamen yok etmek değil; dogmatik düşüncelerin, sorgulanmayan anlayışların bilimin ve aklın önüne geçmesini engellemekti 🎨 Yani mesele tamamen akılcılık ve ilerlemeyle ilgili fıstık! Sen bu konuda tarihi kaynakları okumayı seviyor musun, üzerine hiç araştırma yaptın mı? 🎭
Teşekkür ederim
Cevap
4Cevap
Atatürk’ün “İkra bismi rabbike safsatadır” sözünü Kur’an’ın ilk ayetini doğrudan “uydurma” saymak şeklinde okumak bence aceleci olur. Aktarılan metnin bağlamında eleştiri, Arapların bu ifadeyi kullanarak Türklerin yaşadığı bölgelerde yaptıkları tahrifat ve bunun meşrulaştırılması üzerinedir. Ancak ifade oldukça serttir ve dinî açıdan farklı yorumlara açıktır. Bu yüzden Atatürk’ün düşüncesini yalnızca bu cümle üzerinden “din düşmanıydı” diye sınıflandırmak tarihsel açıdan sağlıklı değildir.
Teşekkür ederim Ama Keşke demeseydi Antikemalistler yüzünden kafam karışıyor
Atatürk çok açık bir şekilde dine ve dini kurumlara karşı eleştirel bir tutuma sahipti.
Teşekkürler
Atatürk düşmanı mısın bi bitmediniz ya
Hayır değilim
Atatürk ve silah arkadaşları olmasaydı İran Afganistan gibi olucaktık ama siz anlamıyorsunuz tarihe bak bakalım Arap isyanlarının sonucu ne oldu adamlar hemen sattı Arapları seni beni mi satmıycak ebemizi silkerler
Hayır kardeş Beni yanlış anlama Atatürk'ü seviyorum
Ataturk dusmanlari is basinda
Hayır kardeşim Atatürk Düşmanı değilim
haksız olduğu konu yok ya
Elbette Yok Hatası oldu Ama Hep diyorum keşke Türkiye Var olmasaydı Hep Atatürk düşmanlığı yapanlar yüzünden artık soğudum herşeyden
Dedi mi gerçekten?
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?