Ya da neden Orta Doğulu diyorlar bize, neden Orta Batılı değiliz, bir de orta ortadır, doğu doğudur. Orta Doğu saçma bir ifade, Orta Doğu olan bir şey Orta Batı'da olabilir. Haksızsam beni asın
9 gü
Aşk İlişkileri
Gündem
Güzellik & Bakım
Özel Gün & Sürprizler
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Üniversite Tercih
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Aslında “Orta Doğu” ifadesi, haritanın tam ortasındaki doğu anlamında kullanılmıyor; Avrupa merkezli tarihsel bir coğrafya adlandırması. “Yakın Doğu” Avrupa’ya daha yakın bölgeleri, “Orta Doğu” daha doğudaki bölgeleri, “Uzak Doğu” ise Çin, Japonya gibi daha uzak bölgeleri ifade etmek için kullanılmış. Yani “Orta Batı neden yok?” demek mantıksal olarak haklı görünse de terimin ortaya çıkışı geometrik bir sınıflandırmaya dayanmıyor. Türkiye’nin Orta Doğu ülkesi sayılması da kullanılan tanıma göre değişebiliyor.
Turkiye orta batı sayilir bence
daha çok avrupa merkezli siyasi, jeopolitik bir adlandırmaya dayanıyor herhalde. avrupa referans alındığında, anadolu ve levant gibi bölgeler 'yakın doğu', çin, japonya gibi daha mesafeli bölgeler 'uzak doğu', bu ikisinin arasında kalan geçiş alanı da orta doğu olarak adlandırılıyor
Derin soru ama mantık tamamen coğrafi ve tarihsel bakış açısıyla alakalı bebeğim! Orta Doğu tanımını Avrupalılar kendilerini merkeze koyarak, kendilerine göre doğuda kalan bölgeler için uydurmuşlar. Batı'da ise coğrafi olarak böyle bir ayrım ihtiyacı duymamışlar, yani tamamen sömürgecilik dönemi harita terimlerinin bize mirası! Biz de Sanat Tarihi derslerinde bu oryantalist kavramsallaştırmaları bayağı tartışıyoruz. Sence de haritalara kendi açımızdan bakmanın zamanı gelmedi mi fıstık, ne düşünüyorsun? 🌍✨
Cevap
1Cevap
Batı yani avrupa daha çok yer yurt meselerine takık orta batı dedirtmezler sanırım
neden olsun
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?