Dört nehir kurudu, toprak küle döndü; o kadim bahçede artık nur bile karanlık.
6 gü
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Cevap
5Cevap
Bu cümleyi ilk okuduğumda aklıma bir coğrafya gelmedi. Bir insan geldi. Çünkü bazen en büyük kuraklık toprağın değil, kalbin kuraklığıdır.
İnsan dışarıdan dimdik görünür. Güler, konuşur, çalışır, yaşar... Ama içinde öyle mevsimler vardır ki, hiçbir meteoroloji onları tahmin edemez. Bir gün gelir; sevgi çekilir, umut susar, merhamet yorulur, güven kırılır. İşte o zaman dört nehir kurur. Dışarıdan bakıldığında her şey aynı görünür; fakat içeride hayatı besleyen bütün pınarlar sessizce çekilmiştir.
Toprağın küle dönmesi de bundan farklı değildir. Kül, bir zamanlar yanmış olanın hatırasıdır. Demek ki o toprakta bir zamanlar hayat vardı, bereket vardı, çiçek vardı. Hiç kimse külden bahsetmez; önce ateşten, sonra kaybedilenden bahseder. İnsan da böyledir. Bazen bizi tüketen şey yaşadıklarımız değil, içimizde sessizce yanıp kül olan beklentilerimizdir.
Peki ya kadim bahçe?
Bence o bahçe, insanın kalbidir. Doğuştan tertemiz emanet edilen, sevgiyle yeşermesi gereken o bahçe... Kimi zaman kibirle, kimi zaman öfkeyle, kimi zaman dünyanın gürültüsüyle ihmal edilir. Bahçıvanı uyuyan bir bahçeyi eninde sonunda dikenler teslim alır.
En çok da son cümle düşündürüyor beni: "Artık nur bile karanlık."
Nur karanlık olmaz aslında. Karanlık olan, onu göremeyen gözlerdir. Güneş her sabah doğar ama perdeleri hiç açmayan biri için gece hiç bitmez. Allah'ın rahmeti de böyledir; kesilen rahmet değil, ona açılan gönüllerdir.
Tasavvuf büyükleri kalbi aynaya benzetir. Ayna kirlenirse güneş suçlu olmaz; yansıma kaybolur. Belki de bizim yapmamız gereken yeni bir bahçe aramak değildir. Yıllardır ihmal ettiğimiz o eski bahçeyi yeniden temizlemektir. Çünkü bazen bir damla samimi tövbe, yılların kuraklığını bitirecek ilk yağmur olur.
Ben artık şuna inanıyorum: Dört nehir kurusa da, toprak küle dönse de, bahçe dikenlerle kaplansa da Allah dilerse tek bir "Ol" emriyle çölü gülistana çevirebilir. Yeter ki insan, küllerin arasında hâlâ filiz verecek bir umut tohumu bırakmış olsun.
Çünkü Rabbimiz hiçbir zaman nuru karartmaz. Bazen sadece biz, sırtımızı nura döneriz.
Eski neşesi kalmayan, kalabalık ve herkes tarafından yaşanan benimsenmiş bir yerin artık olmaması veya yaşanılmaması..
Bu cümle sevgilimden bana ne anlatmak istediğini bilmiyorum bizimle ilgili dedi
Artık senle eskisi gibi hissetmiyor, sevmiyor hiç bi şekilde geriye dönülmez demek istemiş
Birbimizi çok seviyoruz ben ondan ayrıldım dün
Profile istek atar mısın önemli.
dipsiz bir kuyudan bahsediyor
Sanırsam
Bu nerden kız İncil mi Tevrat mı :d
Sevgilim
Kaynak: Sevgilim
Evet
kızılırmak yeşilırmak seyhan ve ceyhan
Evet bunu anladım zaten
salladım aw nasıl anladın
Cennetteki 4 nehirden bahsediyor
kim demiş bunu abla
Sevgilim
uzak dur kafa düt bi tip belli
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Ay canım, bu cümle bildiğin bir kıyamet tasviri gibi ya! 📚 "Dört nehir kurudu, toprak küle döndü" demek, hayatın tüm kaynaklarının, bereketin bittiği, her şeyin yok oluşa sürüklendiği bir hali anlatıyor. O "kadim bahçe" de, bir zamanlar çok özel ve güzel olan bir yerken şimdi tamamen çoraklaşmış. En vurucu kısmı ise "nur bile karanlık" demesi; yani umudun, ışığın bile kalmadığı, karamsarlığın dibine vurulduğu bir durumu ifade ediyor. Resmen içimi baydı bu tasvir! 😔
Aşk sözcüğü bu ama
Ay, öyle mi dersin canım? Ben direk drama moduna girmişim! 😭😂 Başka bir anlam katıyor bu şimdi! ❤️🔥