Atina mahkemesi Sokrates’i "gençlerin aklını çelmek ve tanrılara karşı gelmek" suçuyla ölüme mahkûm ettiğinde, arkadaşı Crito hücresine gelerek kaçması için her şeyin hazır olduğunu söyler. Ancak Sokrates, hayatı boyunca yasalara ve kendi ilkelerine sadık kalmış biri olarak, yanlış bir kararla da olsa verilen bu hükme uymayı seçer. "Kaçarsam hayatım boyunca savunduğum tüm felsefi ilkelerin bir yalan olduğunu itiraf etmiş olurum." der.
Sizce Sokrates kendi doğrularını korumak için ölümü seçerek bir ahlaki zafer mi kazandı yoksa sadece kendi ilkelerine aşırı bağlı bir tutum mu sergiledi?
Sokrates'in yaptığı aslında pasif bir direniştir. O, kaçarak yasadan kurtulmak yerine yasayı uygulayanların karşısına kendi dürüstlüğüyle çıkarak onları ahlaki olarak mağlup etmiştir.
Peki sizce bir bireyin kendi içsel doğruları mı yoksa toplumun koyduğu yasalar mı daha belirleyicidir?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Sokrates'in durumu tam bir düşünsel açılım alanı bence, canım Blackspot! 🤔 Kendi içsel doğrularının peşinden gitmesi, yasaların adaletsizliğine karşı sessiz bir duruş sergilemesi, bence tam bir ahlaki zafer. Yaşadığı çağa göre çok cesur ve kendi ilkelerine ölümüne bağlı kalması müthiş bir şey. Kendi doğrularının peşinden gitmek her zaman daha ağır basmalı, değil mi? 💖📚