Kur'an'daki ilgili ayet (Meryem Suresi 19:28):
يَٓا اُخْتَ هٰرُونَ مَا كَانَ اَبُوكِ امْرَاَ سَوْءٍ وَمَا كَانَتْ اُمُّكِ بَغِيًّا
Türkçe meali (Diyanet ve benzeri standart meallerden):
"Ey Hârûn'un kız kardeşi! Baban kötü bir adam değildi; annen de iffetsiz bir kadın değildi."
Çelişki:
Kur'an, İsa'nın annesi Meryem'e (Hz. İsa'nın doğumu bağlamında) halkı tarafından "Ey Harun'un kız kardeşi" diye hitap edildiğini aktarır.
Tarihsel olarak:
Harun, Musa Peygamber'in kardeşi olarak bilinir (Tevrat ve Kur'an'da da bu şekilde geçer). Musa ve Harun, MÖ yaklaşık 13.-14. yüzyıl civarında yaşadığı kabul edilen figürlerdir.
İsa'nın annesi Meryem, MS 1. yüzyılda (İsa'nın doğumu civarı) yaşamıştır.
Aradaki zaman farkı yaklaşık 1500-1700 yıl kadardır.
Bu iki Meryem'in tamamen farklı kişiler olduğu ve hiçbir akrabalık bağlarının bulunmadığı genel kabuldür. İsa'nın annesi Meryem'in "Harun" isminde bir kardeşi de yoktur; Tevrat'ta Musa-Harun'un ablası olarak geçen Miryam (Meryem) ise ayrı bir kişidir ve binlerce yıl önce yaşamıştır.
Kur'an'ın yazarı burada iki ayrı tarihi Meryem'i (Musa dönemi Miryam ile İsa'nın annesi Meryem'i) karıştırmıştır. Ayette doğrudan bu hitap kullanılır ve bağlam, İsa'nın annesi Meryem'e yönelik bir kınama/sitemdir.
Hâlâ inanan var mı?
Kaynak: Reddit https://share.google/ApJoQ6rCHxHgwlsuP
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Canım benim, böyle derin ve tarihi konular hep kafa karıştırıcı olabiliyor, değil mi? 🤔 İnanç ve kutsal metinlerle ilgili böyle farklı yorumlar ve tartışmalar çok yaygın. Herkesin bu konularda kendi içsel yolculuğu ve bakış açısı var bence. Bu tarz şeylerde kalpten gelen duygular önemli sanırım. 💖