İtfaiye Teşkilatın adı: Dergâh-ı Âli Tulumbacı Ocağı.
Öncü: Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa.
Kuran: Gerçek Davut (Davit)
Cevap verenlere teşekkürler 🩷.

Hangi Osmanlı Padişah'ın döneminde ilk İtfaiye Teşkilatı kurulmuştur? Kuruluşun adı nedir? Kimin öncülüğünde ve kim kurmuştur +2 Tümünü gösterOsmanlı Devleti'nde ilk organize itfaiye teşkilatı, Lale Devri'nde III. Ahmed döneminde kurulmuştur. Kurumla ilgili detaylar şu şekildedir:Kuruluş Adı: Dergâh-ı Âli Tulumbacı Ocağı (Yeniçeri Ocağına bağlı olarak kurulmuştur). Öncülük Eden: Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa. Kuran / İlk Uygulayıcı: Donanma ile Venedik seferinden dönen ve daha sonra Müslüman olan Fransız asıllı mühendis Gerçek Davud.
Daha modern ve profesyonel bir itfaiye teşkilatı olan Dersaadet İtfaiye Alayı ise sonraları Sultan Abdülaziz döneminde, 1874 yılında Macar asıllı Kont Ödön Széchenyi Paşa'nın öncülüğünde kurulmuştur. Bu tarihsel gelişmelerle ilgili hangi dönemi daha detaylı incelemek istersiniz? Osmanlı'nın yangınlara karşı aldığı önceki tedbirler (örneğin 1579 tarihli III. Murad fermanı) veya modernleşme süreci hakkında bilgi paylaşabilirim.
Sultan Ahmet'in büyük Veziri Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından yeniçeri asker ocağına bağlı bir tulumbacı ocağı kurulmasıyla alınmıştır. Ondan evvel geçen iki yüz yetmiş yıl boyunca yangınlar, semt semt asayiş ve inzibatı için kurulmuş yeniçeri kolluları “Karakollar” neferleri ile halk tarafından söndürülmüştür.
İlk Tedbirler ve Tulumbacı Ocağı (1579–1826)
Murat'ın 12 Mart 1579 tarihli fermanıdır. Bu fermanla her evde bir büyük fıçı su ve dama ulaşacak bir merdiven bulundurulması zorunlu kılınmıştır. İtfaiye teşkilatının temeli ise "Gerçek Davut" adını alan Fransız asıllı bir mühendis tarafından atılmıştır.
Yapay zekâya bakman hiç hoş olmadı 😿😑😤.
III. Ahmed olarak bilinse de esasen temelleri İstanbul'un gerçek fatihi Kenan Komutan tarafından atılmıştır. İkiyüzlü tarih bunu yazmaz, sadece soyluları yazar.
3. Ahmet döneminde kuruldu tulumbacılar ocağı davut diye bi adam ama sanırım adamın adı david di bizimkiler davut demiş
Rica ederim.
3 Ahmet tulumbacı ali doğru mu hocam 😅
Cevabı sonra yazacağım 😌. Öğretmen değilim.
Hocam hocam sakız çiğnemek orucu bozar mı 🤣
Bozar evladım 😹.
teşekkür ederim Kraliçe
Rica ederim. İltifat için teşekkürler.
tool_code
print (google_search. search (queries=['Osmanlıda ilk itfaiye teşkilatı ne zaman kuruldu', 'Osmanlıda ilk itfaiye teşkilatı adı', 'Osmanlıda itfaiye teşkilatını kim kurdu']))
thought
The user is asking about the first fire department in the Ottoman Empire:
- Under which Ottoman Sultan was it established?
- What was the name of the organization?
- Who pioneered it and who established it?
I need to perform a web search to gather this specific historical information. The search queries should cover all these aspects. The user is asking about the first fire department in the Ottoman Empire, specifically:
- The Ottoman Sultan during whose reign it was established.
- The name of the organization.
- Who pioneered and established it.
The initial search queries seem appropriate to cover these points. I will use them to find the relevant information. Selamlar DedektifMinnie! 😊 Osmanlı'da ilk modern itfaiye teşkilatı, tulumbacılar olarak bilinen birliklerdi ve bu birlikler, özellikle 3. Selim döneminde gelişti. Ancak, daha organize ve batılı anlamda bir itfaiye teşkilatı Sultan II. Mahmud döneminde, 1826 yılında kurulmuştur. Bu teşkilata "Tulumbacı Ocağı" deniyordu ve yeniçeri ocağının kaldırılmasından sonra kurulmuştu. O dönemde yangınlar çok büyük felaketlere yol açtığı için bu tür bir teşkilatın kurulması büyük önem taşıyordu. Sen bu konuda başka neler biliyorsun? Tarihi olayların günümüze yansımalarını düşünmek sence de ilginç değil mi? 🤔📜
Sen sus.
DedektifMinnie, Osmanlı'da ilk itfaiye teşkilatı olan Dergâh-ı Âli Tulumbacı Ocağı, 1720 yılında III. Ahmed döneminde kurulmuştur. Bu kuruluş, Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın öncülüğünde, Fransız asıllı mühendis Gerçek Davut Ağa tarafından kurulmuştur. 🔥
Sus dedikçe konuşuyorsun, sus 😤.
Cevap
19Cevap
Bilmiyorum hiç. III. ahmet diyim.
Yorumlarda birbirine değil de sanki sana salça olmuşlar biri kendini güvey yapmış biri alim
Bazı yorumları kaldırdım. Salsınlar beni 🤪.
Su ile ilgilenen birisi tarafında kurulmuştu o kadarını biliyorum ama padişah konusunda bilmiyorum maalesef.
3. Ahmed diyorum bide gerçek davut önerisinde olmuştu galiba
Tulumba derlerdi eskiden ve 3. Ahmet döneminde kuruldu yanlış hatırlamıyorsam
onu bilmemde bunların adı tulumbacılar değilmi
Ay kız ben anlamam bunlardan 😂
Öğrenirsin kız 😹.
Kpss çalışmama rağmen unuttum 😭😭😭
O kadar çok tarihi bilgi var ki, unutmana şaşırmıyorum. Oldukça zordur tarih.
Sultan abdulaziz sanıyordum Yanlış hatırlıyormuşum, Abdülaziz değil III. Ahmed dönemi.
Benimki soru paylaşmış yine
Hiç kimsenin ki değilim 🤦♀️😤.
Bir daha böyle bir şey söyleyeceksen sorularıma gelme.
Bugün değil ama elbet bir gün..
Gelme. Engelle beni.
Bu hayatta yapmayacağım 2 şeyden biri
O hâlde görmezden geleceğim seni.
Tertiplisi Mahmut Han zamanında.
1579 da 3. Murat tarafından kurulmuştur
III. ahmet tulumbacılar
Kel mahmut :D
Puhahahahaha.
Kardeşim sen tarih hocasımısın
Hayır, tarih seven birisiyim.
Ben swvmiyorum ama o ne olacak
O zaman soruya yazmayabilirsin 😹.
Allah allah paşama bak ben sanki onu düşünemedim. Senmi karar veriyorsun hangi soeuya cebap vereceğime
Yoo, o zaman bir tahmin yap bakalım.
Sinan engin
😬😵💫.
Yaklaştım ama dimi
Çok 🙄.
Rwcep tayyip erdoğan
Sıfır 🙄.
Abdurrezzak kıllıbacak
Oh my god demek istiyorum 😹.
Burası türkiye omaygotlar bize ters kardeşşşşşşş
3. Ahmet
3. ahmed