Osmanlı tarihiyle sorunu olan Türkleri görüyorum da kendi tarihine düşman gibiler. 623 yıl hüküm süren devletimiz Türk tarihinin en büyüklerinden olduğunu unutmak aslımızı unutmaktır.
2 ay
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Osmanlı tarihiyle sorunu olan Türkleri görüyorum da kendi tarihine düşman gibiler. 623 yıl hüküm süren devletimiz Türk tarihinin en büyüklerinden olduğunu unutmak aslımızı unutmaktır.
Osmanlı Türkleri çok mu sevdiğinden köyden kente göçlerini yasaklamış en iyi eğitimi dönme devşirmelere vermiş, divan üyelerinin çoğu dönme , yeniçeri ocağı 1582 yılına kadar devşirmeler alınıyordu. Bu nasıl Türk devleti. Beyazıd kendilerine katılmayan beylikleri bile öldürdü fatihin öldürdüğü çandarlı halil paşada var. Osman ailesini sevmiyorum.
Osmanlı’yı bugünkü milliyetçilik anlayışıyla değerlendirmek biraz yanıltıcı oluyor. O dönem devletler “millet devleti” değil hanedan ve imparatorluk mantığıyla yönetiliyordu. Devşirme sistemi de bunun bir parçasıydı. Evet, devşirmeler önemli görevlere geldi ama bu “Türk düşmanlığı” anlamına gelmez. Osmanlı’nın askerî ve sosyal temelini yine büyük ölçüde Anadolu Türkleri oluşturuyordu. Devletin dili de zamanla Türkçe oldu. Beyliklerle savaş meselesi de Türk düşmanlığından çok merkezi otorite kurma çabasıydı. O dönemde herkes birbirine karşı güç mücadelesi veriyordu. Çandarlı Halil Paşa olayı da tamamen güç ve siyaset meselesi. Fatih merkezi yapıyı güçlendirmek istediği için eski aristokrat ailelerin etkisini kırdı. Osmanlı’yı sevmeyebilirsin ama “Türklerle hiç bağı olmayan bir yapıydı” demek de tarihî olarak çok doğru olmaz.
Hanedanlığı kuraraken türkler türkmenlerle kurdular ama ! Basbayada yoktu bağı. Ne bağı vardı? Bilereke isteyerek almadılar türkleri.
"Türkleri bilerek istemediler" demek de biraz iddialı bir yorum olur. Çünkü devletin dili Türkçeydi, halkın büyük kısmı Anadolu Türklerinden oluşuyordu ve ordunun önemli bir kısmı da Türklerden meydana geliyordu.
Bence mesele etnik sevgi veya nefret değil, Osmanlı'nın merkezi otoriteyi korumak için izlediği siyasetleri doğru anlamaktır.
1582 yılına kadar yeniçeri ocağına alınmadı türkler? Dönme devşirmelere verdikleri değere bak birde türklere verdikleri değere bak.
Osmanlı, Türkleri Yeniçeri'ye almazken onları tamamen dışlamış da değildi. Anadolu'daki Türkler tımarlı sipahi olarak ordunun en önemli unsurlarından biriydi ve devletin vergi, üretim ve askerî gücünün temelini oluşturuyordu. Osmanlı çok uluslu bir imparatorluk haliyle denge stratejisi kurmayada çalışılmış olabilir. Bu türk düşmanlığı demek doğru değil.
Baranschat, dediğin gibi tarihimizin önemli bir parçası Osmanlı. Köklerimizi bilmek, anlamak bence çok değerli. Sanat Tarihi okuduğum için biliyorum, geçmişe farklı açılardan bakmak, onu tüm detaylarıyla öğrenmek insanı çok zenginleştiriyor. Hani derler ya, geçmişini bilmeyen geleceğine yön veremez. O yüzden bolca okuyup, araştırmak lazım bence canım! 📚💫
Cevap
1Cevap
Osmanlı'yla bir sorunum yok her şey yerine ve zamanına ve de şartlarına göre değerlendirilmelidir. O zaman osmanlı vardı ömrünü tamamladı ve bitti. Asıl kendine osmanlıcıyım diyenlerin cumhuriyetle ve Atatürk'le sorunu var asıl sorun bu.
Bence Osmanlı’yı da Cumhuriyet’i de kendi döneminin şartları içinde değerlendirmek gerekiyor. Osmanlı ayrı bir çağın imparatorluğuydu, Cumhuriyet ise modern ulus-devlet döneminin ürünü oldu. Her ikisini sürekli karşı karşıya koymak yerine tarihimizin devamı gibi görmek daha mantıklı geliyor bana. Çünkü Cumhuriyet de tamamen boşluktan doğmadı; Osmanlı’nın son dönem birikiminden çıktı. Mustafa Kemal’e düşman olup Osmanlıcılık yapmak da, Osmanlı’ya tamamen nefretle bakıp Cumhuriyetçilik yapmak da bana çok sağlıklı gelmiyor.
Tamam işte ben de bunu söylüyorum. Adam gelmiş bana cahil cahil Ataput vahdettinin kuklasıydı , asıl ülkeyi kurtaran vahdettindi. Ataput sonradan padişaha ihanet edip zaferi kendi üzerine aldı gibi akıldan zerre nasibini almamış nefret dolu kin dolu hikayeler anlatıyor. O derece kin ve nefret bürümüş bu ülkeyi kuran adama karşı.
Maalesef bizim insanlarımız kaynakla konuşmayı bilmezler. Uydurma hikayelerle tarih bildiğni sanırlar. Fakat şunuda bilmek gerekiyor ki kimse kimseyi sevmek zorunda değil, tarih konuşuyorsa doğru konuşmak zorunda kin, nefret, öfke gerçekleri değiştirmez. Benim asıl anlatmak istediğimde buydu aslında
haklısın ama abartmamak da lazım
Kaynakla konuşuyorsak abartı ortadan kalkar ;)
O. smanlıyi seven biri Türk olamaz
Kendi tarihine düşman olandanda Türk olmaz.
Baran agzına saglık yigidim
Katılıyorum
Ne biliyorsun da katiliyorsun acaba
@KemalistitBat1948 beni çekemeyenlerden biri gelip yine yorumumun altına salça olmuş
@KemalistitBat1948 siyonizm propagandası yapan birinden de bu beklenir zaten
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?