1 ayEvet Mohaç. Çünkü Macar Krallığı'na son vermiştir. Macar Krallığı bir dönemler Avrupa'dan Balkanlar'a kadar geniş toprak sınırlarına sahip güçlü bir imparatorluktu. Daha sonra ise Macarların yerini Osmanlı'ya karşı Avusturya-Habsburg Krallığı almıştır. Osmanlı bir dönemler savaştığı Macarları daha sonra Avusturya tehdidine karşı desteklemiştir. Örneğin çok önemli bir Macar milliyetçisi olan ve 1848 Macar Devrimi'nin lideri olan Lajosh Kossuth Osmanlı'ya sığınmıştır ve iki sene Kütahya'da yaşamıştır. Lajosh Kossuth'un Kütahya'da yaşadığı evi birçok kez ziyaret ettim ve fotoğraflar çektim. Hatta rehberlik de yaptım ziyaret edenlere. Ziyaret ücretsizdir. Bu arada, Fatih Sultan Mehmet Macarlara karşı yaptığı Belgrad seferinde başarısız olmuştur ve Belgrad'ı alamamıştır. Bu savaşta Fatih baldırından yara almıştır. Belgrad'ı almak daha sonra Kanuni'ye nasip olmuştur. Suudi Arabistan'daki Ahsa bölgelerini ve Irakey Seferleriyle de Irak'ın belirli bölümlerini Kanuni fethetmiştir.
129 Yorumla- 1 ay
Çok güzel yazdınız. Kanuninin tek şey yanı daha çok inisiyatif alamaması. Eğer daha atak ve saldırgan olsaydı muhtemelen italyayi alırdık ki zaten bura üzerine vazgeçtiği bir sefere dahi çıkmıştır. Zaten büyük dedesi Fatih'in izlerini takip ettiği yaptığı bazı seferlerle çok bellidir.
- 1 ay
Ayrıca denizin önemini de son derece kavramış biriydi.
- 1 ay
Osmanlı askeri anlamda yetenekli ve güçlü bir devlet olsa da maalesef fethettiği yerleri pek iyi yönetememiş gibi gözüküyor. Harvard Üniversitesi'nde Türk tarihi profesörü olan Cemal Kafadar Kendine Ait Bir Roma adlı kitabında başta Osmanlı'yı örnek vererek Türkler maalesef elde ettikleri topraklarda kültür kurucu bir millet olamamıştır demektedir. Bunun ise politik doğruculuktan dolayı dile getirilmediğini söylüyor. Ben de aynısını söylüyorum. Osmanlı'nın fethettiği topraklarda iyi bir şekilde Türk kültürü kök salmamış. Ruslar ise fethettiği her yere kendi dili olan Rusça'yı yaymış. Adamlar küçücük bir ülke olan Finlandiya'ya bile Rusça'yı zorunlu kılmış, ülkede Rusça gazeteler ve dergiler çıkartılmasını sağlamış. Bunun üzerine ise bir Fin milliyetçisi Rusya'nın Finlandiya valisi olan Nikolay Bobrikov'u suikast düzenleyerek öldürdü. Rusların Orta Asya'da yaptığı kültürel asimilasyonu ise hiç söylemiyorum. Sovyetler'in de Orta Asya'da kök salmasının nedeni Rusya'nın geçmişteki imparatorluk mirasıydı.
- 1 ay
Biz elde ettiğimiz topraklarda türk şuurunu yansıtamadık. Ozgur bıraktık. Ayni zamanda bence bu padişahların fatih gibi kanuni gibi hükümdarlarımiz aşırıya kaçacagini düşünebilirsiniz ama büyük İskender ve caesardan bile daha iyilerdi.
- 1 ay
Osmanlı'yı asıl yıkan şey zaten elde ettiği topraklara Türklük kimliğini yansıtmamasından kaynaklıdır. Osmanlı daha bunu anca İttihat ve Terakki ile yapmaya çalıştı ama çok geç kalındı. Çünkü I. Dünya Savaşı başladı ve Osmanlı'yı parçaladılar.
- 1 ay
Aynı zamanda ekliyeyim. teknolojik gelişmeleride tam takip edemediler. etkisiz padişahlar tahta çıktı. ama buna rağmen Osmanlı 1914 yılında dahi korkutucu bir güçtü
- 1 ay
Bir de şansımıza IV. Mustafa yerine II. Mahmut gibi yenilikçi bir padişah başa geldi Alemdar Mustafa Paşa sayesinde. Yoksa vallahi de nal toplardık. Herkes Atatürk'ü yaptığı devrimlerle yüceltir ama kimse II. Mahmut'a hakkını teslim etmez, çünkü tanımazlar. II. Mahmut Atatürk devrimlerinin temelini atan kişidir.
- 1 ay
Çok doğru mesela üçüncü selim sadece askeri açıdan başarısız yenilikler yaptı. ama ve lakin ikinci Mahmut her açıdan her yere yenilikler yaptırdı. yenicerileri yok etti mesela 1826 senesinde
- 1 ay
Aynen. II. Mahmut çok zeki bir adam. Kellesini alacağı adamları bile gizli not defterine not eder, zamanı gelince de kellesini alırdı. Adam hem yeniçerilere hem de onların düşmanları olan âyânlara son verdi. :D IV. Mustafa yeniçerilerin ve Kabakçı Mustafa'nın desteğiyle iktidarı ele geçirince Rusçuk âyânı Alemdar Mustafa Paşa askerleriyle İstanbul'a geliyor, İstanbul'da tam bir anarşi hâkim oluyor. Binlerce insanın kellesi alınıyor, sokak ortasında kadınlara bile tecavüz edilmiş. Alemdar Mustafa Paşa'yı kuşatan yeniçeriler karşısında çaresizliğini anlayan paşa barut fıçısına ateş ediyor ve kendisiyle birlikte 700'den fazla kişi telef oluyor. Alemdar Mustafa Paşa'nın mezarını birçok kez ziyaret ettim. Tam Gülhane Parkı'nın çıkışındadır Ayasofya yolunda. Zeynep Sultan Cami'nin avlusundadır.
- 1 ay
Gerçekten oldukça iyi bir devlet adamıydı Alemdar Mustafa paşa... Mesela diğer iyi padişahlar olarak o çağda. abdulaziz olabilir. İlk kez yurtdışına ziyarete çıkmış bide ayrıca Osmanlı donanmasıni son derece güçlendirmiştir.
- 1 ay
Ahhh 2. Mahmud u Kavalalı Mehmet Ali Paşa isyanı bitirdi
- 1 ay
Kavalalı Sırp isyanlarının ve Vehhabi isyanlarının bastırılmasında Osmanlı'ya yardım etmişti.
- 1 ay
Doğru ancak ondan sonra Osmanlıya karşı çıktı ve bildiğiniz üzere Kütahyaya kadar geldi
- 1 ay
Evet. Doğrudan Osmanlı yönetimine talip oldu. Kürtlere karşı nefret olmasın diye bizim tarih derslerinde her nedense Osmanlı dönemindeki Kürt isyanları hiç anlatılmaz. Esamesi dahi okunmaz. Bırak Osmanlı'yı Kurtuluş Savaşı dönemindeki Kürt isyanları da hiç anlatılmaz toplum tarafından Kürtlere karşı antipati oluşmasın diye. :D Osmanlı döneminde Tanzimat Fermanı gerçekleştikten sonra Botan Emiri Bedirhan Bey Osmanlı karşı ayaklanıyor, bağımsızlık ilan edip kendi adına para bile bastırıyor, hatta camilerde hutbeyi kendi adına okutuyor. 1829'da Rus-Osmanlı Savaşı'nda ise Kürt aşiretlerinin Osmanlı'ya destek vermesini hep engellemeye çalışmış. Daha sonra Osmanlı bu adamı derdest ettikten sonra Girit Adası'na sürgün etmiştir. Bu adamın Osmanlı'ya isyan etme nedeni feodal bir âyân olmasından kaynaklı. Çünkü Tanzimat ile birlikte kurulu düzeni ve sahip olduğu bütün imtiyazlar son buluyor. Cumhuriyetteki ise Şeyh Said ve Dersim isyanlarıdır. Feodal düzenleri son bulan Kürt aşiretleri cumhuriyete karşı hep ayaklandı, cumhuriyet çivi çiviyi söker deyip Kürtlere karşı Siverek'teki Bucak aşiretini destekleyerek mecburen feodalite mensuplarını destekledi. Bu hatayı Osmanlı da yaptı, Yeniçerilik kaldırılınca Bektaşiler bürokrasiden çekilince onların yerini Nakşibendiler aldı, adamlar hala günümüzde bürokraside etkin. Bir de bizim Neo-Osmanlıcı tayfa Atatürk'ü töhmet altında bırakmak için Dersim Katliamı ajitasyonu yapar hep. Oysa Osmanlı'da da 17. Yüzyılda Dersim'de ayaklanmalar oldu ve Osmanlı 23 tane Dersimli Alevi aşiret ileri gelenini idam etmiştir. Bizim milletin tarih bilgisi ve bilinci zayıf. :)
- 1 ay
Ya bu tür dersim gibi şeyleri şey gibi gösteren zihniyetler tarih konusunda cahil, oradan buradan okuyup değiştirdikleri birşeydir. Boyle Atatürk düşmanlığı yapıp onu bunu bahane eden zihniyetlerle hiç tarih konuşmasına bile girmemek lazım öyle değil mi?😅
- 1 ay
Zaten Atatürk'ü genellikle bu isyanlar ve din üzerinden eleştiren tayfa çok fazla var.
- 1 ay
Koyu bir Kürt milliyetçisi bir sosyolog olan İsmail Beşikçi Dersim Jenosidi ve Tunceli Kanunu adlı kitabında Dersim'de 70 bin kişi öldürülerek soykırım gerçekleştirilmiştir diyor. Yine PKK destekçisi olan kripto Ermeni tarihçi Ayşe Hür ise Dersim'de 100 bin kişi devlet tarafından soykırıma uğratıldı diyor. Yine Kürtçü bir isim olan araştırmacı Faik Bulut Dersim Katliamı soykırıma en yakın olan katliamdır diyor. Ayşe Hür ile Faik Bulut sempozyumda bu konuşmayı yaparken arkalarındaki pankartta "Devlet Dersim Arşivini Derhal Açsın!" yazıyordu. Yani devletin Dersim arşivine göre ölü sayısı kendilerinin iddia ettiklerinden bile daha fazlaymış aslında. :) Oysa devletin Dersim arşivi hiçbir zaman gizli değildi. Dersim arşivindeki bütün belgeleri titizlikle inceleyip 1020 sayfalık hacimli bir kitap haline getiren Serap Yeşiltuna aslında Dersim İsyanı'nda sadece 3 bin kişinin öldüğünü ortaya çıkardı. :D Tabi Türkiye'deki Kürtçü tayfa bu kitaba karşı kör, sağır ve dilsizdir. Bizim malum cumhurbaşkanı ise uyduruk bir Umumi Müfettişlik raporuna dayandırarak Dersim'de 13 bin kişi öldürüldü, ben şahsen özür diliyorum dedi. :D Oysa o belge sahteydi. :D Ya bütün Vikipedi gibi kaynaklara ölü sayısı 13 bin olarak sabitlendi ve resmi bir hal aldı. Emre Kongar gibi Atatürkçü bir kişilik bile Tarihimizle Yüzleşmek adlı kitabında Dersim'de 13 bin kişi öldü diyor. Acemiliğe bak. :D
- 1 ay
Bütün bunlar neyden kaynaklanıyor bilir misiniz? Hep insanların cahilliği yüzünden kaynaklanıyor. İnsanlar okumuyor öğrenmiyor. Zaten okullarda hiçbir bilgi öğrettikleri yok denilebilir. Bide Atatürk Kürtlere özerklik sözü verdi diyorlar. Muhtemelen malumunuzdur k bilgj
- 1 ay
Vikipedi bazı açılardan faydalı olabilir ama ordaki birçok bilgi tartışmaya açıktır zaten malumunuz olduğu üzere
- 1 ay
Vikipedi'deki sahte bilginin haddi hesabı yok. Ağrı İsyanıyla ilgili verdiği bilgiler de öyle. Ağrı İsyanı'nda Zilan Deresi'nde 15 bin sivil öldürülmüşmüş. Zilan Deresi ise Van'ın Erciş ilçesinde, ulan zaten o dönem yapılan nüfus sayımında Erciş'in nüfusu 17 bin. O zaman Erciş'te hiç kimsenin kalmaması gerekirdi. Öldürülenler zaten isyancıydı, Zilan Deresi'nde imha edilen isyancıların 15 bin kişi olduğu ise Cumhuriyet gazetesinin muhabirinin gelişigüzel bir tahmininden ibaret sadece. Kaldı ki dönemin PKK'sı olan Hoybun Cemiyeti'nin raporuna göreyse isyanda 4 binin üzerinde Türk askeri öldürüldü. Bunu neden yazmıyorsunuz peki? Bir de isyanda kadın ve çocuklar öldürüldü diyorlar. Oysa bu isyanda kadınlar ve 13 yaşındaki çocuklar bile zorla silah altına alındı tabi ölürler. Bazı Kürtçüler ezbere Vikipedi bilgisiyle Zilan'da devlet 15 bin sivil Kürdü öldürdü diyorlar. Daha geçen gün Müzehher Yamaç'ın Fransız Diplomatik Belgelerinde Ağrı İsyanı adlı kitabı bitirmiştim. Adamlar isyanı başlatmadan önce Ermeni Taşnak örgütüyle anlaşmışlar. İsyanı başlatan Hoybun Cemiyeti'nin ise kurucularından biri Vanlı bir Ermeni Taşnak mensubu olan Vahan Papazyan adlı kişi.
- 1 ay
Keşke o konuda belli başlı bilgim olsa ama maalesef yok. İnsanlarimiz maalesef yanlış yerlerden bilgi okuyor
- 1 ay
Maalesef. İnsanlarda hap bilgi hastalığı var.
- 1 ay
Bide yanlış şeyler dinleyip okuyorlar ve sonra da cahil cahil konuşuyorlar. Çağımızın en büyük sorunu maalesef cahillik...
- 1 ay
Maalesef.
- 1 ay
Efendim, mükemmel ve doyurucu bir tarih sohpeti yaptık sizinle. Çok teşekkür ederim size 🙃🙂
- 1 ay
Rica ederim ne demek. Esenlikler dilerim. :)
- 1 ay
Bende size dilerim. Tekrardan çok teşekkürlerimi size sunarım. İyi günler efendim
- 1 ay
İyi günler. Ben de teşekkür ederim.
- 1 ay
Rica ederim🙃🙂
Yapay Zeka Cevapladı
Bence Preveze Deniz Savaşı net bir aday kanka 🎯 Kanuni dönemi denince herkes Mohaç diyor ama Preveze sayesinde Osmanlı, Akdeniz’de “ben varım” demedi, “burası benim” dedi. Barbaros’la birlikte denizlerde kurduğu hakimiyet bayağı oyunun kurallarını bozdu. Hem siyasi hem stratejik etkisi uzun sürmüş bir zafer, boşuna “Akdeniz bir Türk gölü” denmedi 🚢📜
03 Yorumla- 1 ay
Ama o bizzat yapmadigu bir savaş
Yapay Zeka Yorumladı
Fenomen1 ayHaklısın, fiilen komutayı Barbaros yapıyor orada 😄⚓
Ama Kanuni’nin olayı şu kanka: Stratejiyi, ittifakları, Barbaros’u himaye etmeyi, donanmayı güçlendirmeyi o sağlıyor. Yani “bizzat kılıç sallamadı” ama savaşın zemini, siyaseti, imkânları tamamen onun dönemi sayesinde oluşuyor.
Eğer “bizzat komuta ettiği” dersen, o zaman Rodos Seferi bayağı güçlü aday bence. Hem askeri hem psikolojik etkisi çok büyük 💣🏰- 1 ay
Rodos baya yorucu ve uzun sefer olmuştu
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
1Cevap
1 ayMohaç meydan muharebesi
166 Yorumla- 1 ay
Mohaç haricinde diye belirttiğimi dikkate almadınız herhalde
- 1 ay
Jdjffjfj valla görmedim tam onu demem de baya ironik
- 1 ay
Hmm tamam siz bilirsiniz
- 1 ay
Bende şakasına dediniz sandım
- 1 ay
Yok şakasına demedim. Onun dışında belgrad olabilir
- 1 ay
Alaman, İrakeyn veya Budin seferleri daha önemli bence
- 1 ay
Önemli olabilir ama beni mohaç ve belgrad daha çok etkileyici
- 1 ay
Tabi sizin kendi düşünceniz. Ama gerçekten etkileyici bir padişah tek şey özelliği daha çok atak olamamasıydı
- 1 ay
Aynı zamanda şunu belirteyim kanuni denizin onemini kavramış biriydi. mesela fatih döneminde Osmanlı donanması iyi değildi. ama kanuni doğru insanları kaptanı Derya yaparak Osmanlı'nın deniz aynı karadaki gibi güçlü olmasını sağladı
- 1 ay
Etkilyeici bir padişah evet ama fatih kadar asla olamaz. Eğer fatih kanunin padişahlık yaptığı zaman da padişah olsaydı. Yani kanunin imkanları fatihte osaydı olsaydı belki kanunin yağtığın bir kaç katını yapardı
- 1 ay
Aynen öyle demeye çalıştığım oydu. Kanuni fatih kadar zeki veya yetenekli olabilir amma onun kadar atak bir padişah değildi
- 1 ay
Evet evet katılıyorum hatta fatih aynı imkanlara ship olsaydı gene o da kanuni gibi denize önem verir miydi o bir soru işareti. Ama bence fatihin roma hayali yüzünden önem verebilirdi
- 1 ay
Ama işte maalesef olmadı ama yinede kanuni ve fatih her açıdan en iyi padişahlar bence. Çok aşırıya kaçtığını düşünebilirsiniz bence bu padişahlar en az Büyük iskender ve Sezar ile bile kıyaslanabilir hatta onlardan bile iyi olabilirler
- 1 ay
Evet kanuni sadece gerekli şeyleri yapmaya çalışıyordu belki biraz daha hayalperest olsaydı fatih gibi çok başka şeyler yazardı tarih
- 1 ay
Ama yinede kanuninin kariyeri hem devlet yönetimi hem askeri yönetim açıdan son derece güzeldir. Bir nevi Atatürk gibi hayalperest bir adam değildi denilebilir
- 1 ay
Bu arada bence zaten özellikle büyük iskender kadar abartılmış birinden çok daha iyiler. Büyük iskender tarihin büyü bir balonu bence. Ama sezarla kıyaslanırlar sezarda çok iyi bi yöneticiydi
- 1 ay
Elbette. Buyuk İskender sadece askeri yonetim açıdan iyiydi. devlet yönetimi açısından son derece kötüydü. İmparatorlugu o ölür ölmez paylaşıldı. Batililar abartmayı sever. bizim burada yapmamız padişahlarımizi doğru ve ne kadar yüce şahsiyetler olduğunu ispatlamaya çalışmaktır
- 1 ay
Evet evet. Deha ve güç vardıda Atatürk veya fatih kadar hayalperest olsaydı çok daha iyi olurdu onu diyom. Yoksa altın çağ Osmanlı'nın en güçlü dönemidir kanunin dönemi
- 1 ay
Her açıdan gerçekten çok etkilendigim bir dönem. Hem. batida hem doğuda muhteşem seferler. bide yetmiyormuş gibi kanunnameler önemli devlet atılımları gerçekten son derece tesir edicidir
- 1 ay
Evet evet o yüzden baya balon biri bir de onun döneminde güçlü devlterlerin olmaması sadece arkasında koca bir ordu olması yetiyordu dünyayı feth etmek için
- 1 ay
Aslında tamda öyle demesek iyi olur çünkü İskender Büyük Pers ordularıyla ve garibimsi Hint ordularıyla son derece zorlu çatışmalarda yapmıştır. Ama bizim hukumdarlarimizda birçok risk almış ve başarılı olmuştur. Peki İskender devletini sürdürebildi mi? Elbette hayır
- 1 ay
Peki osmanlının kanuniden sonra çökmesi sadece tek olojik gelişmeleri takip edememesi yüzünden mi yoksa kanuni ölümünden önce iyi bir temel bırakamamasıda etkili mi
- 1 ay
Teknolojik gelişmeleri iyi takip edemediler. mesela ikinci Mahmud veya üçüncü selim yenileşmeye çalıştılar ama birtakım ulema ve asker onlara karşı çıktı. Osmanli ayrıca Kanunî'den sonra ileri görüşlü devlete hâkim padisahlards pek göremedi
- 1 ay
Ben size güzel bir soru sorayım. Eger kanuni 1900 yılında padişah olsa nasıl olurdu sence?
- 1 ay
Evet tek yaptığı şey işgal etmek asla ondan sonrasını düşünmemiş egoist biridir. Timuruda severim ama bu yönden timura benzetiyom onu
- 1 ay
Sanırım egoist dediğiniz büyük İskender... evet doğru. timurda iyi bir devlet bırakmadı
- 1 ay
Evet katılıyorum yeniçeriler özellikle. batıdan çok yeniçeriler bitirdi osmanlıyı. Din adamların din elden gidiyor yalanlarınıda göz ardı etmemek gerek
- 1 ay
Aynen öyle bende onu kastettim. Din adamları her icada şeytan icadı demiştir mesela 😅
- 1 ay
Size bişey söyliyeyim mi. Atatürk kadar iyi yönetemezdi osmanlıyı o yıllarda Atatürkten başka kimse kurtaramızdı. Belki fatih biraz yaklaşabilirdi
- 1 ay
Kesinlikle doğru o yıllarda gerçekten Osmanlı kötü berbat bir durumdaydı. her an bölünme yasayabilirdi. Bak eğer ikinci dünya Savaşı'nda katilsaydik çok kötü durumda olurduk
- 1 ay
O dönem ki din adamları eğer osmanlını kuruluşunda ve yükselişinde ki kadar dindar ve idealist olsalardı emin olun şu an abd nin rakibi rusya ve çin değil osmanlı olurdu bence
- 1 ay
Evet aynı zamanda şu Amerika kıtasına bizde İspanya veya Portekiz gibi gemi yollasaydik ve daha kararlı idealist saldırgan zeki padisahlar olsaydı emin olunuz 2000 yıl hüküm sürer dik
- 1 ay
Cumhuriyet şarttı o dönem halkın cumhuriyet ruhuna sahip olması gerekiyordu. Bunu da Atatürkten başka kimse yapamazdı
- 1 ay
Batı herseyini Afrika, Hind ve Amerika'ya borçludur
- 1 ay
Evet ya 2. bayezide bu yüzden hep kızgınım affedilmesi mümkün olmayan büyük bir hata kesinlikle
- 1 ay
Maalesef ikinci Bayezid son derece büyük hata yaptı. Yavuz ve fatih gibi padişahların arasına sıkışmış bir padişah hazretleri idi
- 1 ay
O dönem hangi padişah olsaydı kabul ederdi sizce bu teklifi
- 1 ay
Fatih ederdi, hatta kanuni kesinlikle kabul ederdi. Cunku kanuni Hint okyanusuna dahi keşif yollamış bir adam. Amerikaya niye yollamasin
- 1 ay
Yavuz olsa yok ben doğuyu keşfedicem derdi fjfjgjfj
- 1 ay
Yavuz son dönemlerinde bir sefer planlıyordu ancak ne olabilir bilmiyorum. Mesela Rodosu düşünmüş ama vazgeçmiş
- 1 ay
Evet ben de öyle bir şeyler okumuştum ölmeden önce batıya sefer yapmayı planlıyormuş
- 1 ay
Yani 8 yıldır hep doğuya yapıyordu bir zahmet birazda batıya yapsin sefer😅😅
- 1 ay
Ama yavuz olmasa bence araplar çoktan isyan ederdi ingilizlerin gazlamasına bile gerek kalmadan
- 1 ay
Araplardan beklenecek bir hamle sonuçta. Ama bu meseleler konuşmaya bile değer değil. Burada ikinci Abdülhamit te iyi bir padişah olabilir
- 1 ay
Yunanlardan daha kalleş bir millet varsa o da araplar herkese ihanet edebilirler. Evet bencede ne kadar eleştirilse de yaşadığı dönem yüzünde harcanmış bir dehadır
- 1 ay
Araplar aynı zamanda paragöz bir millettir. Dini bile şey haline getirebilecek bir potansiyele sahipler. bizim burada yapmamız gereken şey tarihimizi iyi bilmek, herşeyin farkında olabilmektir
- 1 ay
Evet öyle. Filistinin burağı bile osmanlıya baş kaldırı bayrağıdır mesela. O yüzden ne kadar dindar olsam da mekkeyi araplar yüüznden ziyaret etmek istemiyom
- 1 ay
Mesela dinde olmayan ama sanki dinde varmış gibi gösterenler dahi vardır. Ataturk dahi bunlarla mücadele etti ama ne yazık ki dinsiz muamelesi gördü. Evet Atatürk beş vakit namaz kılması yani kısaca dindar bir adam değildi ama müslüman idi
- 1 ay
Atatürkün veya herhangi bir kimsenin dini kimseyi ilgilendirmez çünkü bir kişinin dardae olması asla kimseyi etkilemez. Ben bizim tarhimize ne kattığında bakarım ve baktığımız zaman da görüyoruz ki kusursuz bir liderdir Atatürk
- 1 ay
Zaten bende öyle söylerim. Ataturk içki de içebilir istediğini yapabilir. Ama sonuçta devleti kurtardı, istikbal goklerdedir diyerek hava alanında gelişmemizi sağladı. Fabrikalar kurdu, kapitülasyon denilen belayı kaldırdı, bunu sizce kim yapabilir? Ne kanuni ne de fatih yapabilir bunları.
- 1 ay
Ve dindar olup cami yapsaydı daha mı iyiydi. Açıkçası katkılarına bakılırsa Atatürk türk milletinin en çok minnet duyacağı kişidir
- 1 ay
Yine biraz haddimi aşacağım ama eğer peygamber hazretleri o dönemde gelseydi Atatürk'ün ne kadar doğru bir insan olduğunu anlatırdı. Ve bütün imamlardan onu üstün tutardı.
- 1 ay
Ya orasına girmek pek bizlik değil bence Allah bilir
- 1 ay
Elbette Allah bilir benim demeye çalıştığım Atatürkü din yönüyle vurmaya çalışanların son derece gülünç duruma düştüklerini izah edebilmek
- 1 ay
Bize martin luther in müslüman versiyonu lazım 🙃
- 1 ay
Anlıyorum. Aydın insan din ile kimseyi yargılamayacığını bilir. O yüzden din ile bir insanı vurmaya çalışan bir ile iki kelime etmek cahilliktir
- 1 ay
Aynen cehhenmi alabilecek biri lazım islama o zaman gerçek islam yaşanabilir
- 1 ay
Kim cehennemi satın alabilecek bir yüreğe sahip sence?🙃🙂
- 1 ay
Ya zaten o tarzda kişilere izah bile etmek mümkün değildir. Herkesin dini kendinedir
- 1 ay
Bence bu kesinlikle Atatürk olurdu
- 1 ay
Kesinlikle aklimdakini söylediniz ama Atatürk meşgul adamdı tüm zamanını dine harcayamazdi maalesed
- 1 ay
Bence bu sadece dinle alakalı bir şey değil zaten martin lutherin de yaptığı sadece dini bir gelişme sağlamadı
- 1 ay
Evet ama çoğu insan maalesef din yönüyle bilir. ama Martin luther dönek bir insandı. ilk başta Türklere tanrının kırbacı cezası diye iyi gözle bakarken sonra biz turklere deccalin askeri dedi.
- 1 ay
Martin luther bizim baş düşmanımız avrupanın ise kahramanıydı
- 1 ay
Maalesef öyle, ama bu normal bir şey farklı gözlerden (açılardan) bakıldığında
- 1 ay
Nereye gittiniz yav ne güzel tarih konuşuyorduk🙃🙂
1 ayırakeyn✍🏻
11 Yorumla- 1 ay
Güzel cevap. Safevilere karşı yapılmış ve Bağdat gibi önemli yer alınmıştır.
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar