Sizce yaratıcı tarafından mı oluşturuldu bu evren yoksa kendiliğinden mi, nedenleriyle birlikte yazın ✨
2 ay
Kutuplar birbirini tamamlar. Gece ve gündüz varsa; sıcak ve soğuk varsa; ışık ve karanlık varsa, gördüğümüz, ölçebildiğimiz, sebeplerle zincirleme birbirine bağlanmış her şeyle birlikte tüm bunların da dışında bir şey de olmalı. Göremediğimiz, ölçmediğimiz, zincirleme sebeplerin dışında olan o şey tanrıdır. Diğer her şey onun varlığının gerektirdiğidir. Zaman ve mekan onu bağlayan bir şey değildir. Zaman ve mekân da bizim açımızdan onun varlığı ile olması gereken şeylerdir.
Ol demesi ile olmuştur her şey. Bunun milyarlarca yıl sürmüş olması bize göre öyledir. Onun için milyar yıl ile zamansızlığın farkı yoktur.
Güneş varsa ısı ve ışık olduğu gibi tanrı varsa yaratma ve bunları devam ettirme vardır. Varlığı bunun için yeterlidir.
Bana göre "madde bir şekilde oluştu" diye inanmak yerine "ezeli bir Allah vardır" diye inanmak daha mantıklıdır.
Maddenin bir şekilde var olduğuna inanılan bir yerde Allah'a inanmamak için sebep yoktur.
Bana Allah'ı kim yarattı diye soramazsın. Bunu sormak için önce senin madde nasıl başladı diye anlatman gerekir. Anlattın diyelim. Tetikleyen neydi, o nasıl oldu? Onu ne tetikledi gibi bir diyalog ile sonsuz bir döngü var demen ve "zaten hep vardı" demen gerekir?
Yani aslında "Allah'ı" bir şekilde sen bana anlatmış oluyorsun.
İkincisi en akıllıca ihtimal ise "aslında hiç bir şey yok" demektir ki tanrıyı inkar edebilesin. Yani bir şey yok ki tanrı olsun demen lazım. Ama varız yani. : )
Bence de çok ilginç. Bir varlık alemi ve tanrı nasıl var? Belki de hiç anlayamayacağız.
Sana yönelik yazmadım. Kendimce içimi döktüm.
Evrime gelince kendi cahilliğim için de bana çok makul gelmiyor. Ama "kesinlikle yoktur" diye de ortaya atlamam. Birileri rastgele de dese, şans da dese, tesadüf de dese; bir şeyler olmuş.
Bir elektrikçinin döşediği elektrik tesisatı için "bak düğmeye basınca oda aydınlandı, aydınlatan birine gerek yok, düğme, kablo, akım, ısı, ışık" diye anlatıp ardından "ne elektrikcisi canım, işte her şey ortada" demem ben. Hakarettir.
Elektrikçi ister bizzat yapmış olsun, ister başkasına işi yaptırsın, ister bir günde yapsın, ister bir ayda yapsın. Ben buraya bugün gelmişim ve düğmeye basıp ortam aydınlanınca "vayamk şansa bak" demem yani.
Bana yakışmaz.
Evrim veya kainatın aşama aşama oluşması ateistlerin öyle sıkıca sarılması gereken şeyler değildir. 500 sene sonra bilimin ne diyeceği belli değil, 500 sene önce de bugünün bilimi tahmin edilemez bir şeydi.
Evrim de desen, kendi kendine de desen, birden oldu da desen, akıllı tasarım da desen benim için her yol tanrıya çıkar.
Büyük ihtimalle en büyük ve öncü evrimciler mutlaka kendi içinde gel gitler veya iç daralmaları yaşıyorlardır. Aksi imkansız.
Ancak peşlerinden gidenler, kitaplarını okuyanlar, tercümelerden faydalananlar tüm bunları dine ve Allah'a karşı kullanmaktan çekinmezler ve büyük çoğunluğu tanrı yok diye emindir. Tereddüt yaşamaz çünkü olaya o öncü ve önde olan bilim adamı kadar asla hakim olamayacak.
Neyse.
Evrim süreci bir yaratıcının önceden belirlediği bir hedefe doğru ilerleyen planlı bir mekanizma değildir evrimsel biyolojinin temelini oluşturan doğal seçilim ve rastlantısal mutasyonlar herhangi bir dış iradenin müdahalesine gerek duymadan işleyen kör süreçlerdir tanrı kavramı genellikle mutlak güç ve mükemmel bir tasarım öngörürken evrimsel süreç hatalar ve verimsizlikler üzerine kuruludur insan vücudundaki gereksiz organlar olan yirmilik dişler kuyruk sokumu kemiği veya apandis gibi yapılar kusursuz bir tasarımın değil geçmiş atalardan kalan genetik kalıntıların sonucudur eğer insan bir ilahi irade tarafından özel olarak yaratılsaydı bu tür tasarım hatalarının ve işlevsiz parçaların bulunmaması gerekirdi ayrıca genetik mutasyonların büyük çoğunluğunun zararlı olması ve türlerin yüzde 99 fazlasının neslinin tükenmiş olması bilinçli bir yönlendirmenin aksine deneme yanılma yoluyla ilerleyen kaotik bir doğa tarihine işaret eder bilimsel yöntem sadece gözlemlenebilir ve yanlışlanabilir olanla ilgilenir evrim ise insanın tesadüfi bir biyolojik olay olduğunu göstererek tanrı tarafından özel bir amaçla yaratıldığı iddiasını dayanaksız bırakır
İnsanlar bir muz kabuğunun içinden geldi bu gezegene uzaydan 🙄 evren kendiliğin den var olup olmadığını bilmiyorum 🤣
Yaratıcıya derin bir inanç besliyorum zira bazı ayrıntılar öylesine kusursuz ve incelikli ki, bunların ancak yoğun bir dikkat, estetik kaygı ve bilinçli bir emeğin ürünü olarak ortaya çıkmış olabileceğini düşünüyorum.
Evren konusu tam “beyni yak, sonra çay koy” seviyesi canım 😄 Ben evrimin bilimsel kısmını kabul ediyorum ama “her şey tamamen tesadüf” demek de bana eksik geliyor. Yaratıcıya inanıyorum, evrimi de onun koyduğu sistemlerden biri olarak görüyorum. Hem akla hem kalbe iyi gelen versiyon bu bence ✨📚🌌
Doğru yaratıcının her şeye gücü vardır neticede yani dinlere göre öyle bu sayede evrimi yaratması da imkansız olamaz
Cevap
5Cevap
Evrim
Doğanın kendisi tanrı kavramı bence. Bilinci de yok ama yaratma kabiliyeti var. Ve görebiliyoruz.
Profil fotoğrafın çok iyi
Rica ederim 🩷
Evrim Teorisi kendini geliştirmeye devam eden bir bilimsel gerçekliktir. Yaradılış ise dini bir anlatıdır.
Ben evrimi daha gerçekçi buluyorum. Yaratıcı bana mantıklı gelmiyor
Yaratıcı tarafından big bang patlaması jsjsj
evrime inanıyorum gözlemlenebilir ve kanıtlanabilir olduğu için
Tesadüf eseri iki parmak bile yanyana gelmez elbette bir yaratici vardır
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?