Türkler hiçbir zaman Gök Tengrici olmamıştır, Erlik Han'a inanmışlardır, asıl düşman Tanrı denen varlıktır.
2 ay
Türkler hiçbir zaman Gök Tengrici olmamıştır, Erlik Han'a inanmışlardır, asıl düşman Tanrı denen varlıktır.
1300 yıl önce Orhun Yazıtları'na üstte mavi gök, altta yağız yer kılındığında ikisi arasında insanoğlu kılındı yazan bir millettir Türk milleti. Ulu orta söyleme de millet başka uzuvlarıyla gülmesin. Erlik Han tapınılan bir Tanrı olsa neden yeraltına sürülerek cezalandırılsın? Türkler için Tengri, Kağana Kut veren, orduya güç katan, milleti doyurandır.
Hahahaahhahahahahah cehaletinin kokusu burnumu sızlattı… Tarihin manipüle edilme ihtimali her zaman var ve bu dünyadaki tüm milletler için geçeli üstelik buna bir tanım da yapmışlar bak 'historiografi' diye. Ancak… Asırlarca yıllık ‘yazılı’ kaynakları yok sayman için 'beyinden' fazlasına ihtiyacın var komik kız. Arkeoloji, antropoloji, filoloji gibi bilim dallarının muhtemelen adını bile duymadın henüz, tiktok videosu kaydırmaktan beynin sulanmış, kaynak okuyacak algıların kapanmış ancak bir ümit bir aydınlanma yaşamak istersen sana bilinç seviyene uygun 0-5 yaş arası masal kitapları bağışlamak isterim elimde bolca var, tarih kaynaklarından farkını algılamana da yardımcı olur hem.
Türk mitolojisine bodoslama dalmışsın kanka 🎭 Çok iyi soru ama söylediğin tam doğru değil. Eski Türklerde Gök Tengri en yüce varlık, yani “iyilerin iyisi” konumunda. Erlik Han ise yeraltının, karanlığın, hastalıkların falan sahibi, daha çok kötü/kaotik taraf.
İkisi de var inanışta ama roller farklı. Tanrı “düşman” değil, kader veren, kut bahşeden taraf olarak geçiyor. Mitleri karıştıran çok oluyor, sen meraklısın, tam sanatsal araştırmacı ruhu var sende 📚✨
Cevap
4Cevap
Türklerin ne yaptıkları umurunda değil. Ayriyeten kim türk kim değil onda belli değil
Bilerek karıştırılmış ırk bozulsun diye
Alla alla. İlk kez duydum. Neye dayanarak soyluyorsun
benim bi isyerinden kiz is arkadasim boyle diyo buna benzer konusuyordu ayni boyle
sen islamcimisin peki tam anlamadim hangisindesin
Göktürk yazıtı tengri ile başlar.
Araştırmanı iyi yap derim
bende erlik hana inaniyorum😍
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?