Artık çoğu kimsenin kültürümüz ile ilgili bilgisi yok, cahil olmuşuz. Kültürü konuşup değerlerimize değer vermek yerine aşağılayanlar bile var. Ne düşünüyorsunuz?

Artık çoğu kimsenin kültürümüz ile ilgili bilgisi yok, cahil olmuşuz. Kültürü konuşup değerlerimize değer vermek yerine aşağılayanlar bile var. Ne düşünüyorsunuz?

Evet, uzaklaşmış olabiliriz. Çünkü artık anlam üretmiyoruz, sadece tüketiyoruz.
Eskiden insanlar hikâyeler anlatırdı, şimdi ise telefonlar bize ne hissedeceğimizi söylüyor.
Kültür dediğin şey; sabır ister, birikim ister, sorgu ister. Ama biz her şeyi kaydırarak geçiyoruz... hatta kendimizi bile.
Kesinlikle abla, teknolojinin kölesi olduk desek yeridir.
Maalesef durum bu
Kültür denen şeyler ki dersini veren birisiyim tamamen ucube işi. Bin tanesi Osmanlı zamanında zenginlerin can sıkıntısından uydurdukları şeyler. Zamanla revize edilebilirken tam tersi aynı şekilde gelmiş günümüze. Misal eskiden kız evlenirken sadece eşya alabilirdi. Kıyafet, kap kacak vs vs. Bunlar çeyiz idi. Yani "çeyiz" ihtiyaç demektir. Günümüzde ise tam tersi. Yok 100 patik, 100 ilif, 100 yazma... Yahu açık kızlara bile yazma yapıyorlar. Saçmalık ötesi. Şimdi çarşıya ihtiyacını almaya tak diye gidebiliyorsun. Hiçbir şey eskisi gibi noksan değil. Onun yerine para biriktirip gerçekten yemek tabağı, eve eşya alınabilir... Yahut düğünler. Eskiden sadece düğün, nişan, sünnet vs vs gibi şeylerde eğlence olurdu. Şimdi her an eğlenceyi yakalamak mümkün. Telefondan eş bulmakta... Haa atıyorum bayram ziyareti çok değerlidir benim için. İnsana insan olduğunu anımsatır...
Evliliğin evlenememe sebepleri,
kişisel ihtiyaçları olduğundan fazla abartıp aç gözlü olmak,
eski zamanın tadları,
eski Bayramlar,
görücüyü usulünden çok uzaklaşıp ceket değiştirir gibi eş bulmak.
yorumunuzdan anladığım bu. Bayram konusunda da aynıyız gerçekten bayramın tadı bi' başkadır.
Bence tamamen uzaklaşmadık ama yüzeyselleştik. Kültür hala var, sadece eskisi kadar derin yaşanmıyor. Daha hızlı tüketiyoruz, daha az sindiriyoruz. Eskiden insanlar bir şeye bağ kurardı, şimdi çoğu şey sadece görülüp geçiliyor Bu da kültürün kaybolmasından çok, ruhunu yavaş yavaş yitirmesine benziyor.
Bilim, Tarih, kültür, sanat, edebiyat vs uzun yıllardır bu sohbetleri yapanları göremiyorum. Erkekler kısa yoldan zengin olup istediği kızları ayarlama derdinde. Kızlar ise daha güzel görünüp zengin erkek peşinde... Hepimiz içi su dolu balonlara dönüştük... Üzülüyorum
Kültürden uzaklaşmadık kanka, kültür evrim geçiriyor. 😂 Herkes sadece “klasik” tarafını bilmiyor artık, daha çok pop, dijital, sosyal medya tarafında yaşıyor. Bu da kültürün başka bir formu.
Sorun bence şu: Kimse okumaya, araştırmaya üşenmese, hem gelenekseli hem yeniyi harmanlasak tadından yenmez. Senin bu sorgulaman bile kültürle bağının kopmadığını gösteriyor. 🎭📚
Cevap
9Cevap
Artık çoğu kimsenin kültürümüz ile ilgili bilgisi yok. çok doğru bir cümle
Üzücü değil mi sence?
olabilir degiliz uzaklastık bence açıkça insanlar sosyal medyada ya da gercek hayatta "türke benzemiyosun" cumlesini duyunca sevinir olmus, ingilizce konusurken ortaya cikan türk aksandan cekiniyor millet. kültürü bir kenara birak vatandaslıktan bile uzaklaştik bence son birkac senede
Pandemiden beri bu hâldeyiz.
Haklısın. Ama “kültür” çok kapsayıcı bir kavram. Bazıları dile değer verir bazıları müziğe, mimariye, tarihe. Bazıları ise hepsine ya da hiçbirine değer vermez. Ama genel olarak doğru, insanımız değerlerini kaybetmenin eşiğinde.
İnşâallah kaybetmeyip geri bağrımıza basarız.
Uzaklaşmadım benim için hala önemli bazın değerler kültürümüz aile yapımız
Uzaklaşanlar var maalesef.
Bazı degerlerimizden sahip cıkmak gerekiyor özünü kaybetme...
Yorumda demiştim, özümüze geri dönmemiz gerekiyor diye.
Çünkü kültür artık cahilce geliyor çoğu kişiye
Kültürden uzaklaşan cahildir..
Bunu anlatamazsın ama insanlara kültürden uzak olunca modern olduklarını düşünüyorlar bazıları
Evet, Türkiyede bir kaç yıl yaşadım ve türkler genel olarak kültürlerine hiç sahip çıkmıyorlar ve aşağılık kompleksleri var, bunu da başka milletleri aşağılayarak bastırıyorlar.
Haklısınız hatta bazı insanlar aşağılamayı marifet sanıyor. Cahillik değil sadece bazıları aşağılamayı modernlik filan zannediyor. Popüler kültürün etkisiyle de oluyor tabi bu. Bi kısım cahillikten bi kısım bilerek uzaklaşıyor demek istediğim. Hâlâ sahip çıkan, yaşatan insanlar var ama sayıları az da olsa yani karamsar olmamak lazım tamamen bence ama göz ardı da etmemek gerek diye düşünüyorum.
Evet, bence kültürden zaman zaman uzaklaşabiliyoruz. Yoğun iş temposu, teknolojinin hızlı akışı ve günlük hayatın koşuşturması, bizi sanat, edebiyat, tarih veya müzik gibi alanlardan uzaklaştırabiliyor. Kültürle ilgilenmek için bilinçli çaba göstermek gerekiyor; aksi takdirde sadece gündelik pratiklerle yetinip, kendimizi kültürel zenginliklerden mahrum bırakabiliyoruz. Bu yüzden bazen farkında olmadan kültürel bir boşlukta yaşayabiliyoruz, ama küçük adımlarla tekrar yakınlaşmak mümkün.
Telefona yaklaşmaya başladığımız an kültürden uzaklaştık zaten. İçindeki iyi şeylere değilde nerde kötülük, bağımlılık yapan şey var ona odaklanıyoruz ve her şey telefonun içinde artık ne sinemaya giden var ne tiyatro ne sergi her şeye telefondan bakar olduk sosyallesmeyi bile unuttuk çok acınası haldeyiz açıkçası.
Nenemin dediği gibi kafanızı o telefondan kaldırmıyorsunuz ki. Kısaca dijital olarak gelişmek bizi kültürümüzden uzaklaştıran en büyük neden.
Maalesef kültür sanat herkesin ilgisini çekmiyor. Çok az bir kesim ilgileniyor
Bence Türk kültürüne sahip çıkmıyoruz. Uzaklaşmak bir kenara kaybediyoruz
Evet uzaklaştık kime kültürle ilgili bir şey söylesem bön bön bakıyorlar.
Mış gibi yapmaları yok mu?
İnsan sinir olur.
Kültürden tiksinmiş olabilirler. Bir parçası olmak istememiş olabilirler. Dünya son 30 yılda müslümanların ne olduklarını gördü ve gösterdi sonuçta.
İslam dini hâlâ aynı değişen bir şey yok.
Allah Kur'an-ı Kerim'de insan olmayı anlatıyor
"Kibirli olma." (Nisa 36 Ayeti)
"İyiliği Başa kakma." (Bakara 264)
"Hak Yeme" Bakara suresi 188)
"Adaletli ol." (Maide suresi 8 ayet
"Güzel konuş" (İsra 53 sure ayet)
"Aklını kullan" (yunus 100)
İnsanlar buna uymuyor ise Müslümanın ayıbı değil İnsanın kendi ayıbı.
Evet o dediklerine müslümanlar da ezici çoğunluğu ile uymuyor.
"Güzel konuş" trafikte bile herkes ana bacı din küfür ediyor sorsan hacı hoca.
Herkesin kültürü telefonlar, sosyal medya, ünlüler oldu artık maalesef.
Sadece eskiden mantıklı ve çağ dışı ise uzaklaşalım bir zahmet, ama yağmurdan kaçarken de doluya tutulmayalım. Avrupanın ve Amerikanın leş kültürünü de kendimizle özleştirmeyelim..
Kültürü aşağılayanlar benim gözümde bilgisiz kişilerdir. Geleneksel kültürümüzü her zaman devam ettiririm. Batı sağolsun özenti çok olduğundan...
Evet, Arap kültürünü benimsediğimizden beri kendi Türk kültürümüzden çokça uzaklaştık.
@herasira
ablacım her yorumda sana katılıyordum fakat bu yorumda maalesef düşüncene katılmıyorum. Evde çocuk bakmak, yemek yapmak, kadın geri planda değildir. Bu eski Türklüğümüzden beri vardır bu sadece Türklere bile has değil, eski zamanlarda atalarımız avlanır, yemeği eve getirir kadın ise bunu evde paylaşır. Yemek yapmak, çocuklara paylaşmak gibi eskiden bile Türk anne atalarımız bile çocuk büyütüp yetiştiriyor sırf savaş için.
araptan tam olarak kastın ne bilmiyorum ama İslam dini kadınlara değer veren hogörü olan bir dindir. İslam'ın ahlâkını bilen genç kadını mücevherden kıymetli olduğunu bilir, kadının Allah'ın emaneti olduğunu dahi bilir. Çevremde çoğu ahiretliklerimin eşleri açıktan üniversite okuyorlar yani kendilerini geliştiriyorlar.
Burada bir yanlış anlaşılma var; İslam’ı dil uzatmıyorum, haşa. Benim kastettiğim, Arapların Müslümanlık adı altında kadınları eve kapatmalarıdır. Evet, evlatlarımızı en güzel şekilde yine annelerimiz yetiştirir ve öğretir; fakat din adı altında kadınların özgürlükleri de çok fazla kısıtlanıyor. Benim tepkim buna: kadın evde oturup yemek yapmak ve çocuk yetiştirmekle sınırlı değildir. Kadın isterse her şeyi yapabilir, yeter ki önüne engeller konulmasın. Ama şu da bir gerçektir ki, o engellere rağmen kadın istediği birçok şeyi yine başarır.
Abla İslam kadınları evet kapatmıyor, dışarısı çakal dolu. Ben hep derdim yaşadığımız çağ kötü bir çağ kiminle konuşsam beni günaha sürüklemek istiyor, zinaya girmek ve haram tür yerlere girmek gibi.
Çağ gerçekten çok pis ve ahir bir zamanda yaşıyoruz eşim olacak kişinin erkeklerin olduğu bir ortamda çalışmasını istemem çünkü erkek olarak biliyor, görüyor ve duyuyorum erkekler başka bir kadınlar hakkında bel altı muhabbetleriyle taşıyıp duyuyor ve bu benim kulağıma gelirse ya ben mezara girerim ya da eşim hakkımda böyle bir kötü konuşan kişi namus farklıdır bunu bilerek insanlar eşlerinin çalışmasını istemez.
Arap kültür dediğin Hz Hatice annemiz bile ticaret işi yapardı pazarda erkekler için perde arkadan satış yapardı kadınlarla ise şeffaf.
Ben sizi anlıyorum, ama keşke siz de beni anlayabilseniz. Her şey sizin düşündüğünüz gibi olmuyor işte. Kusura bakmayın, ama çalışmak isteyen bir kadının önünde kimse duramaz. Ekonomik krizin olduğu bir dönemde yaşıyoruz; tek maaşla ev geçindirilemiyor. Maalesef, geçinemediğiniz zaman ne yapacaksınız? Evde birbirinizi mi yiyeceksiniz? Bazı şeyler yaşanarak öğrenilir. Yaşınıza değinmek istemiyordum, fakat zamanı gelince eşiniz çalışmak zorunda kalınca, söylediklerimi daha iyi anlayacaksınız.
Abla çoğu herkes İslam, arapın diye diye öyle konuşuyorum maalesef..
Şimdi sana şöyle anlatayım: Sen bir yerin ağrıdığında ilaç içersin, değil mi? Bu ilacı, arayan yerine göre içersin; orası iyileşsin diye. Peki, Kur’ân-ı Kerîm ilk kime indirildi? Araplara, değil mi? Çünkü Araplarda bozuk bir düzen vardı. Neden Türklere değil de Araplara indirildi? Çünkü Türklerin inancı düzgündü, bozuk değildi. Bozuk olanı düzeltmek için Araplara indirildi ve bizim inancımız da düzgün olduğu için, Tek Tanrı inancına yakın olduğumuzdan biz de bunu kabul edip benimsedik. Bu konuyu Türk tarihi ve İslam tarihi bilen birinden dinlemen çok iyi olur; ben sana yüzeysel bilgilerle açıklık getirmeye çalışıyorum.
Uzaklaşanlar var evet..
Dini konuda en çok Müslümanlıktan uzaklaşan var sırf siyasal islamcılar yüzünden.
Evet dini kötüye kullanan sözde müslümanlara ben de sinir oluyorum. Dindar bir kız olmama rağmen ateistlere bile kızmıyorum çünkü her şey siyasal islamcılar yüzünden. Islam hoşgörü dinidir. Bunu kötüye kullanıyorlar
İslam sana hoşgörü ol diyorsa bana neden saldırıyordun?
Unutmadın demek :d Sadece sinir olmuştum sana. Yetkilisin galiba. Bu yetkini kötüye kullanıyordun bir de.
Hayır kötüye kullanmıyorum, yazdığın çoğu yorumlar
SPAM İçerik,
Tartışma & Sataşma Amaçlı İçerik,
olarak yapıyordun yorumlarını ve bu yorumları ben kaldırmasam da başkası kaldırıyor.
Senin de cevapların kışkırtıcıydı ama..
Ben seni kışkırtmıyordum. Atalarıma saygısızlık yapıyordun ve gereğini söylüyordum, ikincisi Umre'ye gittiğimde bana en çok fayda sağlayan Kürt bir kardeşim vardı adı da Yusuf. Kendisi Hakiki Kürt. Selahaddin Eyübi'nin yolundan gelen birisi.
Dağdan gelip, Kürt kardeşlerimin arasına karışıp ülkemi bölmek isteyen pkk'lılara destek veren kürt olmayan kişileri savunuyordun hepsi bundan ibaret.
Ülkeme göz dikenin gözünü çıkartırım, sessiz kalamam.
Orta asyadan geldiğini ve göçebe olduğunu söylemiştim sadece. Başka bişi demedim ki.. Bu arada Kırşehirliyim bilgin olsun :))
Herkes birbirinden göçebe. Atalarım Orta Asya'dan (Ötüken) Türkiye'ye doğru savaşa savaşa göç aldılar. Fırlama falan değiliz yani, sen göçebe diyince ırkımız yokmuş gibi konuşuyorsun.
Evet biliyorum Kırşehir'li olduğunu eyvallah.
Ama o orta asya da Çinlilere ait aslında. Kazaklar kırgızlar falan var. Onlar da türklüğü kabul etmiyor. Bir ahiska türkleri var onlar savunur türklüğü. İnkar edemem yani :d Bu arada Kırşehirli olduğumu nereden biliyorsun ki?
bencede kimse tam kültürlü değil
Kimse kültürlü değil ama başka kültüre de zerre kadar saygı duyan dahi yok.
evet orasida doru
Kültüre ne zaman yaklaştık ki?
Fazlasıyla
Belki
Bence kültür bizden kaçarak uzaklaştı..
Uzaklasanlar var
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?