Sizinle deney yapalım mı?

Hep efkârlı geldim sizi derin düşüncelere, hüzne boğdum. Biraz da heyecan! Yeni bir maceraya çıkarıyorum sizi!

Malzemeleri sıralıyorum:

• Meyve (1 çeşit)
  • 1 yemek kaşığı deterjan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı kolonya
  • Havan (çatal, tabak vs)

#kültür sanat aşkına hayatı deneyimliyoruz şurada 🪄

Evde bulunan malzemelerden güzel, heyecan verici bir deney yapalım hadi. Seneye başlamadan evvel kolonyayı yani alkolü buzluğa koyun. Şu bir 10-15 dk boyunca iyice soğuması gerek çünkü.

Önce evdeki bir meyveyi alıp kabuğunu soyun. (Muz, mandalina, kivi, çilek, elma gibi meyvelerin kenarındaki beyazımsı şeyleri de sapını, çekirdeğini vs.)

Sonra meyveyi bir havanda dövün ya da yumuşaksa yapısı çatalla, buzdolabı poşetinde de olur. Ezin iyice o katı formu değişsin. Sonra bu meyve püresine deterjan ekleyin başka bir kapta. Karıştırın iyice sonra da tuz ekleyip süzün. Ama sadece sıvı hâli kalmalı. Yani o katı, kabuksu yapı süzgeçte kalmalı.

(Son aşamaya geldik! Burada biraz, hatta iki tık nezaket istiyorum sizden. Bir bebeğe dokunur gibi zarifçe yapın bu kısmı)

Sonuca sevineceksiniz inanıyorum
Sonuca sevineceksiniz inanıyorum

Karışımı (süzülen çözeltisi) bir kaba alın ve üstüne dezenfektan (kolonya da olabilir alkol içermesi yeterli) ekleyin. Ama önceki aşamalardaki gibi hırçınca değil bu kez. Yavaş yavaş karıştırın cam bir pipetle ya da normal çay kaşığıyla. Dikkatli izleyin, kaşığınıza gelen minik çizgiler olacak. İşte o, DNA.

Tebrikler DNA'yı izole ettik hem de meyveden! 🥳

#monplue

Güncellemeler
2 ay
Pişman oldun gibi şimdiden sorduğuma.. 🤦‍♀️ Keşke kendime saklasaydım
Sizinle deney yapalım mı?