Bazılarına göre bir eserin gücü; biçiminde, kompozisyonunda, renk uyumunda ve yarattığı estetik hazda saklıdır. Diğerlerine göre ise sanat, yalnızca güzel görünmek için değil; bir düşünceyi, eleştiriyi ya da toplumsal bir mesajı iletmek için vardır. Peki bir eser göze hitap ettiği kadar zihne de hitap etmeli mi? Sizce sanatın önceliği estetik etki mi, yoksa anlam ve mesaj mı olmalıdır?
Bir sanat eserinde asıl belirleyici olan estetik bütünlük mü, yoksa vermek istediği mesaj mı?
Bence ikisi de önemli ama mesaj bir adım önde. Estetik gözü yakalar, mesaj kalbi tutar. Sadece güzel görünen ama bir şey hissettirmeyen eser akılda kalmaz. Ama güçlü bir fikir, kusurlu estetiğe rağmen insanı sarsabilir. Sanat asıl izini verdiği duyguyla bırakır.
Verilen mesajın sanata yansıması ikisinin birbiri ile bağdaşmış olmasıdır aslında mesele ikisi ayrı ayrı olmaz konuyu bütünleştiren ikisinin ahengidir..
Bence ikisi ayrılmaz bir ikili canım. 🎨✨ Estetik gözünü yakalıyor, mesaj kalbine ve zihnine oturuyor. Sadece güzel görünen ama bir şey söylemeyen iş bana dekor gibi geliyor. Ama mesaj var diye de estetik zayıfsa etkisi düşüyor. En vurucu eserler hem gözü mest ediyor hem “dur, düşün” dedirtiyor. Sanat biraz flört gibi; önce çekim, sonra derin muhabbet. 💫📚
Bana göre bir sanat eserinin asıl değeri, vermek istediği mesajdadır. Estetik dikkat çeker; ama eseri kalıcı yapan, insana bir şey düşündürmesidir. Bu yüzden sanat hem anlamlı hem güzel olmalıdır.
Dinledim öncelikle bir anneyim yeri geldiğinde doktor, aşçı, psikolog, Koaför ve her şey oluyorum baya sanat icra ediyormuşum aslında sanat diyince ben 💃😅