Niccolò Machiavelli (1469–1527), Rönesans döneminde yaşamış, modern siyaset biliminin kurucularından kabul edilen İtalyan düşünür, diplomat ve yazardır. Floransa’da doğmuş, iyi bir eğitim almış ve genç yaşta devlet hizmetine girerek Avrupa’nın önemli siyasal merkezlerinde diplomatik görevler yürütmüştür. Bu görevler sayesinde iktidarın gerçek yüzünü, güç mücadelelerini, entrikaları ve insan doğasının siyaset üzerindeki etkisini yakından gözlemlemiştir.
1512 yılında Medici ailesinin Floransa’da yeniden iktidara gelmesiyle görevinden alınmış, hapsedilmiş ve sürgüne gönderilmiştir. Siyasi hayattan uzak kaldığı bu dönemde en önemli eserlerini kaleme almıştır. 1527 yılında hayatını kaybetmiştir.
Machiavelli’nin temel düşüncesi, siyasetin ahlaktan bağımsız olarak ele alınması gerektiğidir. Ona göre devletin varlığı ve gücü her şeyden önce gelir. İnsan doğası bencil, çıkarcı ve güvenilmezdir; bu nedenle bir yönetici, gerektiğinde sertlik, kurnazlık, aldatma ve zor kullanmaktan çekinmemelidir. Ünlü eseri Prens’te, bir hükümdarın iktidarı nasıl ele geçireceğini, nasıl koruyacağını ve nasıl güçlendireceğini anlatır. Ona göre sevilmektense korkulmak daha güvenlidir ve amaç, kullanılan araçları meşru kılar. Bu düşünceler zamanla “Makyavelizm” adıyla anılmış ve çoğu zaman ahlaksızlıkla özdeşleştirilmiştir.
Ancak Machiavelli yalnızca otoriter yönetimi savunan bir düşünür değildir. Livy Üzerine Söylevler adlı eserinde cumhuriyet yönetimini, halk egemenliğini, özgürlükleri ve güçlü yasaların önemini savunur. En ideal yönetim biçiminin, halk, aristokrasi ve yasalar arasındaki dengeye dayandığını belirtir. Savaş Sanatı adlı eserinde devletin güvenliği için ulusal ve disiplinli bir ordunun zorunlu olduğunu, paralı askerlerin ise tehlikeli ve güvenilmez olduğunu vurgular. Floransa Tarihi ile yaşadığı dönemin siyasal ve toplumsal yapısını ayrıntılı biçimde ele alırken, Mandragola adlı tiyatro oyununda toplumdaki ikiyüzlülüğü ve ahlaki çöküşü hicveder.
Machiavelli’nin asıl amacı kötülüğü övmek değil, siyaseti idealize etmek yerine olduğu gibi anlatmaktır. Onun yaklaşımı, gücün nasıl işlediğini, devletlerin nasıl ayakta kaldığını ve liderlerin hangi gerçeklerle yüzleştiğini açık biçimde ortaya koyar. Bu yönüyle Machiavelli, modern siyaset biliminin temel taşlarından biri olmuş; siyaset, diplomasi, liderlik ve strateji alanlarında günümüze kadar etkisini sürdürmüştür.
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer