Bulunduğu ülkeye
Bütün insanlığa
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
O ülkeye ait olamaz çünkü yapıldığı zaman o ülkenin değil. Mesela Truva filminde kullanılan at Türkiye'ye hediye edildi. Çanakkale'de bulunan Truva atı o filmde kullanılan attır. Tüm dünyanın mirası olarak görülüyor ve o yüzden kendi yaptıkları şeyi başka ülkeye hemen veriyorlar.
Şu truva atı geçince satrançtaki at aklıma geliyor ahahah... Asıl meseleyi cok eskiden söylemişlerdi lakin unuttum zaman sayesinde..
Bu güzel yorum için teşekkür ederim 🙏🙏🙏
Rica ederim
Bütün insanlığa ait olmalılar ama dil, din, ırk aitlik ve sahiplik konusunu belirliyor maalesef.
Mesela Antik Roma dönemine ait kültürel mirasa sahip çıkanı pek göremeyiz bu topraklarda. Varsa yoksa Osmanlı. Ona da ne kadar sahip çıkıldığı tartışılır.
Oysa Antik Roma ve Yunan medeniyetleri Antik Mısır gibi günümüz medeniyetlerin temelini oluşturdu. Onlar da daha önceki bazı topluluklardan aldıklarını gelistirmişler 🤩
Ön yargıları bir kenara bırakıp doğru açıdan bakarsak ilk insanlardan günümüze gelene kadar olan medeniyetlerden mutlaka öğrenecek, ilham alacak şeyler bulabiliriz diye düşünüyorum 🤔
Son zamanlarda dondurucu soğuklarda bolca ateşle haşır neşir olunca ateşi bulan ilk insanların neden ilham almış olabileceklerini düşündüm. Sence ne ateşi bulan insanları tetiklemiş olabilir?
Bütün insanlığa ait olmalılar öyle elbettede.. lakin dediğin gibi oluyor genelde.. onada sahip çıkılmıyor gerçi..
Kesinlikle antik medeniyetlerdenn çokça öğrenecek şeylerimiz var..
Ön yargılar zor aşılıyoru maalesef bunu en iyi ben bilirim ki bazı şeyleri hâlâ anlatamıyorum : )
Bence neolitik dönemde yaşayan ilk insanlar, çakmak taşlarını sivriltirken kuru otlar üstünde.. kıvılcımların oluşmasıyla o otlar yanmış olabilir.. aklım başka fikir gelmiyor... Defne yaprakları ya da cılız otlar tutuşmaya meyillidir..
Bence doğal ateşler orman yangını, yıldırım, volkanlar vs alt yapıyı oluşturmuş olabilir.
Eee bu da mantıklı kuzen 🙏 güzel bir fikirde..
Kovanın dibindeki közlerle uzun uzun bakisirken geldi bu fikir ehehe
Güzel bi fikir heee mantıklıda şimdi bende közlere bakacağım ...
Bak ama dokanma cısss 😂
Tamam kamu spotu gibi oldu biraz
Ehehehh
Hayır yani ateşi bu kadar koruyup, üretip, kontrol eden canlılar olarak neden hâlâ ateşe karşı dayanıklı bir derimiz yok? ehehe
Sürekli yaktığı içindir yav aslında yakmasa orta yolu bulcağızda ehehe
Evet yaa tek taraflı bir aşk bizimkisi 😂
Ahaaha vallahi kemiği bile eritir bu alev dikkatlı olmak lazım... Yanardağdan bahsediyoruz.. 2 saniyede eder adamı buhar
Bir varmış bir yokmuş gibi 😂
Pufff...
ince bir duman ardımda kalan geriye , bulutlara karışmak icin göğe yükseliyorum ahahah
Valla sonra o duman yine yere çöküyor 😀
Biz en iyisi elimizi yüzümüzü ısıtmakla yetinelim ehehe
Eheheh tamam olur makbuldür : )
Bulunduğu ülke onu korumakla mesuldur fakat inşa eden insanına aittir.
Mesela bizim ülkede çokça yunanlara “ait” olan kültürel miraslar var. O da bence yunanlara ait fakat bizim topraklarda. Korunmasından biz sorumluyuz 🫢
Tıpkı bizimde farklı ülkelerde osmanlıdan kalan kalıntılar gibi. Onlarda bize ait (bence).
Fakat ayrım yapmaktada fayda var. Bir halka ait olmayan çok çok eski yapılarda insanlığa aittir.
Örneğin, Göbeklitepe kesinlikle ve net bir şekilde bütün insanlığa aittir.
Umarım anlaşılmıştır. Anlaşılmadıysa bunu belirt ahahah
Hımm çok farklı ve gızel bir bakış açısı teşekkür ederim bu detaylı açıklama için... Anladım..
Nekropolis vardı urfada romalı askerlerin olduğu mezarlar.. buna örnek sanırım...
Dediğin gibi bir halka ait olmayan yapılar bütün insanlığa aittir evet.. fakat ben hepsini severim tarihi yerleri... Eline sağlık 🙏🙏🙏
Ve saçma bir bakış açısı belkide (?) 🤣
Şaka tabi ehehe
Evet olabilir aynen.. Bende çok severim 🤩
Peki ya senin cevabın nedir?
Hayır bence gızel bir bakış açısı..
Anladım.. ehehe
Evet bunu hatırlıyorum söylemiştin..🙏🙏🙏
Kendi soruma kendi cevabım mı he hı hi
Gızel diyorsan güzel değildir jdjdj
Evet bi mahsuru yoksa Psi bey 😀
Gızel diyorum çünkü güzelde diyebilirim ikiside aynı benim için eheheh
Dur ne sormuşum bakim
Gızel in telaffuzunu edemedim ondan ahahah
Bak bakalım 🤗
Bence kültürel miraslar taşınabilir olanlar onu yapan halka verilmeli.. taşınmazlar için alınan güvenlik önlemleri az olabiliyor. Onu yapan halktan, müze bakanlığına bağlı olacak olan bir güvenlik birimi oluşturulmalı...
Arkeoloji ve güvenlik eğitimi almış kişiler olmalı özellikle..
Onu yapan halk , sahip cıkacak güçte değilse misafir edilebilir tabiki o eserler. ...
Fakat okullarda bir bilinç aşılanmalı eski ve tarihi dokuya sahip çıkmak için korunma yönünde global bir eğitim verilmeli.. bir fikrim daha var tabiki onuda belirtemeyeceğim 🙏🙏🙏
Güzel bi düşünce 🤩
Hele ki eğitim konusunda. Bir çok konuda eğitim eksikliği var ve bu konudada var ne yazık ki. Tek bizim ülkedede değil dünyanın her yerinde. Sprayler grafitiler hepsi zarar veriyor 🤦♀️
Neden belirtemiyorsun?
Teşekkür ederim sadece bir düşünce 🙏
Ne yazıkki öyle... Diyecek bişi bulamıyorum bu konuda..
Bir yere tokunabilir ehehehe
Sadece bir düşünce değil çok güzel bi düşünce ehehe
Nereye tokunabilir?
Bölye düşünmen çok güzel teşekkür ederim..
Pek cok yere..
İyi tamam sormuyom hıh jdjdj
: ) yani bunun dışında bişiler sor ne bilem eheheh
Sorularıma ara veriyom dur jdjdj
Tamam durdum
: )
Psigareşh bence “bütün insanlığa” ama sorumluluk kısmı özellikle bulunduğu ülkeye ait. 🏛️
Mesela Nemrut, Kapadokya, Göbeklitepe bizim topraklarda ama UNESCO listesinde, tüm dünyaya açık. Kültürel miras tek ülkenin malı değil, ortak hafıza. O yüzden anketimde “Bütün insanlığa”yı seçiyorum. 🎭📚
Cevap
4Cevap
Bütün insanlığa, mesela bir yerde kazı yapılır bilimsel yeni veriler bulunur bunu dünya ile paylaşmak lazım.
Haklısınız elbette.
Dünyaya. Aynı dünyanın içinde yaşıyoruz. Kültür evrenseldir. Yani evrene ait. Bu yüzden tek bir millete hibe edilemez
Anlıyorum teşekkür ederim yorumunuz için..🙏
İnsanlığa aittir. Sonuçta bu dünyada hepimiz yaşıyoruz. Ama Türkiye'ye ait bir mirası da Alman biri buldu diye Almanya'ya götürmemeli
Bütün insanlığa aittir
Öyle elbette 🙏
Bütün insanlık
Anlıyorum öyle elbette : ) 🙏
Onlarda insan olduğu için insanlığa aittir
He tabi o açıdan bakarsan 🙏
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?