Ben bu konuda biraz ikilemdeyim açıkçası. Çok iyi bir dille yazılmış kötü içerikten iyi bir eser çıkabilirken tam tersi durum da olabiliyor. Ama ne olursa olsun şiir bence insanın kendini en iyi ifade ettiği alanlardan biri. Hem yazmayı hem okumayı çok severim. Aşağıda da 19 yaşındayken yazmış olduğum küçük bir kuple bırakacağım. Muhtemelen Matematik çalışıyordum bunu yazarken. :)
Basit Eşitsizlik
Çözemediğim denklemler var aklımda, Çok bilinmeyenli. Kimi ne tarafa atarsam atayım Yalnız kalan daima benim. Hiçbir işlem ulaştırmıyor sonuca. Mutlak, değer veriyorum insanlara. Basit eşitsizlikleri görmezden geliyorum. Hem herkes denk olamaz ya evrende. Zihnim boş kümeye döndü adeta, Düşünemez oldum. Eksilerim artılarımı götürdü. Artık asal sayı gibiyim.
05.12 2010 Pazar
Şiirde üslup mu içerik mi sizin için daha önemlidir?
Benim için şiirde üslup, içerikten bir adım öndedir. Çünkü aynı duyguyu herkes yaşayabilir ama onu nasıl söylediğin seni şair yapar. İçerik kalpten gelir; üslup ise o kalbin dile bürünmüş hâlidir. Güçlü bir üslup, basit bir duyguyu bile unutulmaz kılabilirken, derin bir içerik zayıf bir üslupla sönük kalabilir. En güzeli elbette ikisinin buluştuğu yerdir ama biri seçilecekse, şiiri şiir yapan şeyin ses, ritim ve söyleyiş olduğuna inanırım.
İçeriği şiirin bedeni olarak kabul edersek üslup ise şiirin kişiliğidir. Birinin diğerine baskın gelmesi okuru kendiden uzaklaştırır ki muhim olan ikisi arasında ki dengeyi sağlayan ahenktedir. Bu nedenle her şiir değil bazı şiirler (uyumu yakalayabilen) diğerlerinden öndedir.
İkisi de önemli bence.. benden de birkaç satır gelsin o zaman ben o sıra 16 yaşındaydım...
Ve ruhum da çöl misali suya hasret... Gül misali güneşe Göl misali balığa Kalp misali bir eş'e hasret olduğu gibi... Ama yağmur çoktan terk etmiş ruhumdaki kuraklığı Meğer ben de asla hayalini bile kuramayacağım, imkansıza hasretmişim...
Bence şiirde üslup bir tık önde kanka. Çünkü aynı acıyı, aynı aşkı herkes yaşıyor ama onu anlatış şeklin farkını yaratıyor. İçerik çöp olmasın ama üslup parlamıyorsa da akılda kalmıyor 🎭
Bu arada şiirin harika, matematiği bu kadar duygusal hale getirmek baya yetenek işi. “Artık asal sayı gibiyim” dizesine ayrı tutulduğumu belirtmek isterim 🧠📚💫
Elbette ve elbette içerik önemli... üslubu harika olan bir şiirin içeriği bossa ilk başta bir anligina guzelde gelse manası olmadıktan sonra boş bir duvar gibi olur.. harika boyanmış ama ruhsuz.. ona ruhunu veren icerigidir... harika gozuken bir yemektir.. ama lezzetsz... içerik şiiri şiir yqpqn öğedir.. verdiği ruhtur.. sana dusundurendir.. bir kelimeyle binlerce şey anlatmaktır. ..
Evet içerik çok önemli bence de. Ama üslup iti olmadıktan sonra da hiç bir numarası kalmıyor sanki. O dengeyi tutturabilmek çok önemli bence. Ve evet şiir harika bir alan :)
Şöyle duaunelim.. çok iyi bir içerikte üslup çok dikkat çekmeye bilir.. ama çok iyi bir üslupla yaİlmis aiirde içerik yoksa..2 ye okumazsin pek.. her ders için yazdini mı yoksa matematiğe özel mi siirleriniz :))
Ama şu da var aynı içeriği kötü bir üslup ile yazan kişi berbat edebilir. Bence ikisi de çok önemli ama üslup bir adım önde. Yok sadece matematik, birde belki hayat bilgisi :)
Üslup ve içerik birbiriyle harmanlayınca şiir ortaya çıkar zaten ikisi tek başına hiçbir şey ifade etmez bu yüzden ben ikisini de önemsiyorum çünkü şiiri yapan bu ikisidir zaten hepsi ayrı ayrı işlevsizdir
Ben ölçülü şiir hayranıyım. İçinde aşk olmalı.. serbest şiir dedikleri gümlük hayarın sıralanması olan cümleleri hiç sevmem. Banal ve yalın. Şiir dediğin dilin imceliklerinde boğmalı..