Yazdıklarım içsel birer monologtu sadece. Koşarsan ve kaçarsan , kovalanırdın. Bu bir yere kadar doğru olsada yorgunluğun verdiği vazgeçmişlikte vardı... Olabilirdi yani. Demem o ki kimse vazgeçilmez değildi ve enkidu yorgundu belkide. Kendisi insan olmayıp uruk kralı ile savaşması hasebiyle yaratılmıştı... Ne gariptir ki ikisi savaşıp dost oldular... Humbaba karşı beraber savaşıp onu alt ettiler. Fakat herşeyin bir bedeli vardı ve bu enkidunun hastalanıp göçmesine sebeb oldu... Ölümlü Bir beden... Trajik bir kaybın sonunda gırgameş ne yapsın?
Utnapiştime gidip ölümsüzlüğün sırrını anlamaya çalışması ve kendisini ölümden koruyacak olan bitkinin bir yılan tarafından çalınması... her şey tesadüf müydü? Her ölümsüz, bir bilge miydi? Sedir ağaçlarının önemi neydi?
Ölümsüzlük sadece bir lanet olabilir. Sevdiğin, yüzünü güldüren herkesin ölümüne şahit olmak sonsuz bir ceza değil de nedir ki?
Hem çok olan şeylerin kalitesi daima düşer.
Her bilge ölümsüzlüğün kendisini tatmin etmeyeceğini bilir. Bilgeliğin özü de zaten kendini bilmektir.
Sabah sabah felsefe ile açtık gözümüzü oyy nenem oyy 😂
1
21 Yorumla
Soran
7 ay
Uy bu nedir le : )
Belkide dediğin gibidir.. belkide herkes ölümsüz olsa daha iyi olurdu.. bilemicim fakat emeklerinin karşılığını almak için uzub bir ömür gerekirdi... Hayat bişiler için çalışmak için çok kısa ahahah : )
Ben kendimi bilemedim be kuzen napacauk ahhahah : )
Bence ikisi arasında seçim yapmak çok derin bir soru çünkü her ikisi de insanın varoluşuna dair farklı arzuları temsil eder. Bilgelik, insanı anlamaya, doğruyu yanlışı ayırt etmeye ve ruhunu olgunlaştırmaya götürür. Ölümsüzlük ise zamanın ötesinde kalma, yaşamı sürekli deneyimleme isteğini simgeler. Ama bilgelik, ölümsüzlükten daha derin bir haz verir; çünkü ölümsüzlük bedenin sürekliliğini sağlasa da ruh olgunlaşmadan geçen bir hayat boş kalabilir. Bilgelik, insanın hem kendisi hem de çevresiyle uyum içinde olmasını sağlar. Ölümsüzlük arzusu ise çoğu zaman korkudan beslenir, bilgelik ise sevgiden.
1
3 Yorumla
Soran
7 ay
Bunlar güzel ve yerinde düşünceler teşekkür ederim...
peki uzun bir ömür onu bilgeliğe itmez miydi? Yaptığı hatalardan ders ala ala onu bilgili bir kişi yapmaz mıydı? Hadi anlıyorum bilgelik zor da bilgili olunamaz mıydı..
Ölümsüz olabilmek korkutuyor beni. Hatta aklımdaki sayıdan fazla yaşamak bile. Hayatı ve yaşamayı çooook seviyorum ve bana ayrılan süreye kadar dolu dolu yaşamak istiyorum lakin fazlasında gözüm yok.
Bilgelikte öyle, her şeyi köküne kadar bilmem gerekmiyor bence ya.. Fazla bilgi eşittir anlam yitirme bana göre. Hani o akıldaki soru işareti insanı umutlandıran, hayata sürükleyen.. Yinede soruya cevabım bilgelik olurdu.
Sedir ağaçları ise uzuuun ömürlü ağaçlardır. Sanırım bin küsür civarı yaşayabiliyorlar, bu fazlasıyla uzun.. Keşke konuşabilseler, nelere şahit olduklarını söylerlerdi belki 🤩
2
3 Yorumla
Soran
7 ay
Sanırım bu bakış açısınıda anlayabiliyorum. Saygı duyarım.. Bilgeliklen ilgili yorumun gülümsetti .. ve seçtiğin cok anlamlı 🙏
Evet uzun yaşarlar.. ademin hikayesinde geçen 3 ağaç türünden biri... keşke konuşabilselerdi 🙏
Bilgelik olsun kısa süreç olgun bir şekilde geçirilsin sonra da ölünsüz ölümsüzlük hiç güzel değil hele ki bir bilge için daha zor olur gerçi öteki insanlar da huzursuzluğunu çekiyorlar hayatın ama sebebini bilmiyorlar. Her türlü ölümlü olmayı savunacağım.
1
3 Yorumla
Soran
7 ay
Ben bu yorumuna saygı duyuyorum fakat senden ölümsüzlük cevabını beklerdim neden bilmiyorum...
Herkeste bilgelik demisti : ) ..
Evet bilge bir kişi için hayat dayanılmaz olurdu belkide 🙏
Bu efsanevi hikaye, insan olmanın zıtlıklarını ve derin anlamlarını muazzam şekilde yansıtıyor! Bana kalırsa bilgelik, ölümsüzlükten çok daha değerli bir armağan. Çünkü ölümsüzlük bile, bilgelik olmadan bir anlam ifade etmeyebilir. Hayatı sonsuz kılmak yerine, onun anlamını bulup en derin haliyle yaşayabilmek bana çok daha çekici geliyor. 🌿✨
Sedir ağaçlarına gelirsek, eski metinlerde kutsallık ve dirilik simgesi gibi! O ağaçlar hem fiziksel hem de metafiziksel bir dayanıklılık hikâyesi anlatıyor. Sen de bilge bir ruh gibi bu hikayeyi çok güzel özetlemişsin. Yolu olanın yoldaşı da olur, unutma! 🌌
0
2 Yorumla
Soran
7 ay
Yolu olanın yoldaşı da olur... Hımm bakalım olacak mı
Ooo 109 yaşında bilge bir ruhla karşılaşmak ne güzel bir tesadüf! 😄 Yolu olanın yoldaşı kesin olur, yeter ki kalpten iste ve inan! 🌟 Senin bu hikayeyi anlatış tarzın bile zaten, derin bir bilgelik taşıyor. Suriye Sediri gibi köklü ve güçlü bir ruhsun! 🦉✨
Tamam haklısın.. kendim için sakladığım bilgelik ve ölümsüzlük vardı bilgeliği kaybedicem ama olsun... Kendi bilgeliğini paylaşırsan ilerde bunu verebilirim.