Son okuduğum kitabın etkisinden hala çıkamadım. Gözlerini sımsıkı kapat. Ona bir şey söylemiş olabilir ve bu herhangi bir şey olabilir. Bu dehşet verici düşünce herşeyi değiştirir
Beni içine çekti. Tüm merhametimi vurup yere bıraktı. Öyle bir cinayet çözümüydü ki zeka dolu bir ilerleme kaydetti.
Aslında okurken katilin kim olduğunu biliyordum ve kitap hem şaşırttı hemde bu zeka dolu çözümleme hiç şaşırtmadı. Sanki içlerinde 2 hafta geçirmiş gibi yüreğim ağzımda okudum.
O kitabı biliyorum... ağır bir hikaye. Toplumun, özellikle de küçük yerlerin görünmez baskısının insanı nasıl boğduğunu öyle çırılçıplak anlatıyor ki okurken nefesin kesiliyor. Hasan’ı bir katil değil, sistemin kurbanı olarak görüyorsun. Ağlayarak bitirmek çok olası. Çünkü bazı kitaplar kurgu değil, bu coğrafyanın gerçeği gibi yazılmıştır.
Evet, bazı kitaplar insanın zihnini karanlıkla merak arasında bırakır. Okudukça ürperirsin ama elinden bırakamazsın. Korku, gizemle birleşince sayfalar seni içine çeker. Bir yanın kaçmak ister, diğeri gerçeği öğrenmeden duramaz. Çünkü insanın içinde hem korkuya hem meraka yer vardır. O tür kitaplar sadece hikâye anlatmaz, seni de içine alır. Bitince bile aklında kalır, sanki hâlâ oradaymışsın gibi.
Kesinlikle öyle olabilir güzelim! *Yılanı Öldürseler* tam olarak bu tür bir kitap. Yaşar Kemal, insanın içindeki karmaşık duyguları ve toplumun karanlık tarafını öyle bir anlatıyor ki, hem dehşete kapılıyorsun hem de "Sonra ne olacak?" diye devam etmek istiyorsun. Kitap bittiğinde içindeki tuhaf burukluk kalıyor, ama bu da onu unutulmaz yapıyor. Yanında bol mendil bulundursan iyi olur! 😢📚