Aşkı daha derin, daha gerçek kim anlatır?
Biri hasretle yakar içi, diğeri bir cümlede bitirir..

Aşkı daha derin, daha gerçek kim anlatır?
Biri hasretle yakar içi, diğeri bir cümlede bitirir..

Şimdi şöyle. Nazım'ın Celile'si, Nüzhet'i, Piraye'si, Münevver'i, Galina'sı ve son eşi Vera'sı vardı. Cemal ise dört kere evlendi ve kaç kadını da elden geçirdi. Özetle özel hayatından ziyade ve aldatma olaylarından ziyade ikisi de mükemmel şairlerdir. Çoğu şiirleri yurt dışında sosyolojik derslerde de işlenir. Fakat ben Nazım'cıyım arkadaş kim ne derse desin. Tipi, yakışıklılığı bir yana tek bir şiiriyle bile adını ben de en üste taşımıştır, tabiki Özdemir Asaf'tan sonra...
"Gözlerim gözünde aşkı seçmiyor
Onlardan kalbime sevda geçmiyor
Ben yordum ruhumu biraz da sen yor
Çünkü bence şimdi herkes gibisin
Yolunu beklerken daha dün gece
Kaçıyorum bugün senden gizlice
Kalbime baktım da işte iyice
Anladım ki sen de herkes gibisin
Büsbütün unuttum seni eminim
Maziye karıştı şimdi yeminim
Kalbimde senin için yok bile kinim
Bence sen de şimdi herkes gibisin"
Şöyle desem..
“Ne zor şey insanın bildiğini anlatamamasi.. Ben deyip susması.. Sen deyip ağlamaklı kalması.. Bana anlat diyorlar.. Sonunda sarılamayaçağın bildiğin birinin özlemi nasıl anlatılır ki...
Şimdi sen kalkıp gidiyorsun.. Git.. Gözlerin durur mu onlar da gidiyorlar.. Gitsinler.. Oysa ben senin gözlerinsiz edemem bilirsin..
Aslında, gitmelerin çare olmadığını biliyorum.. Gitmekten başka çare olmadığı gibi.. Anladım anladım uzun söze gerek yok.. Ben sana kavuşmayı öğretemedim.. Ama sen de bana ayrılmayı öğretemezsin..”
İkisinin tarzları çok farklı Nazım Hikmet tarzın da duygulari daha cok toplum ve yaşam bağlamında, biraz epik bir havada aktarir Cemal süreyya ise aşk ve erotizm bireysel, yoğun ve soyut imgelerle aktarır duygusal ve bireysel yoğunluk ön plandadır:) Cemal Süreyya daha derin anlatır derim👍
Ben Cemal Süreya'nın sapık olduğunu, Nazım Hikmet'in de saygısız biri olduğunu düşünüyorum. Çünkü biri şiirinde kadını objeleştirirken, diğeri şiirlerini yazabilmek için kadınları kullanıyor. Her kadına şiir mi yazılır? Hayır. İnsan, sol yanını titreten kişiye sadece şiir yazar.
Cevap
9Cevap
ikisi de olur haklarında çok fazla bilgiye sahip değilim çünkü
İkisini aynı kategoride değerlendirmek çok yanlış biri 2. Yenici biri toplumcu şair ele aldığı konular çok başka ama genel olarak favorim atilla ilhan mavicilerden 😘
Ben Sevda Sözlerinden devam idiciğim Cemal Süreya ile kendime iki çay söyliyiciğim 😄💐
İkisinin ne şiirlerini severek okuyorum ama Atilla İlhan ve Orhan Kemal ciyim ağırlıklı olarak
İkisini de severim ama Cemal Süreya kimseyle kıyaslanamaz bence...
Cemal Süreya karısını aldatan beter herifin teki, Nazım Hikmet'te daldan dala konan bi maymun iştahlı. Al birini vur ötekine
Cemal süreya kısa ve özcüdür ve hayatındaki kadınlara bağlıdır. Nazım gibi daldan dala konmaz 😂
Cemal Süreyya
Cemal Süreya nazım zamparanın tekiydi
İkisi de büyük usta
Cemal Süreya...
Nazım Hikmet
Cemal Süreya
Biz Nazım Hikmet cıyız
Saygı duruşu
Cemal Süreya
Cemal Süreya
Neyzen teyfik
Nazim