Gizli Üye(30-35)+1 yılHâdim'ul-Harameyn'uş-Şerifeyn (Mekke ve Medine'nin Hizmetkârı) olarak anılan Yavuz Sultan Selim döneminde yaşamak isterdim.
Daha şehzadeliği döneminde Trabzon sancak beyiyken devletin bel kemiği Türkmenlerin devletten duyduğu memnnuniyetsizliği ve Safevi Devleti 'ne yönelmelerini fark etmiştir. Türkmenleri devlete bağlamak için Şehzade Selim, İstanbul yönetiminden izin almaksızın Gürcüler üzerine sefer yapmış ve bu seferlerin en önemlisi olan Kütayis seferinde Kars, Erzurum, Artvin illeri ile birçok yeri fethederek Osmanlı topraklarına katmıştır.
Osmanlı topraklarını sekiz yıl gibi kısa bir sürede 2,5 kat büyütmüş Anadolu'da birlik sağlanmış; halifelik Mısır Memlükleri'ne bağlı Abbasilerden, Osmanlı hanedanına geçmiştir. Ayrıca devrin en önemli iki ticaret yolu olan İpek ve Baharat yolunu ele geçiren Osmanlı, bu sayede doğu ticaret yollarını tamamen kontrolü altına almıştır.
Elde edilen Ganimetlerle Osmanlı hazinesi tamamen dolmuş, hazineleri koyabilmek için yeni ve büyük hazine odaları yapılmak zorunda kalınmıştır.
Doğuya yapılan büyük seferler ve Çaldıran, Mercidabık, Ridaniye gibi çok büyük zaferlerle tüm doğu ve kuzey Afrikayı ele geçirip, imparatorluğun doğu sınırlarını tamamen güvence altına alıp, sonra İstanbula dönmüş ve o tarihe kadar hiç görülmemiş büyüklükte savaş hazırlığı yapılması için emir vermiş.
Büyük savaş hazırlıkları bitip batıya yani avrupaya sefere çıktığı sırada Çorlu karargahında vefat etmiştir.
Eğer ki vefat etmeseydi, çok büyük olasılıkla manş denizine kadar ilerleyecekti ve tüm Avrupa kıtası osmanlı toprağı olacaktı ve şu an bizim konumumuz çok daha farklı olacaktı.178 Yorumla
Soran+1 yılelinize sağlık çok güzel bir yazmışsınız
Cevap sahibi+1 yılteşekkür ederim
Cevap sahibi+1 yıleig seçtiğiniz için sağolun
Soran+1 yılEmek verip çok güzel ve bilgilendirici yazı yazmışsınız. Hakkettiniz
Cevap sahibi+1 yılçok teşekkür ederim
Soran+1 yılRica ederim
- +1 yıl
Birileri yine ortaliği kasıp kavurmuş mu ne😉 Tarihi seveN , tarihi bileN sadece şekildeN ibaret olmayaN dolu dolu AdaM'''lar konuşuN ki dinliyelm:)) yazin ki okuyalim°°Türk erkeklerini böyle görelim ve hayran olalim ✔
Cevap sahibi+1 yıl@ayyŞecikkk
Teşekkür ederim
En İyi Cevaplar
Üçüde benim için ayrı bir yerde çünkü Fatihin fethettiği Yavuzun yönettiği Kanuninin doğduğu şehir olan trabzonluyum ama yinede Fatih gibi çağ açıp kapatan bir padişahla yaşamak isterdim peygamber övgüsüne mazhar olmak isterdim böyle bir kumandanla ama aynı zamanda bu devletin en uç noktalarını gördüğü yaşadığı kanuni döneminde de özellik şehzade Mustafa gibi bir yiğitle olmak isterdim..
41 Yorumla
Soran+1 yılEllerinize sağlık.
Çok teşekkür ederim
Gizli Üye(30-35)+1 yılFatih Sultan Mehmet ilk padişahlığında 2 yıl, ikincisinde 30 yıl olmak üzere toplam 32 yıl taht ta kaldı. 1444-1446 ve 1451-1481
Kanuni Sultan Süleyman tam 46 yıl taht ta kaldı 1520-1566
YAVUZ SULTAN SELİM ise sadece 8 yıl taht ta kaldı 1512-1520 arası
Ve bu 8 yılda Osmanlı topraklarını tam 2,5 kat büyüttü, hazineyi doldurdu, muhteşem bir ordu kurdu. Belki 80 yılda yapılamayacak işleri sadece 8 yılda yaptı.
EĞER RAHMETLİ OLMAYIP,32 ya da 46 SENE TAHT TA KALABİLSEYDİ, ALLAH'IN İZNİYLE TÜM DÜNYAYI TEK BİR DEVLET HALİNE GETİRİP, DÜNYANIN ANAHTARINI CENAB-I ALLAH'A TESLİM EDECEKTİ !75 Yorumla
Soran+1 yılEllerine sağlık kızım, yerden göğe kadar haklısın. Rahmetli sadece 8 yıl tahtta kalmış, diğer ikisi ise çok daha fazla.
O yüzden tahtta kaldığı süreye göre değerlendirmek daha adil olur.
Cevap sahibi+1 yılevet tahtta kaldığı süreye göre değerlendirmek gerekir
Cevap sahibi+1 yılteşekkürler
Soran+1 yılBen teşekkür ederim
Cevap sahibi+1 yılrica ederim
Gizli Üye(30-35)+1 yılKanuni Sultan Süleyman
Ne büyük bir padişahmış ki tüm dünyada adı MUHTEŞEM SÜLEYMAN olarak anılmış.
''Dünya Sultan Süleyman'a kalmadı'' diye özdeyiş var.
Demek ki ne kadar büyük bir padişahmış ki bu söz söylenmiş ve günümüzde bile kullanılıyor35 Yorumla
Soran+1 yılteşekkürler canım, çok güzel açıklamışsın
Cevap sahibi+1 yılrica ederim :)
Soran+1 yılAnkette Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim çekişiyor.
Sultan Süleyman bu söylediğin sebeplerden dolayı daha fazla oy almalıydı bence.
Cevap sahibi+1 yılÇok haklısın abla.
bunun sebebi ne biliyomusun, muhteşem yüzyıl dizisiyle koskoca Kanuni Sultan Süleymanı sıradanlaştırıp neredeyse kötü biri gibi gösterdiler, hep ondan oluyor işte
Soran+1 yılçok doğru dedin kızım, hep o diziden kaynaklanıyor bu
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
21Cevap
+1 yılHepside dönemin en iyi padişahlarıdır ama bir seçim yapmak durumundaysam Fatih Sultan Mehmet derim o şanlı zaferde yer almak kılıç tutmak isterdim açıkçası veya o uğurda can vermek
11 Yorumla
Soran+1 yılteşekkürler
1. Süleyman dönemi nde yanı Osmanlı nin en parlak döneminde yasamak isterdim dikkatle 46 yıllık saltanatta neler oldu bitti. Yüzyıllarca konuşulan.
14 Yorumla
Soran+1 yılevet insan merak ediyor o muhteşem yılları
Soran+1 yılteşekkürler
Soran+1 yılinsanın tarihinden atalarından etkilenip feyz alması güzel birşey
+1 yılCag kapatilip baslandigi donemde gemilerin karadan yurutuldugu donemde dunyanin en buyuk liderinin yasadigi zamanda.
11 Yorumla
Soran+1 yılteşekkür
fatıhın ıstanbulu aldıgı yıgıtlerden bırı olmak ısterdım.. peygamber ovgusune mazhar olmak vadı...
11 Yorumla
Soran+1 yılteşekkürler
Allahım hepsine aşığım.
Ama eeen çok Fatihim ve Abdülhamid :)12 Yorumla
Soran+1 yılTeşekkürler ama Abdülhamit, bu 3 büyük padişahın olduğu cümle içinde bile kullanılamaz bence
- Kültür & Sanat konusunda 540 cevap paylaştı.
+1 yılOsmanlı devrinde yaşamak istemem açıkçası ancak illa yaşayacaksam da Kanuni Sultan Süleyman dönemini ister, denizci olurdum. :)
11 Yorumla
Soran+1 yılteşekkürler
+1 yılÜçü de muhteşem Padişahlar ve kendi zamanlarında bilinen tüm dünyaya hükmetmişler.
İlla birini seçecek olursam Yavuz Sultan Selim han derim11 Yorumla
Soran+1 yılteşekkür
+1 yılFatih ile İstanbul kapılarınfa girmek isterdim. Yavuz ile savaşmak.
21 Yorumla
Soran+1 yılteşekkür
+1 yılOsmanlı değilde Ertuğrul gazi dönemi ya da osmanlı olarak osman paşa max FSM gibi delikanlıların oldugu zaman.
03 Yorumla
Soran+1 yılBen imparatorluğun em muhteşem zamanlarını ankete koydum
- +1 yıl
Fatihi seçtim zaten delikanlı adamdı :)
Soran+1 yılteşekkürler
+1 yılOsmanlının ilk zamanlarında osman beyin osmanlıyı kurduğu zamanlarda yaşamak isterdim
00 Yorumla
Gizli Üye(45 üstü)+1 yılYavuz Sultan Selim Han
26 Yorumla
Soran+1 yılteşekkürler
Cevap sahibi+1 yılrica ederim
Cevap sahibi+1 yılböyle güzel ve kaliteli bir soru sorduğunuz için teşekkürler arkadaşım
Soran+1 yılsağolun çok incesiniz
Cevap sahibi+1 yılsizde
Soran+1 yılteşekkür
Yavuz Sultan Selim Han
12 Yorumla
Soran+1 yılteşekkür
Yavuz Sultan Selim
11 Yorumla
Soran+1 yılteşekkür
Gizli Üye(36-45)+1 yılIstanbul'u keşfettiğinden fatih
11 Yorumla
Soran+1 yılteşekkürler
+1 yılB dedim.
11 Yorumla
Soran+1 yılteşekkürler
Gizli Üye(36-45)+1 yılFatih Sultan Mehmet han tabi ki
11 Yorumla
Soran+1 yılteşekkür
+1 yılyavuz dönemi iyidir
130 Yorumla
Soran+1 yılteşekkür
- +1 yıl
güzel bir paylaşım kutlarım arada böyleleri denk geliyor
Soran+1 yılçok teşekkür ederim
Onlar bizim ceddimiz, gururumuz,
herzaman gereken saygıyı gösterip, yeri geldikçe hatırlamalı ve hatırlatmalıyız- +1 yıl
buraya bakınca enteresan paylaşımlar çıkıyor tarih felsefe ticaret gibi paylaşımlar biraz zor
genelde kim kimle ne yapmış tarzı
Soran+1 yılMaalesef öyle :(
- +1 yıl
kendinize iyi bakınız
Soran+1 yılSizde
- +1 yıl
bide merak ettim acaba bu paylaşımların insanların eğitim seviyeleri ve yetişme tarzlarıyla alakası varmıdır
Soran+1 yılBilemiyorum.
Ben üniversite mezunu biriyim, ailem biz küçükken bile bu büyük padişahları ve Atatürk'ü anlatıp överdi bizlere. Milliyetçilikte var serde- +1 yıl
üni mezunuyum bende biz Anadolu toplumuyuz gözümüzü açtık ninenizin kucağında dedelerimizin cenklerini dinledik peygamber ocağı dediler askerlik için yaklaşık bizden 4 dedemiz canakkalede onları anlatırlar giden dönmediğini ama toplum her geçen gün yozlaşıyor durum hiç iç açısı değil
Soran+1 yılGün geçtikçe toplum yozlaşıyor maalesef, bizim kuşağımız daha farklıydı ben 45 yaşındayım
- +1 yıl
ben 26 altı yaşındayım 5 yıl geriye bakıyorum sanki hergeçen gün insanlar biraz daha ben odaklı yetişiyor bireyselci kimse kimseyi düşünmeden ben yaptım ben yedim bana yete başkasından bana ne gibi yetişiyor ben bir on sene sonrasını aşağı yukarı tahmin ediyorum
Soran+1 yılsürekli kötüye doğru gidiyoruz maalesef :(
- +1 yıl
işallah sizde gençlerinizi ve çocuklarınız kendiniz gibi yetiştirir siniz
Soran+1 yılçocuklarımı gerektiği gibi yetiştirdim zaten, artık torunlarımla ilgilenirim bundan sonra inşallah
- +1 yıl
işallah allah size bağışlasın genç anne tebrik ederim hemde bolca araştırma yapıyosunuz sizin gibi kültürlü bir anneleri olduğu için çok mutludurlar
Soran+1 yılÇok teşekkür ederim ama pek genç sayılmam artık, çocuklarımın biri 23 diğeri 20 yaşında.
Araştırmayı, bilgilenmeyi ve bunu yansıtmayı çok severim- +1 yıl
ruhunuzun genç olması yeterli sizin için vallahi tebrik ediyorum keşki benim annemde biraz teknoloji ve tarih meselerinde anlasadı iyi olurdu gerçi o ne yapsın imkan ve şartlar olmayınca varlığı bile bize güven veriyor
Soran+1 yılHaklısınız, önemli olan içinde bulunduğu şartlardır.
Herzaman değerini bilin annenizin, çünkü şunu bilinki bir insanı tüm dünya bir olup sevse, annesinin sevdiğinin yarısı bile etmez
kimse bir insanı annesi kadar sevemez- +1 yıl
katılıyorum size bende bu günlerde kırgınım biraz evlilik yüzünde biraz araştıran okuyan bir eş adayı bakın diyorum yok diyolar bide nine var bana bir aday bulmuş özelliklere bakın iyi süt sağar peynir yapar diye şaka gibi bende İstanbul'da ev var kaçıp gideyin diyorum sakın siz çocuklarının eş adaylarına karışmayın biraz kültürlü olmak lazım derim
Soran+1 yılHaklısın ama annenin görüşlerinide sakın gözardı etme. Mümkünse hem annenin hemde senin onay vereceğin biri olsun, en güzeli budur
- +1 yıl
biz doğulu bir aileyiz 4 kız 1 erkek içlerinde beni üni. gönderdiler yaşta evlilik yaşına gelince ben biraz kültürlü okuyan araştıran görüşsahibi olan gerektiğinde bazı konular üstünde tartışacağım istişare edeceğim kız diyorum bizimkiler oğlum köye iyi yoğurt yapan kız var diyolar onlarda saygı duyuyorum aba insanların biraz eğitimli olmasından yanayım
Soran+1 yılÇok haklısın, davul bile dengi dengine
Tabiki tahsilli biri olmalı ama ailen neden tahsilli iş güç sahibi bir kıza hayır desinki?
Bunu anlamıyorum.
Ama şu var ki öyle bir kızda köye falan gelip oturmaz- +1 yıl
köy değil hem şehir merkezide evim var kendi şahsımım hem İstanbul'da acaba eğitimli insandan çekinme piskoloji felanmı öyüzden şu an mali mişavirlik için staj yapıyorum bitince istanbuldaki eve girin yaşlanınca felan dönerim diyorum memlekete diye bide ailenin tek erkek çocuğuyum ellerinde kaldım koymadıkları yer yok en iyisi ben kaçım istanbula evimde var biraz özlem iyidir yoksam bunlar iyi niyetlerinde ocağıma incir ağacı dikecekler
Soran+1 yılHem tahsilli, kültürlü, bilgili hemde geleneklerine bağlı, büyüklerine saygılı ve değer veren yapıda bir kızla evlenirsen ailende zamanla onu sever ve kabullenir
- +1 yıl
en iyisi ben düzenini biraz uzakta kurmaya çalışayım belli bir zaman dan sonra insanlara bişeyleri anlatmak zor oluyor istanbuldaki evime gider orda iyi yetişmiş kültürlü bir aile kızı bulup devam edeyim diyorum doğuda imkanlarda zor yaşlanıp kocadığımızda gelirim tarlalar bağlar bahçeler evde burada kalsın ne yapayım ben cancağzımı bulmadıktan sonra düşünsenizi bir kimyagerle evlenmişim a ne güzel olurdu evin her yerinde peryodik cetfel filan ne güzel olurdu
Soran+1 yılHayırlısı neyse o olsun inşallah
- +1 yıl
çocuklarına ve kendinize iyi bakınız
Soran+1 yılSağolun
Soran+1 yılsizde kendinize iyi bakın
Pers imparatorluğu.. ya da moğol imparatorluğu
02 Yorumla
Soran+1 yılşıklara göre sordum ben ama
Üçü de olabilir..
15 Yorumla
Soran+1 yılteşekkür ama illa birini seçecek olsanız?
Soran+1 yılEvet, o şanlı fetih gününü görmek ve ayasofyada namaz kılmak... muhteşem duygular,
ama Yavuz Sultan Selim Han dönemide, Sultan Süleyman dönemide olağanüstü.
İnsan seçim yapmakta zorlanıyor
Soran+1 yılHaklısınız :)
Kültür & Sanat konusunda 992 cevap paylaştı. Fatih Sultan Mehmet
11 Yorumla
Soran+1 yılteşekkür
Gizli Üye(30-35)+1 yılKanuni Sultan Süleyman
10 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılFatih Sultan Mehmet
11 Yorumla
Soran+1 yılteşekkür
Yavuz hayranıyım
12 Yorumla
Soran+1 yılteşekkür ederim, bende :)
Tek birseye yariyan Padisha Fatih Sultan Mehmettir. Digerlerini vur cöpe, özellikle Yavuzu vur cöpe.
02 Yorumla
Soran+1 yılterbiyesizlik ve saygısızlık yapma !
+1 yılHiç biri
011 Yorumla
Soran+1 yılnedenini sorabilirmiyim?
- +1 yıl
Padişahlık, krallık dönemi çok iğrenç geliyor kulun kula köle olması. Atatürk döneminde yaşamak isterdim
Soran+1 yılBen çok iyi bir Atatürkçüyüm kızım. Ama Atatürkçü olmamız atalarımızı sevmememizi gerektirmez.
Her dönemi kendi şartları içinde değerlendirmek gerekir.
1400 ve 1500 lü yıllarda Osmanlı, şu an abd nin olduğundan bile kat kat daha güçlüymüş- +1 yıl
Haklısın ama ben atalarımı sevmiyorum.. Bu benim görüşüm
Soran+1 yılGeçmişi olmayanın geleceğide kranlık olur yavrum.
Ayrıca unutma ki, ulu önder Atatürk'ün ilkelerinden biride milliyetçiliktir- +1 yıl
Ben osmanlı padişahlarının nr kadar sığı, yobaz, uçkuruna düşkün, zorba olduklarını bildiğim için sevmiyorum. Ben atalarımı sevmiyorum.
Soran+1 yılAma kızım 1400 ve 1500 lü yıllardan bahsediyoruz.
Sen onları tutupta 2015 yılı değer yargılarına göre yargılayamazsın.
Kendi dönemleri içinde yargılamalısın.
Kendi dönemleri içinde çok aydın, çok bilgili ve çok ileri görüşlü insanlar onlar- +1 yıl
Bir bakıma haklısın aslında.
Soran+1 yılhaklıyım tabiki, o yıllarda avrupalılar ne kadar cahillermiş biliyormusun? en ufak birşeyde kadınları diri diri yakıyorlarmış cadı diye, evlerinde ya da bahçelerinde tuvalet yokmuş yerlere pisliyorlarmış ya da bir kaba pisleyip sabah olunca dışarı atıyorlarmış.
- +1 yıl
Evet zaten parfüm de fransızların pisliğinden dolayı çıkmış bir icat. Evet haklısın
Soran+1 yılAynen öyle
+1 yılLale devri yok mu?
00 Yorumla
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım