Kitap Mağazasında Kur'an'a Dokunma - Günah mı?

P. S. ETİK ŞEKİLDE CEVAPLAYINIZ.
Geçenlerde kitap mağazasında kitaplara bakıyordum. Hristiyan kitabı karşıma çıktı, ona baktıktan sonra hemen yanında Kur'an kitapları vardı. Ben bir Kur'an Arapçadan Rusçaya çeviri olan kitabını elime aldım. Arkadaşım "dokunma" dedi, "günah". Ben de kapağın üstüne parmağımın üstüyle tıkladım kitaba, gülümseyerek "ne günahı, ben bu kitabı bir yerde gördüm" diye. Bir kaç sayfasına da baktım. Bu günah mıdır?

BENİM GÖRÜŞÜM👇

Bu durumda kesinlikle günah değil. İşte tam gerekçeleri:

Mağaza ortamı ve hukuki durum açısından bakıldığında, kitap mağazasında inceleme yapmak tamamen meşru ve normaldir. Satın alma kararı verebilmek için kitaba bakmak temel hakkınızdır. İslam ülkelerindeki kitapçılarda da bu şekilde yapılır ve normal karşılanır. Ticari ortamlarda inceleme zaruri ihtiyaç kategorisindedir.

Niyet prensibi en kritik faktördür. "İnnemel a'malu bin niyyat" yani "Ameller niyetlere göredir" hadisine göre, "Bu kitabı bir yerde görmüştüm" demeniz pozitif tanıma tepkisidir. Gülümseyerek davranmanız iyi niyetinizi gösterir. Saygısızlık veya dalga geçme kastınız hiç yoktu.

Fiziksel temas açısından değerlendirildiğinde, kapağa parmağın üst tarafıyla hafif tıklama dokunma hükmünde değildir. Bu sadece hafif bir işaret hareketiydi. Sayfa çevirmek de inceleme kapsamında caizdir. Çeviri kitap olması durumu kolaylaştırır. Mushaf-ı şerif ile basılı çeviri kitap arasında fark vardır.

Kur'an'dan delillere bakıldığında, "Yuridullahu bikumul yusra ve la yuridü bikumul usr" ayetinde "Allah sizin için kolaylık ister, güçlük değil" buyrulur. "Ve ma ceale aleykum fi'd-dini min harec" ayetinde "Dinde size güçlük çıkarmadı" denilir. Hadislerde de "Allah güçlük çıkarmak istemez" vurgulanır.

Fıkhi açıdan, ihtiyaç durumlarında kolaylık vardır. Öğrenme ve eğitim amaçlı okuma teşvik edilir. Çağdaş fetvalar bu tür durumları caiz görür. Vakıa suresi 79. ayetin çoğu müfessir tarafından ahiretteki durumla ilgili yorunlandığını da belirtmek gerekir.
Kitap Mağazasında Kur'an'a Dokunma - Günah mı?