Hayran olduğunuz biri var mı?

Sanırım ben en yakın arkadaşıma hayranım. Kadın gerçekten başka bir seviye. Nasıl oluyor da her şeyi bu kadar iyi biliyor, hala çözemedim. Sohbet ederken bir anda Sümer mitolojisinden örnek veriyor, daha o bitmeden cümleyi psikolojiyle ilişkilendirip söylediklerini pekiştiriyor.

Geçen dini bir konu açıldı; sadece İslamiyet üzerinden anlatmadı. Hristiyanlık, Musevilik, Hinduizm, hatta Şamanizm ve Orta Asya inançlarına kadar uzandı. Her biriyle konuyu başka bir yerden aydınlattı. Bir keresinde yol kenarında bir bina gösterdim, anlatmaya mimari stilinden başladı, yapı malzemelerine, dönemin inşaat teknolojisine, hatta o yapının şehirle ilişkisine kadar uzandı. 'Bu pencere tipi Gotik mimaride yaygın ama burada biraz eklektik kullanılmış' dedi mesela; ağzım açık kaldı.

Bir gün çay içerken Carl Jung'un arketiplerinden söz etti, bir saat sonra Yunan tragedyalarıyla birebir bağlantı kurdu. Başka bir gün dizi izlerken karakter gelişimiyle ilgili öyle şeyler söyledi ki, yazar ekibi duysa senaryoyu tekrar yazardı. Geçen tartıştığımız bir siyasi konuyu anlatırken, önce Montesquieu’dan girdi, sonra Weber’den çıktı.

Hayatla ilgili sıradan bir şey anlatırken bile içinde tarih, felsefe, psikoloji, edebiyat, mimarlık ve hatta biraz sosyoloji ve mühendislik oluyor. Sanki yürüyen bir kütüphane ama sana ezbere bilgi satan değil; bilginin insana nasıl dokunduğunu gösteren biri.

Hayran olduğunuz biri var mı?