Bu ara kitaplara çok zaman ayırıyorum. Roman kitaplarına öncelik vermekle beraber şiir ve kişisel gelişime de ağırlık veriyorum. Ancak kitaplığa bakınca bu kitabın konusu neydi diyorum kendi kendime. 🤷🏻♀️ neden böyle bilmiyorum sizde de oluyor mu? Bu arada simyacı kitabını hem sevdim hem anlamadım.. kitap sıcacık bir his veriyor ama gerçekten sonunda bu kitap ne anlattı bana hiç anlam veremedim..
Anlamadığım zihnime yazmadığım kitabı okumam. Okumak gerekiyorsa eğer geri dönerim 20-30 sayfa tekrar tekrar okurum. Sindirerek okurum yazarım zihnime. Olmuyorsa bırakırım orhan pamuğun kitapları gibi.
Son okuduğum savaş için cepheye gönderilen bir gencin ölüm korkusundan dolayı cepheden kaçmasını konu eden bir kitaptı. Bazen beynim öyle dalıyor 20-30 sayfa geçmiş göz okuyor ama zihin uyuyor. Farkına vardığımda geri gidiyorum. Belki3-4 defa 20 şer fayfa geri gittiğimi anımsıyorum. Hijayenin sonunda gencin karısı kaçak asker kocasını kendi elleriyle teslim ediyor yetkililere. Bu özeti oluşturamıyorsam o kitap boşa zaman kaybı oluyor. Özeti zihnimde oturtursam üzerinden 20 yıl da geçse unutmuyorum. Hikayeyi baştan sona anlatırım. Tek zorlandığım karakter isimlerini hayırlamak oluyor.
Çünkü romanlar kurgusal olduğu için film gibi insan beyni onu unutmaya daha meyillidir. Bu zamanla izlediğimiz bir filmden zihnimizde arta kalanın sadece birkaç sahnelerin olmasına benzer. Ama araştırma/inceleme tarzı kitaplar böyle değildir. Ben genelde araştırma/inceleme tarzı okuyorum ve hiç unutmuyorum. Mıh gibi aklıma çakılıyor üzerinden yıllar geçse de.
Bu durum çok kitap okuyan insanlar için çok normal. Ne kadar konusu karakterleri unutulsa bile muhahhak birşeyler katıyordur insana diye düşünüyorum. Ama gene de unutmak istemediğim kısımlara renkli kağıtlar yapıştırıyorum. Arada açıp o kısımları okumak iyi geliyor.
Bazen okuduğumuz şeyleri unutmak çok normal, hele ki bir sürü kitap okuyorsan! Beyin her bilgiyi depolamayı seçmiyor; senin için önemli gördüğü şeyleri saklıyor. Bir kitabı unutmamak için altını çizdiğin cümleleri tekrar gözden geçirebilir, not alabilir ya da birine anlatmayı deneyebilirsin. Ayrıca "Simyacı" gibi metaforlarla dolu kitaplarda biraz kafa karışıklığı yaşamak çok doğal... Sıcaklığı kalıyor ama detaylar uçup gidiyor! 😊 Önemli olan sana hissettirdikleri. Kitaplardan aldığın o güzel his yeter, gerisi boş! 📚🌟
Bende de oluyor, eminim ki çoğu kişide oluyor. Ben karakterleri veya temayı karıştırabiliyorum bazen. Kitabı göz ile değil hafif içinden tekrar ederek okumak dahaanlasılır kılıyor. Simyacı ya gelince guzel bir kitaptı, anlamlıydı. Benim yükledigim anlam; """İnsan özünü yaşarken yaratır, doguştan bir anlam yoktur. Hayatının anlamını sen inşa edersin"""
Bazı eserler var derin izler bırakır asla unutmayız, unutamayız. Bazı eserler gayet güzel akıcı olsa da hayat telaşımız sanırım bu izleri siliyor ister istemez.. bilgilerin kalıcı olması biraz da okuduğumuz eser bilgilerinin güncel hayatımızda karşılaştığımız olaylara benzerliği ile alakalı bence.