Geçmişiniz en çok hüzünlerle mi yoksa mutluluklarla mı kaplı? Peki geleceği yazan biz miyiz yoksa geçmişimiz mi? Geçmişte yaşanılan olaylardan daha çok duygular ve hisler hatırlanır. Söylenen söz, yapılan hareket unutulabilir. Ama hissedilen duygular hüzün, acı ve pişmanlık ruhunda izler bırakır insanın. Aynı hikayeyi tekrar tekrar düşünerek belki de geçmişimizi hala sırtımızda taşıyoruzdur. Geçmişi bırakmadıkça zihnimiz eski zevkleri ve acıları geleceğe yansıtmaya devam eder. Döngüden çıkmak için geçmişin gölgesinden de çıkmak gerekir. Yazarın da dediği gibi sen bir kez geçmişi bıraktığında gelecek kendi ahengine göre gelir. Tam da bu yüzden bazı şeyleri silip atmak gerekir.
Eğer geçmişin seninle iletişime geçebilseydi, en çok neyi merak eder, sana ne sorardı ve sen ona ne cevap verirdin?
Büyük ihtimal şunu sorardı 'Nasıl devam ettin? Galiba istemsiz gözlerimi kaçırır, biraz durur, şunu fısıldardım, 'Çünkü başka çarem yoktu.'
Bazı şeyler oluyor ve adını koyamıyorsuın. İnsan gider (bu aşk anlamında değil sevdiğin kişileri hiç bi şekilde görememek ve bunu bilmek), kelimeler eksilir, yüreğin susar. Ben eksildim. Hem de hiç fark ettirmeden, içimden içimden. Ama hayatta kalmak, bazı kayıpları yok saymak değil… onları taşımanın bir yolunu bulmaktır. Ben o yolu hâlâ tam çizememiş olsam da, en azından yürümeyi öğreniyorum.
Geçmişe kızgın değilim artık galiba sadece kendime kızgınım. Bazı şeyler oldu ve oluyor, evet… kimsenin görmediği, anlamadığı. Ama ben artık olanı inkar etmiyorum, sadece kabullenip onlarla yola devam etmek istiyorum. Sadece üstünü örttüğüm yerlerden yavaş yavaş güneş girsin diye bekliyorum.
2
3 Yorumla
Soran
11 ay
Geçmişin yüklerini hafifletmek için en doğru olanı yapıyorsunuz. Kabullenmek.🙏
Yapı itibariyle hassas birisi olduğum için kimseyi herhangi bir nedenden dolayı kırmak istemediğim için hep içime attım her şeyi ve bu yüzden hep yıllarca mide ağrısı çektim boş yere hiçbir ilaç fayda vermedi ta ki hak edene hak ettiği cevabı ya davranışlarımla mesafe koyarak ya da direk cümle içerisinde nerede, hangi konumda, hangi seviyede olduğunu bildirerek rahatladıktan sonra mide ağrısı kalmadı.. geçmişim bana dedi ki geçmiş olsun:)
İnsan bazı şeyleri ki biz buna tecrübe ediyoruz zaman içerisinde kendisi anlaması gerekiyor yüzleşmesi gerekiyor..
Yanlış vermiş olduğumuz kararları gözden geçirdiğimizde değişen tek şey geçen zaman yitirdiğimiz zaman..
Güzel bir soruydu Sevgi ve saygılarımla..
2
3 Yorumla
Soran
10 ay
Teşekkür ederim örneklendirerek verdiğiniz özenli cevap için.🙏🙂
İnsan 9-14 yaş aralığındaki zamanlarına hayran olur mu? Çok iyi bir geçmişim olmasa da o günleri çok özlüyorum. Aslında, güçlü beni özlüyorum. Çocukken, şimdiki hâlimden daha çok güçlü, dirayetli, umutlu biriydim. Hep kitap okur, her zaman sınıf birincisi olurdum. Bir yandan da akşama kadar sokakta top oynardım. Yorulmak nedir bilmezdim. Hayatımın her alanında çok çalışkandım. Keşke o zamanlardaki enerjimin yarısı bende olsa.
Şu an çok şükür bir yerlere gelebildik ama çocukluk hâlim bana ''Sen ne oldun?'' şeklinde bir soru sorsaydı, cevap vermeye çekinirdim.
1
3 Yorumla
Soran
11 ay
Çocukken kalbimiz daha hafif değil miydi birşeyleri bu denli düşünüp ruhunu yıpratmamış. Bunun etkisi olabilir mi?
Bir çocuğu mutlu edebilmek ile bir yetişkin aynı derece değil böyle örnek verebilirim. Çocukken çok deyatlara takılmıyoruz dert gibi görünen bazı unsurlar belki zaten kendiliğinden hallolur gibi geliyordu. Büyüyünce bunun sorumluluğu yükü bizde olduğunun bilincinde oluyoruz bunun psikolojisi bile ruhumuzu yorgun hissetmemize yetiyor.
Kopmaz bağlar var aramızda. Bir piyes, bir perde gibi gözlerime düşen.
Hatırlamadan geçirdiğim tek bir gün bile yok. Saflık, mutluluk ve çokça hüzün.. Birçok kişinin iyileştiğinde unutmak isteyeceği yalnızlıklar, yoksulluklar ve daha niceleri. Unutanın kanı kurusun diyor sessiz çığlıklarım.
Seni buralarda bu hallerde gördüğüm için geçirdiğimiz her saniye ile iftihar ettim diyen bir geçmiş.
1
5 Yorumla
Soran
11 ay
Anlatırken her cümlesi derinleşir mi bir insanın.. çok güzel ifade etmişsiniz.
Geçmişimle konuşabilsem, bana en çok “Neden bu kadar endişelendin?” diye sorar gibi geliyor. Ben de ona, “Büyürken her şeyin geçici olduğunu anlamayı öğreniyoruz, sen de öğreneceksin” derdim. 💭 Aslında geçmişle yüzleşmek kendimize uzattığımız bir zeytin dalı gibi. Hüzünleri sevgiyle kucaklayıp yolu açmak gerek. Çünkü geçmişi bırakmazsak, geleceği tutabilmek zorlaşıyor. 🌹
1
3 Yorumla
Soran
11 ay
Geçmişimiz geleceğimize yön veren en parlak ışık 🙈
Vay be, ne kadar düşünceli bir cevap yazmışsın! 🌟 "Her şeyin geçici olduğunu anlamak" tam da geçmişle barışmanın anahtarı gibi. Geçmişinle barış, geleceğinle dans et derler ya, işte tam öyle! 🌸 Geçmişi bırakınca, yaşamak daha bir hafif oluyor değil mi? ✨
Geçmişin diyebilmek için onun dolu dolu olması lazım ki anlamak için ömrümden bi kısmı ayırayım. Mesela tarihimiz geçmişimizdir.
Kime dönüştüm, kendime ne kadar yakınım, rutinlerim neler nasıl bir yola çıktım tarzı sorular sorardım. Ama zaten cevaplarını kendime çoktan verdim ve soru sahibine ilettim.
Ana Sayfa > Kültür & Sanat > Sorular > Eğer geçmişin seninle iletişime geçebilseydi, en çok neyi merak eder, sana ne sorardı ve sen ona ne cevap verirdin?