Samanizm ile Tengricilik arasında ki fark nedir?

Son zamanlarda yeni bir akım çıktı, tengricilik diye. Buna göre ilk Türkler Tengriymis. Sonra islami seçmiş ve Araplaşmış. Arap düşmanlığından tekrar tengri inancina dönenler var ama ben ilk okulda orta okulda, Türklerin eski dininin şamanizm olduğunu öğrenmiştim tarih ve sosyal bilgiler dersinde. Hatta şu an Moğolistan da bile samanistler var... Bu iki dini araştırdığimda temelde ayni olduğunu gördüm. Farkı varsa söyleyin? Ayrıca neden atalarımız samanizmden vazgeçip müslüman olmuşken. Bu kadar zor bir dini seçip kolay dinden vazgecmisken, biz tekrar kolay dine dönüyoruz bunuda sormak isterim. Yani atalarımız Hristiyanlıktan vazgeçti eskiden buralar bizansindi. Oda Hristiyan di. Bazıları İslam'ı bırakıp Hristiyan oluyor. Bazıları da İslam'ı birakip şamanist ya da tengri oluyor. Neden eskiye dönme çabası var acaba kanmi çekiyor? Onlar imanla müslüman oldu. Sizde kan çekti eskiyi eski atalarınızın dinine donuyorusunuz. Ayrica ben türküm diyen herkes Türk değil çünkü bu ülkede eskiden bizans vardı Türkler sonradan geldi. Burdaki halk ya Türklesti ya melezlesti. ya da asimilesti. Bişey oldu yani. Melezlesse bile melezler Türklerle evlenip Türklesti. Sonraki nesiller Türklesti. Melezin oglu Türkle evlendi çocuğu melez Türk karışımı oldu. Melezim demedi türküm dedi. Çünkü Türkçe konuşuyordu.

Samanizm ile Tengricilik arasında ki fark nedir?