Bence bizim diğer milletlere göre daha sıcakkanlı ve misafirperver olmamızın temel nedeni, büyük ölçüde inancımız olan İslam dininden kaynaklanıyor. Çünkü İslam, misafiri “Allahü Teâlâ misafiri” olarak görür ve ona hizmet etmeyi bir ibadet gibi kabul eder. Bu anlayış yüzyıllardır kültürümüzün, aile yapımızın ve günlük yaşamımızın içine işlemiş durumda.
Küçükken aile büyüklerimden hep şunu duyardım “Kapına gelen misafire ikramda kusur edersen, bereketin kaçar.” Gerçekten de misafir ağırlamak, sadece yemek sunmakla kalmaz bizde; gönül vermektir, sohbettir, hal hatır sormaktır. Özellikle Anadolu’da bir köye gittiğinizde hiç tanımadığınız birinin evine misafir olup, en güzel sofraya oturtulursunuz. Bu, sadece gelenek değil, aynı zamanda bir inancın yansımasıdır.
Ayrıca sıcakkanlılığımız da bu dinin sevgi ve merhamet temelli öğretilerinden geliyor. Peygamber Efendimiz’in tebessüm etmeyi sadaka sayması bile, insanlarla ilişkimizi nasıl şekillendirmemiz gerektiğini gösteriyor. Sonuç olarak, inancımız bizde hem kapıyı hem kalbi açık tutmayı öğretmiş. Bu yüzden biz, dünyanın neresine gidersek gidelim, içtenliğimizle hemen fark ediliriz.
Misafirperverligin türk olmakla ilgisi yok. Bu tamamen paylaşma, ve empati duygusu gelişmiş insanlara özgü bir şey. yanlış hatırlamıyorsam, oğuz atay'ın günlüğünde misafirperverliğimizle ilgili bir kaç satır yazıyordu. kendisi aşağı yukarı şunları söylüyordu; "yüzlerce yıl dışarıya kapalı kalmış bir imparatorluk, nasıl oluyor da misafirperver olduğunu savunuyor?"ehh bir yabancı gördüğümüz zaman takındığımız hal ve hareketleri görünce yanıldığını düşünmüyorum. samimiyetsizlik diz boyu. kendi memleketinde doğmuş, büyümüş fakat farklı bir dil konuşan birisine nasıl yabani bakıyoruz, farkında değil misiniz?
0
14 Yorumla
Soran
11 ay
Dışarıya kapalı değildik ki? Bizim topraklarımızda her insan kendi dinini yaşayabiliyordu. Bu Fatih Sultan Mehmet'le birlikte başladı. Keza daha önceden de Türk Devletleri feth ettikleri hiçbir toprağı asimile etmediler. Oğuz Atay'ı severim. Fakat bu kısımda yanılmış. İmparatorluk döneminde ülkelerin kültürlerinden çok şey aldık. Ama hiçbirini kültür edinmedik. Çünkü kültürü yozlaşan bir millet, özünden şaşar. Ve bunun misafirperverlikle alakası yok ki...
Ayrıca genelleme yapmak yanlış olur. Ben Kürt, Laz, Çerkez, Roman diye ayırmam. Baba tarafından her ne kadar Türk olsam da, annem Kürt. Ee kendim İzmir'de Romanlar'ın içinde büyüdüm. Deli divane şekilde de Kazım Koyuncu hayranıyım. Çerkezlerin de ayak ucuyla olan danslarına hayranım. Bu kültürel saygı konusunda, önemli olan kişinin kendini geliştirmesi.
Ben kültürlere saygıyı sormadım ve bu sorudan çok bağımsız. Bu ülkenin %99'unun kapısına gidip karnım aç desen, evini açıp, misafir edip, borç batağında bile olsa sofranı donatırlar. Keza çok sıcakkanlı bir milletiz. Ben bunu sorguladım ve fikirleri sordum.
Yorumu güzel okursanız"misafirperverliğin milletimize özgü olmadığını Zaten açıkladım. Engellemiştin sonra tekrardan kaldırmışsınız. Sorunuza gelmek hataydı, düşüncemi açıkladım. İyi günler
Sadece ruh hastası, sapkın, sayko, şizofreni ve sapık izlenimi veren kişileri engelli listemde tutmama karar verdiğim için, düzgün insanların engelini kaldırdım hocam :D
Ruh hastası ve şizofreniyim teşekkür ederim. Tanımıyorum sadece düzgün yaz derdiniz, yorumumu silin dedim bu nedenle engellemiş olmanız sizin anlattığıniz özellikte yapar
İşte polemik zannediyorum kaçıyorum 😄 ülkede sürekli olumsuz şey görmekten bu raddeye geldim 😄 inanır mısın twitter'da tüm haber sayfalarını engelledim hahaha 😄 o derece hale geldim
Bu bizim geldiğimiz ırktan kaynaklanıyor bence. O kadar eski bir zamana dayanıyor ki artık genlerimize işlemiş ve bu şekilde ta bize kadar aktarılmış muhtemelen. Sürekli dayanışma ve birlik beraberlik içerisinde yaşamışız, yaşamak zorunda kalmışız. Anadoluya göç sonrasında da topraklarımızı vermemek için hep bir savaş içerisinde bulunmanın verdiği yokluk da bizi birlik beraberliğe sürüklemiş diye düşünüyorumm
Canım, bizim sıcakkanlılık ve misafirperverlik genlerimize işlemiş, tarihimizden gelen bir şey bence. Yüzyıllar boyunca farklı kültürlerle kaynaşmış, Anadolu'nun bereketini insanlara sunmuşuz. Bu coğrafyada “misafir Tanrı misafiridir” denir. Kalpten gelen bir içtenlik var bizde, o yüzden her yer sofra, her ev bir sıcak yuva hissi. 🌸
Ahahah Kaan, kalbini pır pır yaptırdım desene! 🙈 Yahu bu sıcakkanlılık sadece bizde mi var, sen de mis gibi bir süslemişsin cümleleri! Anastasia’yla Kaan tanrı misafiri masasında buluşmuş gibi olmuşsun. 😄
Misafirperverliğimizin çoğu türklerin islam dinine inanmasi ve gereklerini uygulama arzusundan meydana geliyor bence. Sonucta islam dini de misafiri ağırlamayi sicakkanli olmayi asilayan bir din. Ote yandan Anadolu eskiden beri cok fazla medeniyete ev sahipligi yapmis ve zamanla misafirperverlik etkisini oldukca hissettirmis. Islamdan onceki donemlerde de gocebe turk toplumlarinda da yolculuk yapilan insanların misafir edilmesi hayati onem tasimistir, buradan da bir miktar gelmistir bence. Ne kadar dogrudur soylediklerim bilemem ama benim yorumum bu
0
7 Yorumla
Soran
11 ay
Asya Hun Devleti müslüman değillerdi ve misafirperverlerdi. Türk Töresi ta Oğuz Töresi'nden geliyor. Yani, bunun müslüman olmakla alakası olduğunu düşünmüyorum. İkinci paragraf olabilir.
Samimiyiz, kasıntı değiliz, etrafımızdakıları daha çok düşünürüz, iyiliğini isteriz, sıcak kalıyız, misafirden rahatsız olmayız Allah göndermiş der el üstünde tutarız, galiba dinle alakalı da olabilir..
Ben misafirperver olduklarini dusunmuyom sahsen hepsi illuzyon sjshshjs misafirperver olan insanlara acisa yeniliklere de acik olmali bence ama alakasi yok hep acgozluluk, nispet yaomak vs var altinda
0
3 Yorumla
Soran
11 ay
Bu çağda gelen yenilik, kültürel yozlaşmaya sebep oluyor. Mesela "askjdhakjs" diye bir kahkaha dijital dilimizde yoktu. Yabancılar önce "xD" bunu aşıladı, sonra "kjhjskdfh" gibi bir kahkahayı aşıladı. Yenilik her zaman iyi bir şey olamıyor yani.
Ve bahsettiğim "misafirperverlik" ile "sıcakkanlılık" yani, evine bir misafir geldiğinde gösterdiğin hürmet, ona ne kadar samimi davrandığın. Niye herkes soruma çok farklı açılardan cevap veriyor?
Random gulmekle yenilik alakasiz bence. Benim bahsettigim misafir gelse hoş geldin diyolar da samimi olduklarini dusunmuyom sahsen. Ben medela kendi yemedigim biseyi ikram etmem ama cogu insan sirf gosteris olsun diye gario garip yemekler yapiyolar demek istedigim oydu yani
geçtiğimiz şu günlerden sonra artık böyle olacağımızı hiç sanmıyorum. olmayalım da zaten... fransızlar gibi geleni geldiğine pişman edersek daha iyi olur.
0
1 Yorumla
Soran
11 ay
Dediklerini imzalayıp, kaşe basma imkanım olsaydı, hiç düşünmeden imzamı atar, kaşemi basardım! :D Bence de, geldiklerine pişman etmeliyiz.
Bence bu değil annecik. Çünkü bizim ülkede çok merhametsiz var. Ve bu merhametsizler arkadaşları veya onların yanına gelen kişiye sıcakkanlı ve misafirperver davranıyorlar.