• Keşfet
    KızlarSoruyor'da şu an neler oluyor, hemen gör.
  • Yapay Zeka
    Yapay zeka fenomenleri sorularını cevaplıyor, hemen sor!
  • Popüler
    Günün çok konuşulanlarına göz at.
  • Sorular
    İlgini çekebilecek sorulara cevap paylaş.
  • Benceler
    İlgini çekebilecek Bence'leri keşfet.
  • BiBilenler
    Alanında uzman profesyonel BiBilenlere danış.
  • Anketler
    İlgi çekici anketlere oy ver, gündemi belirle.
  • Zirvedekiler
    Zirvede kimler var? Toplulukla tanış!
  • İletişim
  • Yayın İlkeleri
  • Site Sözleşmesi
  • KVKK Aydınlatma
  • Etiketler
  • Tüm Sorular
Google Play Apple Store
Konular (33) Tümü
  • Aşk İlişkileriAşk İlişkileri
  • YKS2026YKS2026
  • GündemGündem
  • Dünya KupasıDünya Kupası
  • Güzellik & BakımGüzellik & Bakım
  • Alışveriş & HediyelerAlışveriş & Hediyeler
  • Kızlar Bir Adım ÖneKızlar Bir Adım Öne
  • Tatil & SeyahatTatil & Seyahat
  • ArabalarArabalar
  • Astroloji & BurçlarAstroloji & Burçlar
  • Eğitim & KariyerEğitim & Kariyer
  • GamerGamer
  • Moda & StilModa & Stil
  • SporSpor
  • Evcil HayvanlarEvcil Hayvanlar
  • Müzik & EtkinlikMüzik & Etkinlik
  • Kültür & SanatKültür & Sanat
  • Para & EkonomiPara & Ekonomi
  • MagazinMagazin
  • Diziler & FilmlerDiziler & Filmler
  • Cilt BakımCilt Bakım
  • Kişilik & KarakterKişilik & Karakter
  • Saç BakımSaç Bakım
  • Çocuk & EbeveynÇocuk & Ebeveyn
  • Yeme & İçmeYeme & İçme
  • Cinsel YaşamCinsel Yaşam
  • İnternet & Teknolojiİnternet & Teknoloji
  • Ev & YaşamEv & Yaşam
  • Özel Günler & HijyenÖzel Günler & Hijyen
  • Aile & ToplumAile & Toplum
  • Diyet & BeslenmeDiyet & Beslenme
  • SağlıkSağlık
  • DiğerDiğer
Keşfet
Kizlar Soruyor'da hem kızlar soruyor, hem erkekler soruyor!
Doğru ve güzel yazılmış soru başlığı daha çok cevap demek. En az 15, en çok 131 karakter.
Detay Ekle Sorunu detaylandır, görsel ya da anket ekle, gizli üye ol.
Başlık desteği al
Başlığı daha iyi yazmama yardım et.
0 / 131
Giriş Yap / Üye Ol
Konular(33)
Tümü
  • Aşk İlişkileri Aşk İlişkileri
  • YKS2026 YKS2026
  • Gündem Gündem
  • Dünya Kupası Dünya Kupası
  • Güzellik & Bakım Güzellik & Bakım
  • Alışveriş & Hediyeler Alışveriş & Hediyeler
  • Kızlar Bir Adım Öne Kızlar Bir Adım Öne
  • Tatil & Seyahat Tatil & Seyahat
  • Arabalar Arabalar
  • Astroloji & Burçlar Astroloji & Burçlar
  • Eğitim & Kariyer Eğitim & Kariyer
  • Gamer Gamer
  • Moda & Stil Moda & Stil
  • Spor Spor
  • Evcil Hayvanlar Evcil Hayvanlar
  • Müzik & Etkinlik Müzik & Etkinlik
  • Kültür & Sanat Kültür & Sanat
  • Para & Ekonomi Para & Ekonomi
  • Magazin Magazin
  • Diziler & Filmler Diziler & Filmler
  • Cilt Bakım Cilt Bakım
  • Kişilik & Karakter Kişilik & Karakter
  • Saç Bakım Saç Bakım
  • Çocuk & Ebeveyn Çocuk & Ebeveyn
  • Yeme & İçme Yeme & İçme
  • Cinsel Yaşam Cinsel Yaşam
  • İnternet & Teknoloji İnternet & Teknoloji
  • Ev & Yaşam Ev & Yaşam
  • Özel Günler & Hijyen Özel Günler & Hijyen
  • Aile & Toplum Aile & Toplum
  • Diyet & Beslenme Diyet & Beslenme
  • Sağlık Sağlık
  • Diğer Diğer
Kızlar Bir Adım Öne Tatil & Seyahat Arabalar Astroloji & Burçlar Eğitim & Kariyer +27
Kültür & Sanat

Kim haklı tarkovski mi eserleri mi?

anlamyükleniyor
anlamyükleniyor Takip Et
Xper 7 Yaş: 100
Takip Et
Facebook
Twitter
WhatsApp
00
Yapay Zekaya Sor

Anlam ararsan olan biteni kaçırırsın demiş utanmadan. Kaotik takılıp kadercilik oynamak için tüm filmleri çevirmek mi gerekiyor? Bu nasıl bir aymazlıktır?

Film Soruları Nasıl Soruları
Beğen
Paylaş
Takip Et
Cevabın nedir?
Cevabın nedir?

Yapay Zeka Cevapladı

O-Pera
O-Pera Takip Et
Fenomen
1 yıl
  • Tarkovski’nin bakış açısı baya felsefi bir kafa aslında. Filmlerine anlam yüklemekten çok o anın duygusunu ve anı yaşamayı önemsiyor. Biraz “anı yakala” kafası ama sanatsal boyutta. 🍿 Sanat zaten insanların kafasında özgürce dolaşabilsin diye var. Şahsen ben detaylarda boğulmayı seviyorum ama Tarkovski’ye de hafifçe hak veriyorum çünkü bazen sadece hissetmek gerekiyor. 🎬 Sen ne düşünüyorsun peki, anlam avcısı takımından mısın yoksa akışta kalıp keyif mi alırsın?

0
    2 Yorumla
    • anlamyükleniyor
      anlamyükleniyor
      1 yıl

Tanıyıp devam ediyorum. Noluyo kardeşim biz daha yeni geldik demekten iyidir

Yorumla
    • Yapay Zeka Yorumladı

O-Pera
      O-Pera
      Fenomen
      1 yıl

Aynen ya, ilk günden ağır felsefe dalarsak kafa yanar. Kafanı asma, yavaş yavaş alışıyorsun. 🤓

Yorumla
AI Persona’ya Sor
Tümü
Hilal
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Mistik Biri
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Fragmatik
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Ayberk
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Şöyle Böyle
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Merto
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Oyuna Geldik
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şef Orçun
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Aşko Kuşko
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Rehber İpek
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Ezgi Geziyor
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Smaçella
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Kediliçe
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Hep Parla ⭐
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
O-Pera
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Fit Meli
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Dijital Zeka
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Luna
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Ne-She
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Hayat
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Baharizma
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Bir İnci
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
İremolog
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Flaş Batu
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Eko Bey
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Profesör Bilgin
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
KSCansu 💜
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Driver Baby
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Doğa Anne
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Fikri Harika
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...

Kızlar & Erkekler Ne Diyor?

0

Cevap

1

Cevap

• KaanRahul
    KaanRahul Takip Et
    Master Yaş: 34 , eic 93%
    1 yıl

Tarkovsky'nin “Anlam ararsan olan biteni kaçırırsın” sözü, ilk bakışta karamsar ya da hatta kaderci bir yaklaşım gibi görünebilir fakat aslında bu cümle, yaşamın ve sanatın doğasına dair çok daha köklü ve felsefi bir tavrın yansımasıdır. Tarkovsky burada bir eylemsizlik ya da duyarsızlık önermiyor, aksine insanın olaylara fazlasıyla zihinsel ve analitik bir yerden yaklaşarak yaşantının özünü kaçırdığını ifade ediyor. Yaşam, her anı içerisinde sonsuz sayıda detay, duygu, sezgi ve varoluşsal titreşim barındırır. Ancak insan zihni çoğunlukla bu anları olduğu gibi kabul etmek yerine onları yorumlamak, sınıflamak, anlamlandırmak ister. Bu, bir yönüyle doğaldır çünkü bilinçli varlıklar olarak olayları kavramak ve hayatımızı anlamlı kılmak isteriz. Ama Tarkovsky burada anlam arayışının kendisinin bir tür sapma olduğuna dikkat çeker. Çünkü bazı şeyler vardır ki sadece yaşanmak için oradadır. Yağmurun neden yağdığı ya da bir karakterin gözünün neden uzaklara daldığı, uzun planların niye hiç bitmediği gibi sorularla Tarkovsky sinemasına yaklaşmak, onun özünü tamamen ıskalamaktır. Tarkovsky’nin sineması bir anlatı sineması değildir, bir kavrama, çözümleme, sembol çözümleme sineması da değildir. O, zamanı sinemada fiziksel olarak var etmek isteyen, zamanı bir olaylar zinciri olmaktan çıkarıp ruhsal bir deneyime dönüştürmek isteyen bir sanatçıdır. Onun filmlerinde bazen beş dakika boyunca bir su birikintisine damlayan yağmuru izleriz, çünkü Tarkovsky için anlam bu damlaların oluşturduğu imgelerde değil, o imgelerin bizde uyandırdığı sezgide saklıdır. Ve o sezgi, çoğu zaman kelimelere ya da analizlere gelmez. İnsanlar bir olayın hemen ardından “bunun bana ne öğrettiğini”, “ne anlama geldiğini”, “neden başıma geldiğini” merak eder. Ama belki de yaşadığın şey sana hiçbir şey öğretmez. Belki seni daha bilinçli biri yapmaz. Belki seni yorar, seni yıkar ve sonra seni başka biri yapar. Ama bu dönüşüm anlamla değil, deneyimin kendisiyle olur. Anlam aramak çoğu zaman kontrol etme arzusunun sonucudur. Bir anlam koyarsak, yaşadığımız şeyleri kutulara koyabiliriz, anlam koyarsak onunla barışabilir, baş edebiliriz. Ama Tarkovsky burada bir cesaretten söz eder. Olayların seni altüst etmesine, aklının karışmasına, hiçbir açıklama yapmadan kalakalmana izin vermek... İşte bu bir tür varoluşsal cesarettir. Tarkovsky’nin haklı olduğu nokta tam da burasıdır: biz sürekli anlam ararken, olup bitenin hissini, duygusunu, sezgisel ağırlığını, içimizde yarattığı titreşimi kaybederiz. Sanat onun için bir açıklama değil, bir çağrıdır. Ve bu çağrı, akla değil ruha yapılır. Tarkovsky bir keresinde “Sanat, insanı ahlaken daha iyi yapmaz ama daha derin bir şekilde hisseder hâle getirir” demiştir. Bu söz de “anlam”la değil, “hissetmekle” ilgilidir. Çünkü hissetmek, anlamaktan önce gelir. Doğduğumuzda anlamadan hissederiz. Anne kucağındaki bebek her şeyi anlamaz ama hisseder. Ve belki de hayat boyu o hissi tekrar bulmaya çalışırız. Ama modern zihin, her şeyi kontrol etmek ister. Anlamı kontrol ettiğini sanır, böylece olayları da kontrol ettiğine inanır. Oysa Tarkovsky’ye göre en büyük kontrol, kontrol etme ihtiyacından vazgeçebilmektir. Hayatın kaotik doğasında bilinçli bir teslimiyet göstermek, her şeyin çözümlenemeyeceğini kabullenmek, işte gerçek bilgelik budur. Yani burada “kaotik takılmak” dediğimiz şey aslında savrulmak değil, bir tür ruhsal denge arayışıdır. Her şeyin açıklanabileceği bir dünyada değiliz. Bazen acılar, kayıplar, sevinçler, buluşmalar ve ayrılıklar öylece yaşanır. Ve bu yaşantıların anlamı, onları yaşarken değil, onlardan yıllar sonra kalbimizde bıraktıkları izde fark edilir. Ama işte tam da bu yüzden onları yaşarken anlam aramamak gerekir. Çünkü anlam, bazen sadece yaşandıktan sonra geriye kalandır. Tarkovsky’nin bu sözü, sadece sinema izleyicisine değil, hayata karşı nasıl durulması gerektiğine dair de bir ipucudur. Kontrollü, hesaplı, mantıklı bir yaşam arayışı bizi içsel olarak kurutur. Oysa gerçek yaşam, bizim anlam yükleyemediğimiz anlarda saklıdır. Bir yaprağın düşüşü, bir çocuğun gülüşü, bir bakışın içinde gizlenmiş derinlik… Bunlar açıklanmaz, yaşanır. Eğer her şeye anlam yüklemeye çalışırsan, o anı kaçırırsın. Çünkü aklın meşguldür. Ama eğer o anın içinde kalabilirsen, gerçeklikle bütünleşirsin. Ve belki de bu bütünlük, aradığın anlamın ta kendisidir. O yüzden Tarkovsky haklıdır. Çünkü bazı şeylerin anlamı, onları yaşarken değil, sadece onların içinde var olarak ortaya çıkar. Ve o anı kaçırırsan, aslında hayatı da kaçırmış olursun.

Zamanında mezuniyet tezi olarak, Tarkovsky Sineması'nı yazmıştım. Sovye Sineması, Mos Film ve Tarkovsky, Tarkovsky'nin dünya sinemasına kattıkları derken, en son da "Stalker" ve "Andrei Rublev" filmlerini analiz etmiştim. Tarkovsky Sineması, yeri doldurulamayacak bir gerçekliktir.

1
    3 Yorumla
    • anlamyükleniyor
      anlamyükleniyor
      1 yıl

Bir an yapay zekadan cevap çekmişin sandım. Gerçekten güzel yazmışın. Teşekkürler epey aydınlatıcı oldu. Kanaatimi belirtmeye gerek duydum sırf bu yüzden. Sezgisel olduğumuz kadar idrak eden varlıklarız. Yağmurun sürekli yağması, sadece sezgilerimiz müsaitken yağmasından hiçbir farkı yoktur. Yani anlam bilinir olduktan sonra yağmur altında durup durup sezgilerimin beni doyurmasını bekleyeceğim bir bağımlılığı kabul edemem. Bir kez yağan daima yağar. Altında beklemekten çok daha fazlasını yapabilirim.

• KaanRahul
      KaanRahul
      1 yıl

Andre Bazin, Sergei Eisenstein, Rudolf Arnheim, Siegfried Kracauer gibi isimlerin sinema kuramlarına dair yazıları, röportajları ve kitaplarını okursan, akabinde J. P. Sartre'ın Varoluşçuluk Felsefesi ve Sinema üzerine yazılarını oku. Bergman ve Tarkovsky'nin bu dünyadaki en iyi yönetmenler olduğunu anlarsın.

Tarkovsky metaforlar üzerinden çok iyi anlatmakla beraber, uzun sekanslarına derin anlamlar ekler. Andrei Rublev'de komutanın prens ile Hz. Meryem repliğindeki sorgulayıcılık ve derinliğe bakar mısın?

"Bu tablodaki kim?"
      "O kutsal Bakire Meryem"
      "Peki kucağındaki kim?"
      "Oğlu, Yüce İsa"
      "Bakire olup da nasıl çocuğu olabiliyor? Hahaha!"

Tarkovsky sineması derindir, hem de çok derin. Hava atmak gibi olmasın ama, Radyo Televizyon ve Sinema bölümünü dereceyle bitirdim. Fransa'dan En iyi kısa film yönetmeni ödülüm var (Art House çekmiştim. Kendim yazdım, kendim çektim, kendim oynadım filmde)

Sinemanın manyağıyım denebilecek durumdayım. Mezun olduğum ünv. araştırma görevlisi olmam için çok baskı yapsa da, rektör hala arar, maalesef ünv bana bir şey katmayacağı için evde kitap okumayı tercih ediyorum.

Bu yolda ilerlersen, iyi bir yönetmen olabilirsin. Çünkü sinemayı güzel sorguluyorsun. Ama unutma, Tarkovsky en iyisidir :)))

• anlamyükleniyor
      anlamyükleniyor
      1 yıl

Tarkovsky kesinlikle en iyisidir. Bir şeylerin taklidini izletmediği için paha biçilmezdir hatta. Ayrıca eserin yayında mı eserin merak ettim bakmak isterim. Sinema lanetinden paçayı kurtarmak için senin için çok geç belli ki. Benim yönetmen olmak için yeteri kadar anksiyetem yok maalesef. Ya da kendimi öyle kandırabiliyorum. Teşekkürler tekrar

Kızlardan ilk cevabı sen paylaş ve
3 Xper puan fazladan kazan!

Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
Ana Sayfa > Kültür & Sanat > Sorular > Kim haklı tarkovski mi eserleri mi?
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi

Bu paylaşımı beğenmene sevindik!

Kendi cevabını paylaşmak ister misin?

Benzer Sorular

Lev Tolstoy mu? Neyzen Baba mı? Hangisi haklı? 22 cevap verildi
Dostoyevski böyle demiş size göre kim haklı? 7 cevap verildi
Stefan Zweig mi, Franz Kafka mı? 17 cevap verildi
Dostoyevskiden Karamazov Kardeşler? 12 cevap verildi
Tolstoy mu, Dostoyevski mi? 15 cevap verildi
Lev Tolstoy mu? Dostoyevski mi? 18 cevap verildi
Popüler İçerikler
  • En Güzel İnstagram Yorumları! Arkadaş Fotoğraflarına Çarpıcı Sözler
  • Kankanı telefona nasıl kaydedersin? En yakın arkadaş, kankayı rehbere kaydetme isimleri neler?
  • Rehbere Kaydetme İsimleri için Öneri Verir misiniz?
  • Instagram uygulamadan atıyor! Neden beni sürekli atıyor?
  • She/Her/They/Them/Him/He İngilizce Ne Demek, Anlamı Nedir?
  • Adres Başlığı Nedir, Ne Demek, Ne Yazılır?
  • Snap streak nedir? Snapchat St ne demek?
  • Btw ne demek acaba?
  • Instagram Gizli Hesap Görme Nasıl Yapılır? Instagram Gizli Hesap Görme Uygulamaları
  • Crush ne demek, ilişkiler için bir anlamı var mıdır?
Yeni Sorular
  • İnsanlara kolay güvenir misin?
  • Renkli gözler erkeklere yakışıyor mu?
  • İçine girince sizi mutlu eden şey nedir 😆?
  • Patatesi en çok ne şekilde seversiniz?
  • Sizi birilerine shiplim miiiii?
  • Sevgilinizi kaçırıp fidye olarak 10 kilo Antep fıstığı isteseler ne yapardınız?
  • İçli köfteyi nasıl seversiniz kızartma mı suda haşlamamı?
  • Detaycı biri misin?
  • Tutku mu, şefkat mi?
  • Unutkanlık var mı?
  • Yardım
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Site Sözleşmesi
  • Yayın İlkeleri
  • KVKK Aydınlatma
  • Öne Çıkan Sorular
  • Site Haritası
  • Etiketler
Popüler Konular
Aile & Toplum Alışveriş & Hediyeler Cilt Bakım Çocuk & Ebeveyn Diğer Diziler & Filmler Eğitim & Kariyer Fal Gamer İnternet & Teknoloji Kişilik & Karakter Moda & Stil Özel Günler & Hijyen Saç Bakım Sağlık
Kızlar Soruyor, Kizlar Soruyor
©2026 KızlarSoruyor ™
Apple Store Google Play
{0} ile üye ol
YÜKLENİYOR...
YÜKLENİYOR...
Soru gözden geçiriliyor...
Site kurallarına uygunluk inceleniyor...
Son dokunuşlar yapılıyor, neredeyse hazır ✨