Neyzen Baba sonuna kadar haklı..
Lev Tolstoy mu? Neyzen Baba mı? Hangisi haklı?
Neyzen Baba sonuna kadar haklı..

Her zaman Neyzen Tevfik gibi düşünürüm ama Lev Tolstoy daha haklı burada. Hepimiz daha iyi hayatlarla kendimizi kıyaslıyoruz ve tabii ki Neyzen Tevfik gibi düşünüyoruz. Daha kötü hayatlarla kendimizi kıyasladığımızda Lev Tolstoy gibi düşünürüz. Şöyle bir sıkıntı da var ki; Lev Tolstoy'un aforizması sadece lafta kalıyor. Ben dahil herkes Neyzen Tevfik'in aforizmasını uyguluyoruz.
Tolstoy boş yapıyor, kişinin özgür iradesi isteği vs müdahale edilemez onun dediğine bakarsak bizde başkasının hayatlarını hayal ediyoruz
Öyle zaten. Mesela "Annemle neden anlaşamıyorum?" diyerek isyan eden biri annesiyle anlaşanların hayatını hayal eder. Annesiyle iyi anlaşan biri de "Annem beni bazen çok sıkıyor." diyerek isyan eder. O da annesi her şeyde anlayışlı olan kişilerin hayatını hayal eder. Gibi.
Kısa yoldan varılan sonuç ; İnsanlar hiç bir şeyden memnun kalmıyor, yüksek doz bencillik var, ve hep daha fazlasını istiyor..
Evet. 👍
@RealistPanda öncelikle Tolstoy boş yapmıyor. Tolstoy'un demek istediği şeyi anlayamamışsın. İnsanlar psikolojik olarak bu tür hayaller kurmaya bayılırlar. Eğer bu hayaller abartılı seviyede değilse, aynı hayali kurmuş ve gerçekleştirmiş bir insana sevgi besliyor ve onu idol ediniyorlar. Bu insanlığın doğasında var. İnsanlar doyumsuz evet ama zaten doyumsuzluğu Neyzen Tevfik anlatmış. Yaşadığı* hayatı beğenmeyip üzerine bir de küfür etmiş ki bu bir doyumsuzluk. Bu konuda verilebilecek başka örnekler de var, örneğin; bir çocuk elindeki oyuncağı çok sevebilir. Ancak bir vitrindeki oyuncağı beğenirse elindekinin bir anlamı kalmaz, her zaman sahip olamadığına tutkuyla bağlanır. Aşk konusunda da bu tip olaylara rastlayabiliyoruz. Kısacası anlatmak istediğim Tolstoy'a "boş yapıyor" diyip ana fikirde Tolstoy'un demek istediğini yazmışsın. Kitap okumalı, okuduğunu anlamaya çalışmalısın.
Kes la sende benden farklı şeyler söylememişsin
Kardeşim ben senden iki yaş büyüğüm biraz edepli konuşur musun? "İnsanlar hiçbir şeyden memnun kalmıyor, yüksek doz bencillik var, ve hep daha fazlasını istiyor." demişsin, Tolstoy da demiş ki, "bencillik etmeyin" bunlar aynı şeyler. Bu iki ifade yeterince benzerler. Yukarıda - düşüncelerinizin bu benzerliğine rağmen- Tolstoy'a "boş yapıyor" demen hangi evrenin hangi mantığına uygun? Kendin de boş yapıyorsun o zaman. Neyzen Tevfik haklı demişsin, sunduğun fikre göre Neyzen Tevfik doyumsuz olan.
Tolstoy bencilliği kendisi yapıyor neden birinin hayatı daha iyi olmasın? Senin hayatını hayal eden varda senin başkasının hayatını hayal etmeye hakkın yok mu? Bunu cevapla..
Adam hayal etmeye hakkın yok demiyor, sana önceki mesajda da bunu bilimsel -psikolojik- olarak açıkladım, adam elindeki şeyle yetinmeyi bil demek istiyor. Hayali tabii ki kuracaksın. Bunu zaten yazdım. Ayrıca Tolstoy çok varlıklı bir insan iken bütün mal varlığını fukaraya dağıtıp beş parasız ölmüş bir insan. Bencil demek haksızlık olur.
Ben adamı "tamamen bencil" olarak yargılamıyorum, kurduğu cümle bana ters geliyor. Adamın hayatı beni ilgilendirmez.
Bencil tanımını koyabilmek için tanımak gerek.
Ben ne diyorum?
Tamamen bencil olarak yargılamıyorum diyorum. Kurduğu
Cümlesi üstüne konuşuyoruz
Neyzen tabi ki
Eferim
Soruyu değiştirip soralım cevap kendiliğinden ortaya çıkar. Hangisi daha büyük adamdır ve hangisini bütün dünya tanıyıp saygı duyar? Unutmayalım bugün yaşadığımız hayat geçmişte yaptığımız tercihlerin ürünü büyük ölçüde.
Cevap
6Cevap
Bir Rus Edebiyatı hayranı olarak Tolstoy tabii ki. Yani düşünce olarak da katılıyorum ona haklı adam.
Tolstoy haklı galiba insanın kaderini yaşar şükretmek gerek sahip olduklarımız için 😊
Helal olsun neyzen babaaa
Ne de güzel söylemiş Neyzen Babaaaa
Tolstoy haklı elbette
Tolstoy. Küfür kolaya kaçmaktır.
Tolstoy, küfürlü sanata karşıyım.
İkisine de katılmıyorum
Neyzen baba
Tolstoy cidden güzel konuşmuş her zamanki gibi
Neyzen baba
Neyzen diyorum
Neyzen
Lev tolstoy