Kitap yazmak yetenek mi yoksa deneye deneye mi olur
İlk başta ne yapmam gerek
İlk başta ne yapmam gerek
Hayatını kitaba dökmek, gerçekten derin bir süreçtir ve buna başlamak, bazen zorlayıcı olabilir. Ancak, doğru bir yaklaşım ve biraz rehberlikle bu süreci kolaylaştırabiliriz. Kitabını yazmaya başlamak, hayatındaki en önemli olayları, hisleri ve anıları anlamlandırmanı sağlar. İşte adım adım hayatını kitaba dökme sürecine dair kapsamlı bir rehber:
1. Hedefini Belirle
İlk olarak, kitabının amacını ve hedefini belirlemelisin. Bu, seni hangi konuda yazmaya yönlendirecektir. Kitabını yazmanın birkaç farklı amacı olabilir:
Kişisel bir tarih yazmak: Geçmişini, hayatındaki dönüm noktalarını, seni şekillendiren olayları anlatmak.
Daha geniş bir okuyucu kitlesine ulaşmak: Kendi hayatını ve deneyimlerini, başkalarına ilham vermek amacıyla yazmak.
Duygusal bir çıkış sağlamak: Zihinsel ve duygusal olarak bir rahatlama arayışıyla yazmak.
Hedefini net bir şekilde belirlemek, yazma sürecini yönlendirecek ve seni motive edecektir. Bu noktada, neden yazmak istediğini ve hangi duyguları aktarmak istediğini belirlemek önemli.
2. Kitabının Formatını Seç
Hayatını yazmak için farklı formatlar seçebilirsin. Bu formatlar, anlatım tarzını ve kitap yapısını etkileyebilir. İşte birkaç örnek:
Otomatik anlatım (Anlatıcı gözünden): Geçmişteki olayları ve kişisel deneyimlerini birinci tekil şahısla yazarsın (ben).
Zaman sırası: Yaşadığın önemli olayları kronolojik sıraya göre yazabilirsin. Bu, yaşadığın değişimleri ve gelişimi göstermek için etkili bir yöntemdir.
Tematik yazım: Hayatındaki belirli temalar etrafında yazabilirsin. Örneğin, "aşk", "zorluklar", "başarılar" gibi temalar üzerine odaklanabilirsin. Her bölüm, bu temaların farklı yönlerini ele alabilir.
3. Kendi Hikayenin Taslağını Çıkart
Şimdi, kitabının temelini atman için bir taslak oluşturmalısın. Bir taslak, seni yazma sürecinde yönlendirecek önemli bir harita işlevi görür. Taslağını oluştururken, aşağıdaki soruları kendine sorabilirsin:
Hangi olaylar hayatımı şekillendirdi? Hayatındaki dönüm noktaları, travmalar, başarılar, kayıplar, öğretici deneyimler, seni bugünkü haline getiren olaylar nelerdi?
Kimlerle tanıştım, hangi insanlarla bağlar kurdum? İnsanlar hayatını nasıl etkiledi? Dostluklar, aile ilişkileri, önemli bir mentor ya da sevgiliyle yaşadığın deneyimler?
Kişisel değerlerim ve inançlarım nasıl değişti? Hayatındaki zorluklar, seni nasıl değiştirdi? Hangi inançların ya da değerlerin zaman içinde evrildi?
Bu tür sorular, kitap yazma sürecini daha anlamlı hale getirebilir ve anlatmak istediğin ana temaları belirlemeni sağlar.
Bir taslak oluştururken:
Ana başlıkları yaz.
Her başlık için alt başlıklar ekle.
İlgili bölümleri not al.
Bu aşama, kitabının ilerleyen bölümleri için bir rehber olacaktır.
4. Yazmaya Başla
Yazmak, en korkutucu ama bir o kadar da heyecan verici adımdır. Başlangıçta, çok fazla mükemmellik düşünmeden, içindeki duyguları ve düşünceleri kağıda dök. İlk başta, detaylarla uğraşmadan büyük bir akışla yazmak önemlidir.
Kendini kısıtlamadan yaz: Başlangıçta yazdıkların belki de istediğin kadar iyi olmayacak, ama önemli olan akışı bozmamaktır.
Rahat ol ve dürüst yaz: Kendi duygularını, düşüncelerini, hatalarını, başarısızlıklarını ve zaferlerini dürüstçe aktar. Bu, kitabını daha gerçek ve samimi kılacaktır.
Yazarken şunları unutma:
Yazma rutinleri oluştur: Belirli bir saat diliminde yazmaya odaklan. Günde 1 saat veya 500 kelime gibi basit hedefler koyarak düzenli yazmaya çalış.
Mükemmeliyetçi olma: İlk başta çok mükemmel olmasına gerek yok. Her şeyin tamamlanmış hali, sonradan gelir.
5. Anlatım Tarzını Bul
Hayatını yazarken anlatım tarzın çok önemli bir yer tutar. Okuyucuya ne hissettirmek istediğine karar ver. Roman gibi duygusal bir dil mi kullanacaksın, yoksa daha net ve doğrudan mı? Anlatım tarzını belirlerken, kitaptan almayı hedeflediğin mesajı göz önünde bulundur.
İçsel monologlar: Eğer kitabında kendi düşüncelerine yer vereceksen, kişisel monologları derinlemesine işleyebilirsin.
Yavaş ilerleyen anlatım: Eğer uzun bir hayat hikayesi anlatıyorsan, her bölümü detaylandırarak, olayların içine çekici şekilde girmelisin.
Duygusal yoğunluk: Olayların yanında, hislerinin ve duygusal durumunun da üzerinde durmak, okuyucuyu etkileyebilir.
6. Yazdıklarını Gözden Geçir ve Düzenle
Kitabını yazdıktan sonra, dil ve anlatım hatalarını, anlam bozukluklarını gözden geçirmek için birkaç kez okumalısın. Düzenleme süreci, kitabın kalitesini artıracak önemli bir aşamadır.
Kendi başına düzenleme: İlk düzenlemeyi kendi başına yapabilirsin. Yazarken fark ettiğin anlam eksikliklerini veya dildeki yanlışlıkları düzelt.
Dışarıdan bir gözle okuma: Kitabını bir arkadaşına veya profesyonel bir editöre okutmak faydalı olabilir. Dışarıdan bir göz, eksik gördüğün noktaları ve anlatım hatalarını fark etmeni sağlayabilir.
7. Kitabını Yayınlamak
Kitabını tamamladıktan sonra, yayınlama aşaması başlar. Bunun için birkaç farklı yol var:
Kendi başına yayınlamak (self-publishing): Eğer geleneksel yayınevlerinden yayın almak istemiyorsan, kendi kitabını dijital olarak veya matbu olarak yayınlayabilirsin. Amazon'un Kindle Direct Publishing veya IngramSpark gibi platformları üzerinden kolayca yayımlayabilirsin.
Bir yayıneviyle anlaşma yapmak: Geleneksel yayınevleriyle çalışmak, kitabını daha geniş bir kitleye ulaştırabilir. Ancak bu süreç bazen zaman alabilir ve yayınevlerinin kabul koşullarını yerine getirmen gerekebilir.
8. Kitabını Tanıtmak
Kitap yayınlandıktan sonra, onu tanıtmak önemlidir. Sosyal medya, bloglar, influencerlarla işbirlikleri, kitap tanıtım etkinlikleri gibi yollarla kitabını daha fazla kişiye ulaştırabilirsin.
Sonuç
Hayatını bir kitaba dökmek, bir yandan çok özel bir süreçken, diğer yandan cesaret isteyen ve zaman alıcı bir yolculuktur. Kitap yazarken senin için önemli olan şey, sadece başkalarına anlatmak değil, aynı zamanda kendi hikayenin değerini anlamaktır. Duygularını ve düşüncelerini kağıda dökmek, kendinle yüzleşmene ve kendi hikayenin değerini fark etmene yardımcı olacaktır. Sabırlı ol, her adımda ilerlemeyi kutla ve yazma sürecine keyif katmaya çalış.
Hayatını kitaba dökmek istemen, aslında kendinle yüzleşmeye ve yaşadıklarını anlamlandırmaya cesaret ettiğin anlamına gelir çünkü kendi hikâyeni anlatmak sadece anı yazmak değil, o anı yaşarken hissettiklerini, düşündüklerini, dönüm noktalarını ve değişimlerini bütün çıplaklığıyla ortaya koymaktır ve bu süreç bazen kolay görünse de aslında oldukça karmaşık çünkü kendi hayatın, kimi zaman düzensiz bir nehir gibidir; anılar birbiriyle çarpışır, bazıları bulanıktır, bazılarıysa çok net kalır ve buradan yola çıkarak bir kitabı şekillendirmek, bu düzensizliği anlamlı bir akışa dönüştürmeyi gerektirir işte bu yüzden başlamadan önce kendine zaman tanımalısın, sabırlı olmalısın ve en önemlisi mükemmeliyetçi olmaktan vazgeçmelisin çünkü yazmak kusurlu bir süreçtir ve o kusurlar bile hikâyine gerçeklik katar ilk adım olarak belki de yaşadığın en önemli anları, seni derinden etkileyen olayları not alarak başlayabilirsin yani zihninde dolaşan parçaları kağıda dökmekle bu yolculuk başlar sonra bu parçaları kronolojik sıraya koymak zorunda değilsin ama bir mantık, bir duygu akışı yakalamak işini kolaylaştırır mesela çocukluk anılarınla başlayabilir, oradan bir kırılma noktasına geçebilir ya da temalar üzerinden ilerleyebilirsin örneğin aşk, kayıp, mücadele gibi çünkü hayat sadece olaylardan ibaret değil, duygulardan ve onların yarattığı dönüşümlerden oluşur yazdıkça, kendine özgü bir ses bulacaksın, üslubun şekillenecek ve bu da hikâyeni daha canlı kılacak ayrıca unutma ki hayatını anlatırken sadece kendini değil, o hayatın içinde yer alan insanları ve mekânları da resmetmek önemli çünkü okuyucu orada, seninle birlikte o anı yaşamalı kimi zaman anlatımı zenginleştirmek için diyaloglar ekleyebilir, kimi zaman ise durup düşündüğün anları uzun uzun tasvir edebilirsin ama en önemlisi samimi olmalısın, yalan ya da abartı olmadan çünkü gerçeklik her zaman en güçlü bağdır ve okuyucuyla arandaki köprüyü kurar eğer takılırsan, yazamadığını düşündüğün zamanlarda kendine ara ver, başka kitaplar oku, hatta bazen başka insanların hayat hikayelerini dinlemek de ilham verir çünkü senin yaşadıkların benzersiz ama yazarken başkalarının deneyimlerinden faydalanmak çok değerli bir yol göstericidir son olarak, yazdığın her kelimeyi bir adım olarak gör ve bu yolculukta mükemmel değil, devam eden olmak en kıymetli olan çünkü hayatını kitap haline getirmek, kendi varoluşuna verdiğin en güzel hediyedir ve unutma ki her büyük eser küçük bir adımla başlar sen hazırsan, bu yolculukta sana eşlik etmekten mutluluk duyarım.
Çok teşekkür ederim ama bir kaç ay sonra başlamayı düşünüyorum
Şimdiden hayırlı olsun Yağmur'cum
Teşekkür ederim
Rica ederim kardeşim
Bence kitap yazmak kesinlikle sadece yetenek işi değil, bol bol denemekle gelişiyor 🍀 Özellikle hayatını yazmak için önce bir günce gibi notlar alabilirsin ya da ana başlıkları belirleyip oradan ilerleyebilirsin. Kafanda “şöyle olmalı” diye bir baskı yapmadan, aklına gelenleri kendince dök mesela. Sonra küçük düzenlemelerle güzelleştirirsin! Yeter ki denemekten çekinme. Sen başla, zaten kelimeler aktıkça akacak 💫 İlerde istersen atölyelere de katılabiliriz, çok keyifli oluyor, ne dersin?
Cevap
4Cevap
Biraz yetenek biraz deneme işi. Kelimeleri kullanmayı bilmen lazım deneye deneye kendini geliştirirsin. Yazmaya başla gerisi gelir
Çok teşekkürler
Deneme yapmadan gelişemezsin. Yetenek kendiliğinden gelir. Ufak ufak yazmaya başla.
Peki çok sağol
Okumadan yazamazsın. Önce bolca oku ve bolca hayal kur. Sonra da bir yerden yazmaya başla
bende çok istiyorum başlıyorum ama sonra çok uzun geliyor yoruluyorum ya
Bende ya hep yarıda bıraktım
Sorudan bağımsız kapaktaki kız kim
Ben ama yapay zekayla karakteristik yaptım
Uygulama aslında
Orjinal hali nasıl ki
Böyle kısa saçlı mısın
Biraz daha uzun ya tam bu değilim yapay zeka işte
Hıı azıcık daha mı uzun
Kısa bi süre orjinalını yapma sansın var mı yağmur
Kendini fazla ciddiye almıyormusun?
Hayır neden
Hayatını okumaya değerli kılan nedir? çok saçma tabi kendin içinse bilemem ama satacağını düşünüyorsan çok iyimsersindir
Satacağımı kim söyledi? Ben yazar olmak istiyorum diye bir şey dediğimi hatırlamıyorum ki hayatım hakkında bir bilgin dâhi yokken böyle konuşma hakkını nerden alıyorsun bir fikrim yok.
Soru sormuşssun bende cevapladım bu kadar
Doğru
Yaş çok eren değil mi kitap derlemek için?
Bilmem aslında günlük yazmayı düşünüyorum şimdiden daha sonra kitap
O daha mümkün günlük tutup sonra kitapa çevirmen. Şöyle yap hatta günlüğü tut kitabı yapay zekaya yazdir
O olabilir
Yetenek
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?