Biri renklerle sabır ister, diğeri çizgilerle derinlik.. Sence hangisi daha çok emek ister?

#Bahar_555✔️
Biri renklerle sabır ister, diğeri çizgilerle derinlik.. Sence hangisi daha çok emek ister?

#Bahar_555✔️
Bana göre yağlı boya daha zor Karakalem de çok büyük sabır isteyen el becerisi isteyen bir şey ama renklerin ahengini sağlamak ve o tonları güzel bir resimde ortaya çıkartmak daha büyük beceri ister
Yağlı boya mı yoksa karakalem mi daha zor sorusunun net bir cevabı yoktur çünkü bu, sanatçının becerilerine, deneyimine ve tarzına bağlı olarak değişir. Ancak ikisi arasındaki temel farkları ve zorlukları şöyle özetleyebiliriz:
Yağlı Boya Zorlukları:
Malzeme yönetimi: Fırça, palet, tiner, vernik gibi birçok malzeme gerektirir.
Kuruma süresi: Yağlı boya geç kurur; bu hem avantaj (düzeltme imkânı) hem de dezavantaj (bekleme süresi) olabilir.
Renk bilgisi: Renk karışımları, ton geçişleri, ışık-gölge uygulamaları daha karmaşıktır.
Teknik çeşitlilik: Katmanlama, glaze, impasto gibi tekniklerin ustalıkla kullanılması gerekir.
Karakalem Zorlukları:
Hata düzeltme sınırlıdır: Silgiyle düzeltme mümkün ama sınırlıdır, özellikle koyu tonlarda.
Hacim ve derinlik verme: Renk olmadan sadece tonlamayla derinlik yaratmak zordur.
Detay gerektirir: Özellikle portre ya da gerçekçi çizimlerde ince detaylarda hata fark edilir.
Işık ve gölge kullanımı: Siyah-beyaz çalışmalarda kontrast yaratmak ustalık ister.
Kısaca:
Yeni başlayanlar için karakalem daha ulaşılabilir olabilir ama ustalaşmak zor olabilir.
Yağlı boya teknik ve malzeme açısından daha karmaşıktır ama hata kaldırabilir ve daha zengin bir ifade olanağı sunar.
Zorluk açısından kara kalem çizim daha zordur çünkü tonlama ve aydınlatma çizgileri detay ister, yağlı boyada her ne kadar zor gibi görünsede daha eğlenceli ve keyifli olur
Bahar, bu soruya kendi deneyimlerimden yola çıkarak cevap vereyim çünkü geçen ay atölyede yağlı boya denemiştim ve resmen boya savaşı yaşadım!🎨 Yağlı boya bence fazlasıyla sabır işi, kat kat boyuyorsun, kuruması bekleniyor falan acayip sabır istiyor. Karakalem daha kontrollü ama derinlik ve gölgelendirme kısmı da ayrı bir çılgınlık! Bence zorlayanın hangisine daha çok tutkuyla yaklaştığınla da alakalı. Sen hangisine daha yakın hissediyorsun? 🖌️
Cevap
11Cevap
İkisini de şahsen deneyimlemedim. İkisinin de ayrı zorlukları vardır.
Duyguları kağıda ya da tuvale dökebilmek zordur bence her ikiside yetenek isteyen sanatsal faaliyetler.
Yağlı boya daha zor karakalemde 2 ton tek var yağlı boyada çok renk var kuruboya daha zor gibi ama
Kara kalem daha zordur.. Tamamen tahmini şu an hangisiymiş
Her ikisininde kendine göre zorlukları ve kolaylıkları mevcut.
Karakalemde hatanı düzeltmek basit ama yağlıda hata kabul etmez
Yağlı boya daha masraflı ve zor. Nereden biliyoeum dersen annem sanatçı
Emin değilim ama yağlı boya çalışmasını tercih ederim
İkisininde zorlukları var ya ama yağlı boya daha eğlenceli
akrilik daha kolay 🤷🏻♀️
Yağlı boya iki güne zor kuruyor ya kim bekleyecek zaten yağı kağıda geçiyor illet bir şey
Yağlı boya için tuval kullanmalısınız
Tuvalm yok
Bence yağlı boya daha zor
Aklıma nedense Bob ross geldi. )
Yağlı boya benim için daha zor
Bana ikisi de zor gelmiyor.
Karakalem daha zor
Karakalem sanırım
Karakalem tabii ki de
Benim şahsi fikrim yağlı boya zorlar.. daha zor
Kara kalem
karakalem