"Kadının sırtından sopayı, karnından sıpayı eksik etmeyeceksin. "
Mantıksızlığın dibi diyorum. Bu sözü söyleyen benim atam olmasın lütfen.
Mantıksızlığın dibi diyorum. Bu sözü söyleyen benim atam olmasın lütfen.
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Doğulu bir atanın sözü olmalı o.
***dam üstünde saksağan vur beline kazmayı.(Ne alaka mk:)
***erken kalkan yol alır, erken evlenen döl alır (evlenmedigim için olabilir)
***damlaya damlaya göl olur (ülkemizde geçerli değil )
***bana dokunmayan yılan bin yaşasın. (al bir i*ne ata daha. ulan ne biliyosun bir dahaki sefer seni, aileni sokmayacagını. birleşip de o yılanı gebertmek daha doğru olmaz mı. ne bencil g*t bir atasın l*n sen.
*** erkeğin elinde çubuk (sigara), kadının elinde çocuk. da bu kategoride olabilir
#V
yanlış düşünüyorsun. doğulu olan herkes kaba saba değil. aksine genel olarak kadın ''ana'' olarak görüldüğünden çok saygı görüyor. egeyi akdenizi geçtim o çok beğendiğimiz avrupa ülkelerinde bile kadına şiddet var. kadın resmen seks objesi olarak görülüyor. yani burada sözkonusu olan doğulu batılı olmak değil, insan olmak.
@luppe
dogulular uygulama noktasını anlamış demek istedim yoksa ayırt etmem
Valla doğulu mu bilmem ama oda kesin senin gibidir
@mehmetbkr yanlış anladın mehmet bak yine belli ettin ne kadar kültürlü olduğunu, tek kelimeden bir insan hakkında bu kadar sonuç çıkaracak kadar kültürlüsün aferin sana,
doğuya herhangi bir lafım yok olmaz da, ben severim doğulu insanları genel olarak
dogulular uygulama noktasını anlamış demek istedim yoksa ayırt etmem ÖNYARGILARINIZI BIRAKIN SORULARI VE CEVAPLARI OKURKEN.. @waletpares seni de yaralı gördüm, zamanla geçer üzülme
Uludag sozlukten bakıp bakıp yazmışin, kopyala yapıştır yapmış * adam bildiğin.
@thechonesesone bir zeki sendin , sozluk yazariyim aynı zamanda ben
Yav he he
Anadolu'da deli saçmalaması ata sözleri çok yaygındır. Hayatında eli kalem tutmamış, ilim irfan nedir bilmeyen insanların bizlere "Ata" olarak mâl edilmesi ayrı bir muamma.
İlmin ve öğretimin olmadığı yerde cehalet peydah olur tabii. Bu noktada önemli olan devletin okul açmaması, açtığı okula öğretmen ataması yapmamasıdır denebilir.
Peydah farsça bir kelimedir; türkçe'de oluşum anlamında da kullanılır.
Okumakla bilgelik olmuyor. Gel gelelim bu atasozleri asirlik sözlerdir. söylendikleri zamanda okul diye bir seyin olup olmadigi bile bir muamma. Asil Saçmalama yaziniz. Elbette ki aralarinda begenmedigimiz kotu sozler de olacaktir. Bu sozleri gecmiste soylendigini bilerek degerlendirmek de en dogrusu olur.
Ben sadece saçma olanları kasdettim.
Farsça kullanmak istiyorsan doğrusunu yazayım peydah değil peyda olmaktır o. millette yanlış öğrenmesin zaten güncel bir kelime de değil gereksiz
teşekkür ederim e. i. g için
Kızını dövmeyen dizini döver; İnsanın kızı bile olsa kendinde bu hakkı bulamaz ve bu söz ile kızları kucumsediklerini güçsüz, aciz gösterildiğini düşünüyorum, erkek de olsa kiz da olsa egitilmelidir ama dovulerek degil nasihat vererek dogruyu ogreterek.
Kızını dövmeyen dizini döver çok saçma. Aksine son olaylar gösterdi ki oğlunu dövmeyen dizini dövüyor.
Cevap
291Cevap
Bu sözden çok bence bir uydurma söz veyahutta safsatadir ya da bir denyonun sözüdür..
Böyle atasözü olmaz hatta olamaz çünkü bizim atalarımız kadını bas tacında tutmuştur her zaman..
Hatta Peygamberimiz S. AV ne buyurmuş onu en büyük atamız sayarsak ki öyle;
Cennet anaların ayakları altındadır..
Bu söz bile kadınların bize Allahın emaneti olduğunu ve korumaniz gerektiğini anlatmakta..
Saygılar hayırlı geceler..
Saol kardeşim sanada
Aslında böyle bir soruyu iyi ki sormuşsun ki bazı soysuzlar olmayan atalarına küfür etmişler..! Bazı gerizekalı arkadaşlar da yok eli kalem tutmamış bu sözler çok saçma gibi salakça şeyler beyan etmiş.. Tabi bu salak arkadaşlarımız bilseler astronomi, matematik, cebir vb ilimleri ortaya çıkaranların kim olduğunu böyle konuşmazlardı eminim..
Sizin sorunuza gelince hanımefendi o sopa değil sobadır.. Zamanla dejenere olmuş atasözlerinden birisidir.. Eşek hoş laftan ne anlar veya sıhhatler olsun gibi..
Ayrıca her atasözü ve deyimin bir hikayesi vardır.. Yani illaki bir atasözünü duyduğunuzda birinci anlamıyla düşünmein.. Her damla göl olmaz mesela.. Burada ki anlamı anlamak gerekir.. Bunun için de zeka...
Anasina bak kizini al sozude bana garip geliyor her kiz cocugu tam olarak annesine benzeyecek diil ya
Yok bu söz önemli,
Bu paylaştığın atasözü ve buna benzer anlamlar içeren sözleri kesinlikle yanlış buluyorum zaten bunlar insanların kendi yanlarını güçlü tutmak için uydurduklari sözlerdir. Fakat bir çok atasözünde kullanılan kelimeler yanlış olabilir ama önemli olan vermek istedikleri mesajlardır diye düşünüyorum ben
Belki mantıksız olabilir ama bir yerden HAKLI hersey göz önünde bayanlar onları ezen ve kiranı daha cok istemiyor. Tabir olarak elde olmayan elde Olmayini daha cok istiyorlar. Onu cok mutlu eden biri olsun digeride yapmayan olsun yapmayan daha cok kazanır. Kadınlara bunları yakıştıramiyorum zaten acıyı kendine yakıştırmamalari..
Birgun cocuklarimin zengin oldugunu duyarsaniz bilinki bu adam haram yemistir!
Benim atam degil allahtan.. bu bile ne buyuk seref!
cok dogru diyorsun
atamiz olmayan biri demiski yolsuzluk yapan babamin oglu olsa cezalandiririm
aşk, bu kızıl ötesi, yaralı müzesi, hareket edemem (anonim
Bunu alın burdan arkadaşa biri atasözünün anlamını anlatsın :D
Zuha ha
burada ne kadar fesat düşünceli aslını ve özünü inkar eden insan varsa bu soru sayesinde hepsini görmüş olduk... atasözlerinin anlam bütünlüğü nü ve derinliğini anlayamamış çoluk çocukla dolu bir kreş gibi burası Geveze ve şımarık çocuklarla dolu bir kreş...
Bunu söyleyen bizim kahvedeki mehmet amcanın atalarıdır ya. Senin benim atalar demez öyle şey.
Benim favorim de şu;
Kızını dövmeyen dizini döver.
Bizde hep bir dayak üzerine işliyor sistem sanırım.
En sevdiğim de;
Ne şeytanı gör, ne salavat getir. (Argosu: Ne kediyi sik, ne sikin tırmalansın)
Sakla samanı gelir zamanı. 1. Sınıftayken hediye paketi lazım olmuştu öğretmenim cebimden çıkartıo sakla samanı gelir zamanı demişti o günden sonra her bir haltı biriktirneye başladım annem çöpçü diye kızdı tomlumsal baskı gördüm ogünden beri psikolojim bozuk :D
''bayram değil seyran değil eniştem beni niye öptü?'' yahu insan bunu konuşurken cümle içinde kullanmak istese karşısındaki insan arkasına bakmadan kaçar
Baldız baldan tatlıdır kadar abazaca ve serefsizce bir söz olamaz insan karısının kiz kardeşine abidik gubidik gözle bakar mi?
Çin kaynaklarında az da olsa birtakım Gök Türk yasaları (Törü) kayıtlıdır, elimdekiler şunlar:
- Ayaklanan kişi öldürülür.
- Adam öldüren kişi öldürülür (sanırım burada suçsuz yere adam öldürenlere değiniliyor).
- Bağlı at çalanlar öldürülür.
- Zînâ yapanlar parçalara ayrılır ve erkeğin cinsel organı kesilir.
- Adam yaralayanlar kadınla ya da kadınsız mal-mülkle karşılığını öder, ödenen miktar yaranın hafifliğine bağlıdır.
- Evli kadınlara zarar verenler bunu varlıklarıyla öderken, at çalanlar on katı cezâ ödemek zorunda kalırlar.
- Kadınları çapkınlık yapma yoluyla aldatanlar ağır biçimde mal-mülk ödemekle cezâlandırılır ve o kadınla evlenmek zorunda bırakılırlar.
Son maddeye dikkat et türkler kadına değer veren bir millettir.
"İyi insan lafın üstüne gelir. / İti an çomağı hazırla" çelişkileri.
çelişki yok burada biri iyi insan biri kötü insan !
hakkında konuştuğun kişinin iyi olup olmadığına söz mü karar veriyo sen mi? iyi düşün derim
Sözlerin ikisi de aynı kişi için kullanılabilir. Sana iyi gelen birisine sen iyi olanı kullanabilirsin. Aynı kişiyi ben sevmiyorsam diğer sözü kullanabilirim.
Iti an comagi hazırla ile iyi insan lafın üstüne gelirmiş Atasözleri söyleyen kişileri karşı karşıya koymak istemisimdir. d
Düşünmeden s*can domala domala taş toplar.. çocukken koy de bir cesaretle kumese girmiştim. Sonra bitlendim. Bütün sacimi kesmislerdi. 70 yaşlarında bir dede bana böyle demişti. Çok gulmustüm. Ama çok aptalca bir ata sözü. Gerçi biri uydurmustur bunu muhtemelen
aahhahah :D
Yazdığın atasözü veya deyim değil. Ne olduğu sbelli değil o ayrı. Ama bana komik gelenler şunlar:
- ekmek bedirin su hıdırın, yiyin kudurun için kudurun
- eşeğin kulağına yasin okumak
- havlayan köpek ısırmaz (ısıranlar var) :D
"Türk'ün Türk'ten başka dostu yoktur" lafını oldum olası ırkçı ve cahilce bulmuşumdur zira bu paranoyayı o cahillerin kendisi yaratmış ve sebep olmuşlardır
Bence doğru bir söz bizim iyiliğimizi dusunen bir millet var mi acaba
Bu söylediğiniz atasözü değil zaten zamanında cahil cühela birinin söylediği bir laf var buna benzer laflar. Atasözleri genelde geçmişteki insanların deneyimleri sonucu ders ya da öğüt vermek amacı oluşan sozlerdir ve bence ciddi anlamda kültürel mirasdır
Ateş olmayan yerden duman çıkmaz sözü bence ateş ve duman ile ilgili sadece. Her zaman her konuda durum böyle olmayabiliyor. İnsanların tutarsız, desteksiz iftiralarına şahit oldukça bu atasözünün pozitifliğine inanmamaya başladım...
Bu yazdigin bir deyimdir, ozu turkce degil farscadir, Atanizdan utanmayin efendim zira onlar olmazsa utanacak bir ataniz olmayacagi gibi begendigin kulturumuz, dinimiz de okmayacakti bir kac ufak yalnis geneli baglamaz
www.hizliresimyukle.com/.../imageefaa7.jpg Benimki bu😎
atasözü değildir o yahu :/ atalarımız yapmaz öyle şey :P
kesin sırtından "sobayı" yani sıcak tutmak maksatlı, karnından da "spa" hani var ya spa merkezleri onu eksik etmeyeceksin şeklindedir o zamanla dezenformasyona uğramıştır :)
Evet ata slzu anlam olarak sacma ancak biliyorsun kullanıldığı yerde atasözü ve deyimlerin mevcut durumu saatlerce anlatmaktan kurtarıyor. bu barede düşünmen iyi olacaktır
Ben de kari der tuz kiçin eder vizz sözünü sevmem :)
etme eşşeğinen muhabbet küstürüsün silme cam kırığınan götünü kestirisin :))
Gençler atamıza saçma demeyin şu an ki bulunduğun zamanla o sözler sacma ola bilir ama onların yaşadıkları tarih te cok mantıklıydı ve hala atasözleri önemli dir misal
Eşşek bilmediği otu yerse başı ağrır bundan gerçi sizin ne anladığınız önemli mesela gitmediğin yere eşini gönderme sonra misafirin kısa sı bakbüldür falan filan
Ates olmayan yerden duman cikmaz.
Atılan iftirayı dedikoduyu yücelten saçma sapan bir söz. Arada istisnai durumlar olabilir ama bu gerçeği değiştirmez
Dogulu diye yorum yapilmis diyarbakirdayim cok sukur ve iyi ki de diyarbakirliyimmm :-) doybakirli olmkka gurur duyorum bizim atalarimz bole sozler solemez her ne kdar kabda gorunsek sewfiklerimize saygimiz war cok sukurb:-)
Kızını dövmeyen dizini döver.
Kalçalı karıdan pençeli çocuk çıkar. (Zihniyete sokam)
Kızını dövmezsen ya zurnacıya ya davulcuya varır.
Kadın dediğin koluna taktın mı yakışacak, duvara çarptın mı yapışacak.
kusura bakma deyince; kusura sünnetçi bakar denmesi :)))
dam üstünde saksağan vur beline kazmayı...
o kadar saçma bir atasözü ki , anlamsız alakasız şeyleri ifade etmek için bile bu atasözünün kullanılmasından nefret ediyorum
At elin eğer elin; arada bizim de dahdah’ımız var. ne demek oldugunu bilmesemde bir yerde duymustum :D
vay be mantıklı aslında :)
O zaten deyim atasözü değil. Herkes birşeyler der işte. Doğru veya yanlış dilin kemiği yok."Kızını dövmeyen dizini döver" mesela. Hem şöyle birşey var deyime nerden ve nasıl baktığından önemli.
İbretlik tespit tebrikler :))
İmam o. ursa cemaat mçarmış. Neden imam neden? Hani bizim dinimiz...
"Hırsızlık bir ekmekten kahpelik bir öpmekten başlar ... " aslında mantıklı gibi ama biraz düşününce o kadar da mantıklı değil gibi
Tartışmaya açık bir atasözü :)
hızlı koşan atın b. ku seyrek düşermiş.
delikli boncuk yerde kalmaz.
bu adamda davşan b. ku gibi. ne akar ne kokar :D
bide şey var :D
s... km hıyar diyene, bir avuç tuzla koşuyo :D:D
Bak sen saçma buluyorsun ama senin inandığın dinin tanrısı Öyle demiyor :D
"erkeklerin kadınlar üzerindeki hakları gibi, kadınların da erkekler üzerinda belli hakları vardır. ancak erkekler, kadınlara göre bir derece üstünlüğe sahiptirler." (bakara/228)
“Şiddetli geçimsizlik yaşadığınız eşlerinizle önce oturup konuşun, olmazsa yataklarında yalnız bırakın, yine olmazsa bir müddet ayrılın. Onları dövün, vurun” (Nisa; 4/-34-35).
Kaynak ; diyanet. gov. tr
Kuran-ı Kerim Meali
Eskiden gerçek anlamıyla düşünüp işin içinden çıkamadığım ama çok sevdiğim bir örneği paylaşıyorum.
"Dünya kadar malın olacağına, fındık kadar a.. ın olsun."
Türk insanı niye bu kadar komik ve garip. ya ben sizi seviyorum. canım ülkem benim. sürekli güldürüyor insanı
Bir Serdar Ortaç atasözü :)
Aşk, bu kızıl ötesi yaralı müzesi hareket edemem:D:D:D
atasözü degıl ama sacmalık kokuyor ppaylasıyı dedım:D
Turiste güler yüz gösterin ki, aldatıldığını anlamasın!
çok gezen tavuk ayağında b*k getirir
Saçı uzun aklı kısa
Kılı kırk yarmak
en absürt olanlar bence bunlar
Bir gun herkes fb li olcak bu deyim cok scma fbli olunmaz dogulur.. d. d konuyu nerye bgliyoruz. d fbli olmak bir yasam tarzidir fb bir takim degil tutk. Yasam tarzi nefes alma bicimidir. Konu bkdar sacma olnca scmalamk serbest diye dsnmdm. d
Saçma atasözü diye bir şey olamaz
Saçma mantıklı düşünen insanlar vardır bunlarda saçma bulur atasözleri
Hahaha atalarimiz pisikopatmis nerde bir esek ziksen orda bir karga peydah olur böyle atasözümü olur ya ya da besle yetimi biiip dötünü ya da acıma yetime döner biip dötüne ya da adam sandık eşegı alnıma değdi tas...
Senin atanın kafasi bu soze basmaz zaten, şöyle atalarina zorlamasinlar benimki demiştir bunu :)
"Osuranin onunde sicmassan gotu yok derler " ben bunun kadar sacmasini gormedim -_-
arpa yemedik at ossurmadik g9t olmaz var ekleyim
kizi gonlune birakirsan ya davulcuya varir ya zurnaciya :/ hic davulcu bir sevgilim olmadi :D
Papaz her zaman pilav yemez de bana mantıksız geliyor.
"Dişi köpek kuyruk sallamazsa erkek köpek peşinden gitmez"
Bence en sacmalarından biri.
Senin dediginde öyle.
kızını dövmeyen dizini döver.
Babaya dayanma kariya guvenme
Baldiz baldan tatlidir.
Oglan doguran övünsun kiz doguran dovunsun
çoğu sözümüz doğrudur ve mantıklıdır, dönemin şartlarını yansıtır lakin bazıları zaman tanımaz örneğin,
yakana bit kapına k*rt dadandırma.
Bence o devire göre mantıklı olabilirler günümüzü yansıtmadığı için saçma demek biraz abest kaçıyor birde sözün aslı nasıl tam bilmeden söylüyoruz bence değiştirilmiş bir sözdür
Geçme Namık Kemal köprüsünden yıkılır , ürkütürsün vak vakları, Ananın a. ına çam diktim , git topla kozalakları :)
erken kalkan yol alır, erken evlenen döl alır
O kadar gereksiz bir toplum ki bu ulkenin toplumu. Daha iyilerini bbeklemem hic bir zaman...
Eğer o atasözünü ciddiye aldıysan, buna ne diyeceksin;
Sakla samanı gelir zamanı.
Samanı saklarsın inekler açlıktan ölecek ama!
Atasözleri ima yapar net konuşmaz.
Yalnış yönlendirmeyin milleti
bu bizim atasözümüz değil.
cumhuriyet kurulduktan sonra ayaşların söylediği sözler.
Osmanlı analarını görmek isteyen Çanakkale'de yatan 250.000 Şehit'e baksın ;)
Biri saçmalık mi dedi ::) şu atasozune bir bakar misin ne anlatıyor acaba
Papaz her zaman pilav yemez
-Arının balı çok olunca başına da sıvar götüne de
-Klavuzu karga olanın burnu boktan çıkmaz
(͡ ° ͜ʖ ͡ °)
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar