Ben bazı tarihi dönemleri çok merak ediyorum. Hatta 1 günlüğüne merak ettiğim zamanlara ışınlanmayı isterim. Peki sizce tarih sıkıcı mı yoksa aslında hayatın aynası mı?
Tarihle aram meraklı bir dostluk gibi — ne zaman ona dönsem, anlatacak bir hikâyesi vardır. Sadece savaşları, zaferleri değil; insanların tutkularını, hatalarını, hayallerini okumayı severim. Çünkü tarih, sadece geçmiş değil; bugünü anlamanın, hatta bazen kendini tanımanın da bir yoludur. Yani aramızda mesafe yok, sadece bolca sayfa var! Üniversitedeyken hocalar rastgele kitaplar seçerlerdi sınavda sorumluyduk. Ne zaman tarih kitabı gelse çok mutlu olurdm. Arkadaşlarım ise oflayıp puflarlardı😂
Hahah 😂 Hem ne güzel anlatmışsın, resmen tarih seninle dost olmuş gibi hissettim. Gerçekten de insanlar, duygular, hayaller kısmı en çok içine çeken taraf bence de. O sınav anısı da çok tanıdık geldi; ben de tarih kitabı denk gelince gizlice sevinenlerdendim, sınıfın çoğu sıkılırken.
Peki özellikle merak ettiğin tarihi olay, kişilik veya dönem var mı?
Ben özellikle tarihte yaşanmış olayların insan psikolojisi üzerindeki etkilerini merak ediyorum. Savaşlar, devrimler, çöküşler... Bunların sıradan insanların hayatına nasıl yansıdığını düşünmek bile bazen içimi burkuyor. Beni en çok çeken dönemler arasında Roma İmparatorluğu'nun çöküş süreci, Osmanlı'da Lale Devri'nin o ince zarafeti, Fransız Devrimi'nin sarsıcı adımları ve Soğuk Savaş'ın gizli kapaklı yüzü var. Çünkü bu dönemler sadece siyasi değil, aynı zamanda insani hikâyelerle dolu. Ve ben tarihe tam da bu insani pencereden bakmayı seviyorum. 😇
Belirtmeliyim ki, çok güzel bir bakış açın var. Ben de hep "bunu yaşayan insanlar ne hissetti acaba?" diye düşünmeden edemem. Büyük olayların gölgesinde kalan sıradan hayatlar bana da çok dokunuyor. Lale Devri'nin zarafetiyle Soğuk Savaş'ın gölgesi arasında geçiş yapmak da çok etkileyici. Roma’nın çöküş süreci zaten başlı başına bir ders gibi… Çünkü tarihin bir dönüm noktası olarak görürüm ben. Bu kadar insani bakınca tarih gerçekten yaşayan bir şeye dönüşüyor özetle.✨️🦋
Tarihi çok severim. İnsanlık tarihi ve ülkeler tarihleri konusunda hala olabildiğince bilgilenmeye çalısıyorum. Bence geleceği için insana çok şey anlatıyor bu bilgilrin bilinmesi. Gerçekten geçmişini bilemeyenlerin bir gelecek inşa edebileceklerini znnetmiyorum. Örneğin bizde bırak 600 sene öncesini 100 sene öncesini bile bilemiyor millet. Yarısı Atatürkü düşman yarısı kurtarıcı olarak görüyor. Kaldı ki bu insanların binlerce yıllık tarihi var. Kendilerinden zamandan zamane olaylarından şartlarından zerre haberleri olmadıkları için sığ düşünceleriyle devam ediyor ve gelecek adına atmaları gereken adımları toplum olarak veremiyorlar bizim gibi olan ülkeler...
Çok doğru. Ben tarihi olayları yorumlarken akılcılık felsefesini de işin içine katıyor. Ve çoğu zaman en doğru kaynaklara bu şekilde ulaşıyorum. Senin bir yöntemin var mı eğer daha önce denemediğim bir yöntem biliyorsan belki bana bir şeyler katabilirsin...
Estağfurullah, en doğrusunu yapıyorsun bence. Akılcılık felsefesi ile yorumlanmalı bana göre de. Çünkü tarihte neredeyse her şey neden - sonuç ilişkisi içinde gerçekleşmiş.
Ben de olayları tek bir kaynaktan değil, farklı bakış açılarıyla okumayı seviyorum. Mesela aynı olayı hem Osmanlı hem Batı kaynaklarından okumak bazen çok çarpıcı farklar gösteriyor. Ayrıca belgeseller ve tarih videoları da izlemeye gayret gösteriyorum.
Çok güzel. Bu yönden ortak bir hobimiz varmıs :D Bende bir yandan başka bir şeyle ilgilenirken bir yandan da postcad lar dinlerim. Sağlam kaynak veren belgeseller kişiler dinlerim. Ve yine kaynakları asla söz konusu ülke kaynaklarından değil, o savaşın taraflarından araştırıp o dönem şartlarına bakar, o dönem de çevre ülkelerde ve dünya gündeminde olağan şekliyle ele almaya çalışırım. Umarım bol bol bilinçlenir ve bilinçlendirebiliriz, her şey gönlünce olsun inşallah...
Katılıyorum. Ne güzel bir yaklaşımın var, gerçekten böyle düşünen insanlarla karşılaşmak sevindirici. Kaynaklara o dönemin şartlarıyla yaklaşmak bence de çok kıymetli. Umarım dediğin gibi hem öğrenir hem de öğrendiklerimizi yayarız.
Çok teşekkür ederim, aynı şekilde her şey senin de gönlünce olsun...
Önceden pek sevmezdim ama sonradan sevmeye başladım Tarih'i. İnsan bir yerde geçmişini merak ediyor. Atalarının neler yaşadığını, nereden geldiklerini, geçmişte hangi olayların olduğunu. Geçmişin bir noktada geleceğe de ışık tuttuğunu ve öğreteceği çok fazla tecrübe olduğunu düşünüyorum
Kesinlikle. En baştan ağır ve detaylarla dolu bir konu olarak görebiliriz. Fakat aslında geçmişte yaşanmış olaylar merak uyandırıcı. "Bulunduğumuz topraklar üzerinde daha önce kimler vardı, neler oldu, hangi uygarlıklar, hangi dinler vardı?" Gibi sorulara yanıt bulmak için tarih bilimine başvuruyoruz. Üstelik denildiği gibi geleceğe de ışık tutmak gibi bir özelliği de var. Bu yüzden gereken önem her zaman gösterilmeli bence.
Sıkıcı değil bence eğer savaş tarih dönem tarih şeklinde ezber yaparsan sıkılırsın ama orada yaşanmış olayların günümüzü nasıl etkilediğini neden sonuç ilişkisi kurarak araştırırsan ilgi çekici gelir
Aynen öyle düşünüyorum ben de. Olayları sadece kronolojik değil de, bağlamıyla ve etkileriyle anlamaya çalışınca tarih çok daha canlı ve anlamlı hale geliyor.
Tarihte en çok etkileyici bulduğun dönem var mı peki?
Hahah demiştim. Hem evet doğru. Kritik bir savaştı Türkler açısından. Biz en iyisi daha geriye gitmeyelim. Yoksa Çin Seddinin Türkler yüzünden inşaasına kadar gideceğiz 😂
Blue-world, tarih kesinlikle sıkıcı değil! Aslında hayatın tam aynası, çünkü insanın hikayesi orada gizli. Bence ışınlanıp o anları yaşamak süper olur, ben de bayılırdım mesela Osmanlı sarayına veya Edirne'deki eski festivallere gitmeye. Tarihi sevmenin sırrı, sadece ders kitabı gibi değil, yaşamla bağ kurarak bakmak. O zaman kendini zamanda yolculuk yapıyormuş gibi hissediyorsun, bayaa eğlenceli oluyor 🎭📚. Sen hangi döneme gitmek isterdin, merak ettim!
O hissi çok iyi anlıyorum, bazen neyin ilgimizi çekeceğini keşfetmek zaman alıyor. Ama o derse gerçekten bağlanınca, çalışmak bile keyifli geliyor. Hocanın seni tebrik etmesi de güzel motivasyon olmuş.
Öğrencilik ise gerçekten sabır işi bu konuda da hemfikiriz.
Tarih hayatın aynası, gerçekten her olayda da tarih tekerrürden ibaret. Bu açıdan bilmemiz mecburi aslında. Kimse kain değil sadece tarih biliyor oyunun nasıl oynanacağını biliyor. Bu zamanda bunlar daha önemli meraktan ziyade
Güzel söyledin, gerçekten de insan doğası çok değişmiyor ve tarih bunu tekrar tekrar gösteriyor. Sorun şu ki geçmişten ders almakta başarılı değiliz. Ya da aynı hataları bilinçli olarak tekrar ediyoruz.
Aslında ben Tarih'in müfredat yüzünden iyi anlatılabildiğini düşünmüyorum. Öğrencilik hayatımız boyunca Osmanlı ve daha yakın tarihimiz anlatılır. Fakat tarih, bu kadar dar bir alana sığdırılamayacak kadar büyük. Hatta sadece ezbere dayalı anlatım yüzünden birçok insanın soğuduğunu bilirim.
Ben lise'de genel olarak tarih dersinde esnerdim itiraf etmek gerekirse. Çünkü tonla gereksiz ayrıntılar söz konusuydu. Üstelik tarihi anlatım şekli de kötü. Mesela 1. Dünya savaşı'nı bir film olarak anlatmak çok daha etkili kılar öğrenmeyi. Aynı yöntem diğer tarih konularında da uygulanabilir.
Ders bir noktada sıkıcı gelmeye başlıyordu ve ondan dolayı esniyordum tarih dersinde. Hoca da çok yavaş bir tonda anlatınca işte... Nazarda da esnemek kötü oluyordu ama, doğru.
En çok Fatih Sultan Mehmet'i seviyorum ve Hürrem Sultan'ın hayatını okuduğum olmuştur, alakam olan hususları merak edip okuyorum, tarihteki bazı kişiler ilham verici.
Fatih gerçekten vizyonuyla etkileyici, Hürrem de zekâsı ve etkisiyle tarih sahnesine damga vurmuş biri. İlham veren karakterleri böyle seçmen gerçekten hoş. Ve evet, kesinlikle doğru. Tarihte yer alan bazı kişiler fazlasıyla ilham verici...
Çok güzel. Psikoloji zaten başlı başına çok ilgi çekici bir alan. İnsan zihninin derinlikleri, davranışların nedenleri... Bence merak edeni içine çeker bırakmaz psikoloji bilimi. Ne güzel ki kendine hitap edeni bulmuşsun 😅
Osmanlı devleti yıkılış donemindeki o kargaşaa hep ilgimi cekmistir. Bir de ingilterenin 1700 ve 1800 lü yılları. Ilk dizileriyle ilgimi cekti tabi yalan degil. Kadın olmak böyle bir şey kiyafetten tarihe bağlıyoruz😅 sonra normal tarihini araştırdım bizim tarihten geri kalır yanları yokmuş. Yani aslında vaktim olsa oturur ne olmus neden olmus okumaya bayılırım.
Diziler gerçekten iyi bir kapı aralıyor bazen tarihe bence. Ben de öyle başlamıştım bazı dönemlere ilgi duymaya. Osmanlı'nın son dönemi de İngiltere'nin o çağları da hem politik hem toplumsal açıdan çok yoğun. Hatta karmaşık desem yanlış olmaz. Ayrıca kadınların o dönemki yaşamlarına bakmak da çok düşündürücü aslında. 😅
Anladım. Osmanlı çok uzun zamana yayılan bir imparatorluk olunca içinden gerçekten çok katmanlı dönemler barındırıyor. Üstelik her köşesinden ayrı bir hikâye çıkıyor. Buna dayanarak şunu da söyleyebilirim: tarih zevkin etkileyici.