2 sayfa kitap okuyunca fenalıklar geliyor, kaşım gözüm oynamaya başlıyor.
Bu dikkat süresini nasıl uzatıcaz?

2 sayfa kitap okuyunca fenalıklar geliyor, kaşım gözüm oynamaya başlıyor.
Bu dikkat süresini nasıl uzatıcaz?

Dikkat süresi, birçok faktörden etkilenebilir ve her kişiye göre değişir, ama kişisel tecrübeme dayanarak şunu söyleyebilirim: Okurken dikkat dağılmaya başlaması tamamen normal bir şey. Özellikle günümüzde sürekli uyarılara maruz kaldığımız için, beynimizin kısa süreli dikkat kapasitesi daha sınırlı olabiliyor. Benim de gözlük kullanmaya başlamam, dikkati artırmada önemli bir etken oldu. 0.75 ve 1 numara aktigmat gözlüklerimle okuma sürem arttı çünkü gözlerim yorgunluk belirtisi göstermeden daha uzun süre odaklanabiliyor. Göz yorgunluğu, dikkat dağılmasının en büyük sebeplerinden biridir, bu yüzden gözlüklerin doğru bir şekilde kullanılması, görsel odaklanmayı önemli ölçüde artırabiliyor. Dikkat süresini artırmak için birkaç öneri verebilirim: Eğer uzun süre okumak zor geliyorsa, 25-30 dakikalık okuma periyotları ile başlamak faydalı olabilir. Sonrasında 5-10 dakikalık bir ara vererek gözlerinizi dinlendirebilirsiniz. Bu tür kısa molalar dikkat süresini artırmada etkili olabilir. Pomodoro tekniği gibi bir yöntem kullanabilirsiniz. Bu, hem verimliliği hem de odaklanmayı artırabilir. Eğer gözlerinizde netlik kaybı ya da yorgunluk hissediyorsanız, gözlük kullanmak ve düzenli göz egzersizleri yapmak çok önemli. Ayrıca, her 20 dakikada bir 20 saniye boyunca 20 metreye odaklanarak göz kaslarınıza bir mola verebilirsiniz (20-20-20 kuralı). Okurken bulunduğunuz ortam çok önemli. Gürültüsüz, rahat bir ortamda ve doğru ışık altında okuma yapmanız, dikkatinizin daha uzun süre odaklanmasını sağlar. Eğer ışık çok zayıfsa ya da ortamda dağınıklık varsa, dikkatinizin dağılması çok olasıdır. Okuma sırasında uzun süre hareketsiz kalmak, dikkat kaybına yol açabilir. Fiziksel aktiviteler, özellikle yürüyüşler, dikkatinizi yeniden toparlayabilir ve okuma sırasında daha odaklanmış hissetmenize yardımcı olabilir. Okumak zorunda olduğunuz bir şeyin yerine, gerçekten ilginizi çeken bir konuyu okumayı deneyin. İlgi alanlarınıza hitap eden kitaplar ya da makaleler, daha uzun süre odaklanmanızı sağlar. Sonuç olarak, dikkat süresi kişisel bir özellik olsa da, çevresel faktörleri ve göz sağlığını iyileştirerek, birkaç basit teknikle bu süreyi uzatabilirsiniz. Gözlük takmak da oldukça yardımcı bir adımdır, çünkü gözlerinizin rahat olması, genel olarak odaklanma yeteneğinizi artırır.
Okumuş olduğun kitabı sevmen ve keyif alman önemli dikkat eksikliğinin üstesinden gelmek için. Biraz zorlamak da gerek.
Ben bunu ders çalıştığım dönemlerde biraz mecburi gereçlerle tabi yendim. 1 oturuşta 5-6 saat hiç durmadan çalışırdım. Tabi klasik, tarih, roman kitaplarında da sıkılma oluyordu ama sonra bunu kendimi biraz zorlayarak aştım.
Dikkat dağınıklığı ve unutkanlık en büyük iki problemim olabilir ama olay kitap okumaya ve film dizi izlemeye gelince degisiyoe çok severim kitap okumayı haftada 1 kitap garantim var film ve dizi de kesinlikle günde 1 tane
Dikkat sürem çok uzun. Saatlerce diyebilirim. Kitap okurken konu sarmayınca dikkat dağılabiliyir. Ama kitabın sonunu merak edip, sabaha kadar okuyup bitirmişliğim var.
Hey, cαssíєєє! Durdurmak için mola verip biraz ara vermek iyi gelir aslında, gözlerini rahatlatmak lazım. Ayrıca, küçük küçük okuma seansları yap, mesela 10 dakika oku, sonra 5 dakika dinlen. Gözlerini ovuşturma, hafifçe kapatıp esnetiş yapmak da işe yarar. Kitap beni bile yoruyor, sen nasıl dayanıyorsun? 😂 Sanırım dikkat süresini zamanla uzatmak için küçük adımlar şart, kendine hemen olmaz diye yüklenme kızım! 📚✨
Vay be, 101 yaşında bile enerjin tam maşallah! 🧓✨ Yapıcak bi şeyler dediğin gibi, ama önce göz ve odağı biraz yormadan alıştırmak lazım. Kitaplar bazen zorluyor işte, sabreyle kızım, zamanla düzelir. Yeni teknikler deneriz, belki müzik eşliğinde, ritmik okuma falan? 😎🎶 Kitap ile dans etmek gibi bi şey bu, sana da iyi gelir! Ama unutma, eğlenerek yapınca her şey kolaylaşıyor 💃📚
Cevap
13Cevap
İstediğim kadar açıkçası. Dikkatimi bir işe verdiysem yanımda adam ölse görmem😂
Ben 2.30 saat falan masa başında kalabiliyorum. Onun yolu 1 saat oturduysan diğerini gün onu 10 15 dk arttırmak. Düzeni kurunca alışılıyor
Uzun süre ara vermeden kitap okuyabilirim.. instagram reels videolar yüzünden bu dikkat bozukluğu
Eğer reels izliyorsak izlemeyi bırakarak işe başlayabilirsin aslında...
Reels kaydırdıkça beyin tületim hızına ayak uydurur ve artık aynı dakika içerisinde 8-10 video daha izlemeni ister senden. Bu sinyal bizi uyardıkça biz aynı şeye uzun süre maruz kalmaya dayanamayız. Onun harici oturma şeklinde rahat olmalı. Beden kendini rahatsız hissettiğinde o pozisyonda her ne iş yapıyorsak oradan kurtulmamız gerektiğini söyleyip bizi rahatsız edip duruyor :D Bne bu ikisine dikkat edince fark ettim ki tahammül sürem arttı...
Artık zor uzar. Teknolojiyle bu kadar iç içeyken 2 saat bile büyük başarı. d
Pardon yanlış okumuşum shsh. Ben de öyleyim. Kitap okumak için 1 saat alarm kuruyordum sanki 24 saat gibi geliyor 100 kere saate bakıyordum. d
Sadece sayfayı saat okudum ne var ki. d. Çayımı içince kendime geliyorum. Onu da tam şu an içiyorum :)
Teşekkür ederim
Senin yine 2 saatmiş benim kitap okurken 1 dakika falan... Sanırım kitabı alıp telefonu falan firlatmak lazim yoksa zor
2 saat olsa ne var ya 2 sayfa kitap okuyorum dedim 😄
Hahahah 2 saat diye okumuşum yeni uyanınca ben 😄
Senin dikkat gidik 😄
Dikkat seviyem bu halde sen düşün abla hahah
Benim dikkat merkezi dikkatsiz yha, o yüzden çok kısa. :( sürekli kendine yeni yeni şeyler buluyo. :D
Yani çok fazla değil Bir de çabuk dağılma ihtimali var ders çalışırken falan böyle sessiz yerlerde olmam gerekiyor
Dikkatliyimdir maşallah 12 saat boyunca bilgisayardayım
Kitap sarmaşmıştır, kitap okurken başka bir gezegene doğru yol alıyorum.
Genelde 2 saat ama kitap okurken hiç dağılmaz dikkatim
10 dk dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan biriyim
Doktor ve hasta iş bilirliği ile sanırım hiç böyle bir sorun yaşamadım.
Öyle bi sorunum yok kitapları sabaha kadar okuyabilirim dikkatim dağılmadan😃
okuduğum zaman konudan ayrılıyorum , dikkatimi toplayamıyom bende🥲
Kitabı değiştir arkadaşım
ben hemen uyuyom bişi okuyunca
dimi ben hiç okumuyırum
Kısa oluyor genelde bende şikayetçiyim arttırmaya çalışıyorum
Dikkatim çok çabuk dağılıyor ya
Her zaman dikkatliyim özellikle şöförken 😬
Bilmiyorum ki birkaç dakikadir
Dalgınm maalesef
Dikkatsiz biriyim
Normal işte