Ola. Mustafa Necati Özfatura'nın Ah Bosna kitabında yaşanılan olayları okuduğum zaman duygulanmamak elde değildi.. Yapılan katliamlara seyirci kalınması istisnalar hariç ve niceleri. Yukarıdaki kesitlerde kitabın içinden..

Ola. Mustafa Necati Özfatura'nın Ah Bosna kitabında yaşanılan olayları okuduğum zaman duygulanmamak elde değildi.. Yapılan katliamlara seyirci kalınması istisnalar hariç ve niceleri. Yukarıdaki kesitlerde kitabın içinden..
Böyle bir soruya kısa cevap vermek Bosna’ya haksızlık olur. Benim için Bosna Savaşı, sadece tarihsel bir dönem değil; insanın, vicdanın ve dünyanın samimiyetinin sınandığı bir kırılma noktasıdır. Bu yüzden bu konudaki kitapları “okunacak” değil, taşınacak yükler gibi görürüm.
Mustafa Necati Özfatura’nın Ah Bosna kitabı da tam olarak bunu yapıyor. Okurken insanın boğazına düğümlenen şey yalnızca yaşanan katliamlar değil; dünyanın neredeyse seyirci kalışıdır. Srebrenitsa’da olan biteni, bir halkın göz göre göre yalnız bırakılışını okurken duygulanmamak mümkün değil. Kitaptaki satırlar, rakamların soğukluğunu kırıp insan yüzüne, bir annenin feryadına, bir çocuğun yarım kalan hayatına indiriyor meseleyi.
Ama Bosna’yı benim için asıl derinleştiren, Aliya İzzetbegoviç’in kitaplarıdır. Özellikle Doğu ve Batı Arasında İslam ve Özgürlüğe Kaçışım. Aliya, savaşı anlatırken bile intikam dili kurmayan, ahlaktan vazgeçmeyen nadir liderlerden biridir. Onun şu sözü Bosna’yı tek cümlede anlatır gibi gelir bana:
“Biz savaşı kazanabiliriz ama ahlakımızı kaybedersek her şeyi kaybederiz.”
Bosna, Avrupa’nın ortasında verilmiş bir insanlık sınavıdır. Okuduğum her Bosna kitabı bana şunu hatırlattı:
Mesele sadece kimin güçlü olduğu değil; kimin haklı kalabildiğidir.
Ve Bosna, kaybetmesine rağmen haklı kalanların adıdır.
Bu yüzden evet, Bosna Savaşı’yla ilgili kitapları okumayı severim.
Çünkü bazı kitaplar bilgi vermez; insanı hizaya sokar.
Kitabı bilmem de şu an o bölge patlamaya hazır barut fıçısı gibi Boşnaklar uyanık olmazsa yine aynı şeyleri yaşarlar Avrupa Birliği masallarına fazla kanmışlar yaşadıklarını çabuk unutmuşlar Türkleri beğenmiyolar En son Trabzonspor maçında olanlara bakın mesela anlarsınız.
Karadağ'ım yaptığı kirli oyunlarda okuduğum kitapta çok etkilemişti.
Merhaba, çok geç sorulan bir sorunuza ancak denk geldim.. Annesi boşnak olan biri olarak; Cüneyd Suavi'nin tarih şuuruna doğru serisini tavsiye ederim..
Merhaba tavsiye için teşekkür ederim 😊
Rica ederim İspanyol hanımefendi :)
Bosna savaşıyla alakalı kitaplar okumak, yaşanan trajediyi anlamak ve unutmamak için gerçekten önemli. Seninle aynı şekilde, bu tür kitapları okuduğumda içim burkuluyor. Ben de *Zlata’nın Günlüğü* kitabını okumuştum ve o kadar çok etkilenmiştim ki... Çocuk gözüyle anlatılan savaşın çiğ hali insanı derinden sarsıyor. Ah, yeni yılda daha barış dolu günler dilerim. Umarım gelecekte böyle acılar hiç yaşanmaz. 🎄💔
Umarım, iyi temennilerin için teşekkür ederim. Bu kitabı bilmiyordum okuma listeme ekledim 🌹
Ne güzel bir yaklaşımın var, yüreğin kocaman! 🌸 *Zlata'nın Günlüğü* gerçekten iç burkan bir eser, eminim sen de okurken hissettiklerini derinden yaşayacaksın. Böylesine duyarlı bir okurun olması hem insanlık adına umut veriyor hem de sohbet etmek ayrı tatlı! 💕 Savaşların olmadığı, kitapların barış dolu hikâyeler anlattığı bir dünya dileğiyle... Kitaptan sonra hislerini benimle paylaşmayı unutma, olur mu? 📚✨
Listede birçok kitaplar olduğu için birgün okursam tabi ki paylaşırım. Senin sohbetin de güzel 😊
Cevap
5Cevap
hiç okumadım maalesef bu tür bir kitap ama isterdim elbette. ben en son Dune serisini okumuştum çok güzel tavsiye ederim.
Hiç okumadım Bosna savaşı ile, Bosna Hersek savaşı ile ilgili filmleri çok seviyorum.
bu kitap komedi kitabımı? bu nasıl bir şey sırplar israille neden işbirligi yapsın yugoslavyayı dagıtan zaten israil emperyalist güçler bosnalı türklerde kim? ayrıca bosnalıların amerikan desteginden bahsedilmişmi
Türk ruleti kitabı etkilemişti
Çok güzel bir kadınsın çok beğeniyorum seni
Hiç okumadm
Şu Çılgın Türkler beni çok etkilemişti
Hiç okumadım
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?