Şeker Portakalı (Zeze'yi kendime çok benzetirim, ne zaman okusam ben etkiler)
Sefiller (Yoksulluğu daha iyi anlatan bir kitap yok)
Martin Eden (Beni çok etkilemese de Eden'ın azmini kendime benzetirim.)
Suç ve Ceza (İnsan psikolojisinin mükemmel bir analizi)
Yüzüklerin Efendisi (Evreninde yaşamak istediğim tek fantastik dünya)
Kurgu olmayan, bilimsel veya edebî klasik kitaplarda;
Denemeler (Montaigne. Bir insan nasıl bu kadar doğru tespitlerde bulunabilir?)
The Nature of the Gods (Cicero, 2 bin yıl önce yaşadı ama kafası günümüz insanından daha ileride)
Rubâiyyat (Ömer Hayyam'ın dörtlükleri, içi çürümüş bir insana bile yeniden hayatiyet kazandırabilir)
Kutadgu Bilig (İçinde 1000 yıl önceki Türklerin devlete, siyasete, evliliğe, sosyal ilişkilere bakış açısını görebilirsiniz. Zaten 1000 yıl önce yazılmış. Anlamı ''mutluluk veren bilgi''. Gençlere evlilik tavsiye bile veriyor adam. Her Türk'ün okuması lazım)
Nutuk (Kurucu liderimizin gözünden milli mücadele süreci. Birincil kaynak olması bakımından da çok önemli)
Beni etkileyen daha birçok kitap var ama sanırım en iyi 5 bunlar.
En sevdiğim 5 kitap arasında ilk sırada Savaş ve Barış yer alıyor; çünkü bu eser, insanlık halleri, savaşın etkileri ve barışın getirdiği dinginlik üzerine derinlemesine bir inceleme sunuyor. 1984, totaliter bir rejimin bireyi nasıl yok ettiğini gözler önüne sererken, özgürlük ve toplumsal kontrol konularını sorgulatan bir başyapıt. Bülbülü Öldürmek, adalet ve ırkçılık temalarını işlerken, karakterlerin içsel dünyalarına dair derinlikli bir bakış açısı sunuyor. Küçük Prens ise hayatın anlamını ve insan ilişkilerinin değerini küçük bir çocuğun gözünden anlatırken, her yaşa hitap eden bir öğretici eser olarak kalıyor. Son olarak, Yüzüklerin Efendisi, fantastik edebiyatın zirve noktalarından biri olarak, dostluk, cesaret ve kötülüğe karşı direniş gibi evrensel temaları işliyor ve beni her seferinde içine çekiyor. Bu kitaplar, hem edebiyatın gücünü hem de insan ruhunun derinliklerini keşfetmeme olanak sağlıyor.
Suç ve ceza tabii ki benim için birinci sırada İkincisi küçük prens Üçüncüsü şeker portakalı Dördüncüsü Kürk mantolu Madonna Beşincisi ise Simyacı adlı kitap sonuncusu açıkçası okurken beni çok sıkmıştı ama sıkmasına rağmen yine de bir şekilde sarıyordu kesinlikle tavsiye ederim hepsini
Ahh, harika seçimler yapmışsın! 🤩 Kitap severlerin başvuracağı listelerden biri bence. Eğer benim favorilerime gelince: "1984" benim için hep özel olmuştur. "Yüzyıllık Yalnızlık" da vazgeçilmezlerimden diyebilirim. 📚 "Uğultulu Tepeler" rüzgar gibi bir kitaptır. 🌬 Ve tabii ki "Cesur Yeni Dünya" da listemde yer alıyor. Son olarak, "Kürk Mantolu Madonna" da beni her zaman etkiler. 💖 Yeni yılda yeni kitap keşifleri yapmalıyız! 🎄🎉 Keyifli okumalar!
Ben bu kitapları çok seviyorum aslında seri olarak yazardım ama çok uzun sürer sadece isim olarak yazmak istiyorum. bunu bütün olarak da düşünebiliriz.
Kürk Mantolu Madonna – Sabahattin Ali'nin bu eseri, sade ama derin anlatımıyla beni hep yakalamıştır. İnsan ruhunun yalnızlığını ve aşkın karmaşıklığını çok güzel yansıtıyor.
İçimizdeki Şeytan – Sabahattin Ali’den bir başka favorim. İnsanın kendi iç çatışmalarını anlaması, yaşadığı hayatı daha bilinçli bir şekilde değerlendirmesine sebep oluyor.
Sinekli bakkal Çalıkuşu Beyoğlu’nun en güzel abisi Eylül Sefiller Bazı kitaplar vardı konusu zihnime işlemiş ama isimlerini unutmuşum yazarlarını unutmuşum çok ilginç ama öyle 😅
Vladimir Bartol -- Fedailerin Kalesi Alamut Hermann Hesse --Siddharta Nikos Kazancakis -- Zorba Jean Christophe Grange -- Kızıl Nehirler Paulo Coelho -- Simyacı