Kültürlü olabilmek için önemli bir yolsa olsa da, sadece kitaptan ibaret olmadığı için kültürlü olunabilineceğini düşünüyorum 😁

Kültürlü olabilmek için önemli bir yolsa olsa da, sadece kitaptan ibaret olmadığı için kültürlü olunabilineceğini düşünüyorum 😁
şart ve yetmez. Yani sırf okumakla olmuyor. Okudugunu anlamak, dikkatle takip etmek gerek. Sonra zamanla bu yeti gelişir ve sadece anlamakla kalmaz, kafanda canlandırma, betimleme, hatta konuya bir kaç farklı açıdan bakabilme, konuyu eğip büküp farklı yönlerini görebilme gelişir. Ve sonunda iç görü dediğimiz şey gelişir ve okurken sadece olayı anlamakla kalmaz, yazarın o satırları yazarken tam olarak evinin içinde nerde oturduğunu, o anda hangi çayı içtiğini ve o gün hava güneşli miydi yoksa kapalı mıydı onu bile görmeye başlarsın.
Mesela sana yıllar evvel okuduğum bir gazete haberinden kısa bir örnek vereyim. Klasik üçüncü sayfa cinayet haberi. Evli ve bir bebek sahibi kadın kocasını aldatır. Kocası durumdan şüphelenip apartmanın önünde bekler. Derken apartmana yabancı bir erkek girer. Adam evine çıkar. Anahtarıyla kapıyı açar. Bir de bakar ki kapı eşiğinde yabancı bir erkeğin ayakkabıları. Hışımla içeri dalar ve o yabancı adamla karısını yatakta basar. Bir kurşun adama bir kurşun karısına. Sonra bebeğin odasına gider. Çocuğu öper ve son olarak kendi kafasına bir kurşun. Eğer görür gözle okumazsan buradaki yalanı yakalayamazsın. Doğrudur. Adam karısını ve aşığını vurmuştur. Zira olay yeri inceleme bu kadarını bilir ve gazetecilerle paylaşabilir. Peki ama yazıyı yazan gazeteci olay anında orada olmadığına göre, adam kendini vurmadan önce çocuğu öpütüğünü nerden bilmektedir? Adam intihar etmeden önce salçalı bir şey yemiştir de dudak izi çocuğun yanağına mı çıkmıştır? Elbette hayır. İşin bu kısmı, yani adamın ölmeden önce güya çocuğu öpmesi yazıyı yazan gazetecenin tirajı arttırmak için olayı dramatize etmek adına uydurduğu bir yalandır. Tekrar ediyorum, görür gözle okumaya çalış.
Okumaktan kasıt diploma sahibi olmak mi kitap okumak mi onu anlayamadim.
Diploma olarak dusunursek diplomali olupta g*riz*kali olan cok insan var.
Kitap olusa da onlari sindiremeyen, hayatina uyarlamayan, sadece okuyup gecen cok insan da var.
Tıpkı namaz kilmak gibi. Bircok insan namaz kilar ama oylesine kilar ya. O namaz ahlakina, davranislarina sirayet etmez. Kilmis olmak icin kilar. Namazdan tat almaz, cikarmasi gereken edinmesi gereken seyleri edinmez. Namazını kilar ama uygun olmayan seyler yapmaktan da kacinmayan insanlarda var ya.
(Sen, bilmedigin yapmadigin seklinde ifadeler kullandim yazarken ama bu soruyu soran kisiye yonelik degil. Genele hitap ediyor aslinda. Ben boyle rahat ettigim icin hitabim bu sekilde oldu ama tek kisiye yazmadim)
Her ne yapiyorsak onu icsellestirerek yapmak asıl mesele bence. Kitap okuyorsak ben bundan nasil bir ders alabilirim? Bu kitabin bana faydasi ne, hayatima ne katabilir ya da katti vs vs diye okumak daha iyi gibi geliyor bana.
Bizim turk insani nicele cok onem veriyor. Nitelige bakmiyor. Diyorki ayda 8-10 kitap bitiriyorum. Bitiriyorsun da ne anladin? Ne katti sana? Onun yerine 2-3 kitap oku. Yavas yavas sindirerek, altini cize cize, yanlarina notlar ala ala, bilmedigin kelimeleri ogrene ogrene oku ki faydasi olsun, kulturlen.
O bilmedigin kelimeleri es gectin diyelim. Kelime dagarcigin gelismedi, yeni kelime ogrenmedin, metni de tam anlamadin ama kitabi okudun bitirdin ne faydasi oldu, ne kultur edindik bu aktiviteden?
Cogumuz okudugumuz bolumu yine okuyup bitse de kurtulsak diye okuyoruz. Sonra diploma sahibi ama okudugu bolumden hicbir sey ogrenememis insanlar olarak ayriliyoruz.
Isimizi, bolumumuzu icsellestirmedigimizden iyi seylerde ortaya koyamiyoruz. Mimarisi bozuk evler, daha fazla para icin calinan demirler, tuglalar... doktora gidiyorsun iyi davranmiyor alacagi paraya bakiyor. Bir soz var. Kimse gormese de, takdir etmese de sen elinden gelenin en iyisini yap, kimse gormese de isini, aşını, elinde olan seyin en iyisini yap, en iyi sekilde yap.
Ben bu bolume 2/4/5/6 sene emek verdim. Ne ogrendim, bana ne katti, okurken daha iyi ne yapabilirim, bu üniversitede nasil kultur edinebilirim vs bunlari dusunmuyoruz.
Ibadet ediyoruz. Ama yuksunuyoruz bundan. Millet oruc tutuyor saga sola sinirleniyor. Adamin onune bir tas corba koyuyorsun sabahtan beri açım onume bunu mu koyuyorsun diye esine soyleniyor. Yahu orucu tutuyorsan Rabbine ve kendi nefsine karsi tutuyorsun. Esin, cocuklarin, mudurun mu tut diyor da saga sola catiyorsun? Oructan alman gereken ders ne buna bakmak lazim. Tutma o zaman. Namazi kilip ahlakli, kukturlu, erdemli, guzel huylu biri olmayacaksan kilsan ne kilmasan ne?
Bir seyleri evet yapiyoruz ya da yapmak istiyoruz ama bunu ne kadar icsellestirdigimiz, ondan alacagimiz faydaya bakmiyoruz. Kültürlü biri olmak icin okumak sart degil bence. Diploma sahibi olmakta sart degil.
Ne insanlar var kitap gibi. Konusunca rahatliyorsun. Ilkokul mezunu dersin ama hayat okulunu cok iyi yasamis, icsellestirmistir. Kitap okumanin zarari yok. belli yerlerde faydasi var. Diploma sahibi olmakta oyle. Eger gerekli sekilde dusunup o bolumu okur keyif alabilirsek cok sey ogrenir ve kulturlenebiliriz. burada mesele yaptigimiz seyden ne kadar keyif aliyor, ne kadar kendimizi verebiliyor, o seyden ne kadar fayda saglayabiliyor, verim alabiliyoruz.
Kitabi icsellestirmedikten, verim alamadiktan sonra okur gecersin. Okulu da okur gecersin. Gezersin ama orada da anı yasamiyor, bakiyorsan ama gormuyorsan gezsen de fayda yok. Verim alamamissin.
Isini yaparsin ama para icin yaparsin, bir haz keyif almazsin, icsellestirmezsin, kulturu ahlaki reddedersen, insanlara faydam olsun olmasin ben alacagim paraya bakarim gerisi beni baglamaz dersen dersini anlatip cikan hicbir cocugun yuregine dokunmamis ve hatta cocugu okuldan sogutan ogretmen olursun, saglam olmayan yapilar yapan muhendis, mimar olursun, egolu olursan kendini halktan ustun gorursen, statu sahibi olmak icin okuduysan derdiyle gelmis, sifa elcisi olmani bekleyen hastaya *t gibi davranan doktor olursun. Bir seyler oluruz ama ahlakli, kültürlü olamayiz bir seyleri icsellestirmezsek.
Yaptigimiz seylerden keyif almayacaksak, icsellestirmediysek ahlakli, yol gosterici kalbi temiz olmadiktan sonra namaz kilsak oruc tutsak ne, statusu olan meslegi yapsak ne. Yilda 60-80 kitap okumus olsak ne fayda?
Gunumuzde kultur bircok seyle olculuyor ama bize faydasi yoksa olsa ne olmasa ne?
Kültürlü bir insan olmak için okumak önemli bir şarttır çünkü kitaplar, insanın düşünce dünyasını genişletir ve farklı perspektifler kazandırır. Ancak okumak tek başına yeterli değildir. Kültür, aynı zamanda deneyimler, insan ilişkileri, gezip görmek, dinlemek ve farklı alanlarda bilgi edinmekle de şekillenir. Yani, okumak bir temel oluşturur ama dünya hakkında daha fazla şey öğrenmek için çeşitli yolları keşfetmek de gerekir.
Şöyle anlatayım; bir insan sürekli din kitapları okursa ya da Türkçülük-milliyetçilik kitapları okursa ya da sol-marksist kitapları okursa, o kişinin at gözlüğü takmış gibi başka bir fikirden bir haber olur. Önemli olan çok kitap okumak değil, çeşitli farklı fikir ve düşünceye ait kitaplar okuyup kendi fikrini yani yorumunu ortaya koymaktır.
Risale, atsız, türlerin kökeni, İncil, necip fazıl, bilim, ekonomi, tarih, bilgisayar programlama ve daha nice birbirine zıt fikirlere ait kitaplar okunmalı. Mesela farklı kültürlere ait kitaplar ve insanlar tanıdığım için, bu sayede bu düşünceye ait insanlara karşı yabancı değilim ama kendime ait bir fikir düşüncem de elbette var. Kitap okumak sizi korkutmasın. Tek bir düşünceye ait kitap okumak asıl problem. Bu ülkede 80 milyon vatandaş nasıl birbirinden farklı ise kitaplarda öyle. her kitapta sanki yeni bir insan tanıyorum. çok ta mutluyum. Bir ülkücü kürt tarihi kitabı da okumalı. bir islami görüşe sahip biri mina urgan'ın kitabını da okumalı, bir mühendis sanat tarihi kitabı okumalı, bir tarihçi teknoloji ile ilgili bir kitap okumalı. bir ateist risale okumalı, işte o zaman farklılıklara karşı yabancı olmayı birbirimizi daha iyi anlar ve başlıkta belirtildiği gibi daha kültürlü oluruz. Yani kıssadan hisse kültürlü olmak kitap okumak değil de düşünce yapısı, insanların (dünya) kültürünü bilip onlara duyduğun saygı ve gezip öğrendiğin şeylerde seni kültürlü yapar.
Kesinlikle haklısın! 😄 Kitap okumak kültür kazandırır ama sadece bir parçası. Kültürlü olmanın yolu; deneyimlerden, çevreyle etkileşimden, sanattan ve farklı bakış açılarına açık olmaktan geçiyor. Mesela tiyatroya gitmek, müzeleri gezmek, konserlerde dans etmek! Yaşayarak öğrenmek ve farklı şeylere açık olmak seni daha da zengin kılar. Hayat bir bütün; sadece kitaplardan gelen bilgiyle sınırlı kalmak yerine, her anı dolu dolu yaşa! 📚🌍🎨👯♀️
Cevap
49Cevap
Okumak elbette önemli ama gezip görmek, bazı mekanları yerinde keşfetmek, hissetmek, bazı tatları bile bulunduğu noktada deneyimlemek de kültürü oluşturan bir yapıtaşı.
Sadece okumak yeterli değildir ama gereklidir.
Okumayan insan nasıl kültürlenebilir ki?
Evet tabi ki de.. ayni okul anlamında değil ama okumak kitaplara bakmak. gezmek araştırmak her zaman önemlidir.
Bi çok kimseye tam tersi bi etkisi bile var. Bakıyorum kimisi okudukça hanzolaşıyor. Belki de bu okunan kitapların içeriğiyle daha çok alakalı bi durum. O nedenle kişiye değer katacak bir içeriğe sahip kitaplar, okuyanı daha kültürlü yapar elbet.
Her kültürlü olan, kitap okumuyor olabilir. Kültürlü olmak için illa kitap okumak zorunda değil insan. Ancak, bu gibi kimselerde kitaplara konu olacak yaşanmışlıklar vardır. Bu da ayrı bir değerdir..
İlk başta kitaptan ibarettir. Çünkü okuyarak bilgi sahibi olup, kültürleniyorsun. Sosyal medya araştırmalarında bile görüp, okuyup bilgilenerek kültür sahibi oluyorsun ama kitapların verdiği bilgiyi hiç bir video ve sosyal medya hesabı veremeyecek. Sonra da gezme, görmeye yerini bırakarak, bu bilgileri pekiştirmek gerek.
Kültürü kime neye olmak istediğinze göre değişken aslında bence.. İnsanlar arasında bir fark olarak kullanacaksanız okumak gerekli.. Çünkü bilmediklerinizi birinin bilmesi ve o kişinin yazdıklarından anlattıklarından öğrenmelisin.. Ama kültürü kendin için merağını gidermek için kullanacaksan en güzel kültür zaten içinde.. Yaşadıkların hissettiklerin her gün öğretir.. Okumaya gerek yoktur.. Tabi bu bence :))
İmkansız değil ama şart. Polyanna olmayalım ot gibi yaşayarak nasıl kültürlü olunur. Şununla açiklayabilirim. Mesela yabancı bir ülkeye gittin geziyorsun ama sadece geziyorsun. Nereyi gezip görduğün hakkında hiç bir kaynak taramadığın, okumadığın için gordüklerin sadece taş yığını gibi gelir insana. Halbuki gezdiğin yerin tarihini bilsen, hangi olaylara konu olduğunu bilsen gördüğün yerler bile anlam kazanır.
Evet hem okulu okuyup değerlendirmek hemde okuma kitapları okumak birçok faydaları vardır, kitap okumanın bir ilacıdır. Kültürlü kaliteli birey geliştirmesi için Roman hikaye kitaplar hariç kültürel, bilim alanı, psikoloji, sosyoloji, insan ilişkileri gibi önemli faktörlerdir
Sadece okumak yetmez.
Tek başına okumak insanı bir yere kadar taşır hayatta.
Gözlem yapmalı, analiz etmeli, sorgulamalı, araştırmalı, gezmeli ve bir o kadar önemli olan dinlemesini bilmeli.
Tabi önyargısız olmalı.
Süphe etmeli ama suhursuzca değil.
Sadece kitapla olmaz elbet sosyallik de gerekli.
Bence de bal 🥳
🥰🥰
Şart. Konuşmayı bilmeyen, iletişim tekniklerini bilmeyen, dünya gorusu olmayan, Avrupa ülkelerini, siyaseti, ekonomiyi ülkesinde olup biteni az çok bilmeyen takip etmeyen biriyle ne konusacaksin?
Kültürlü olmak konusu çok geniş yemek kültürü vardır mesela okuyarak elde edemezsin tatman gerekir deneyimlemen gerekir. Ama onun yanında tarih konusunda kültürlü bilgili biri olmak için de okuman gerekir bu yüzden tek kalıba sığdırılamaz.
Sadece okumak değil okumak gezmek görmek izlemek araştırmak şarttır! 🍯çöreği. 🫶
Okumakta şarttır gezmek de şarttır. Bazen okuduğunu anlamıyorsun yaşayamıyorsun. İllaki görmen lazım. Neden diye soracak olursan. Bazı şeyler gözünde canlanmıyor okuyarak. Gidip gördüğünde fark ediyorsun her şeyi.
Okuyarak veya görüp geçirerek. Mesela İstanbul gibi büyük bir metropolde yaşayan insanların bir çoğu çevreye kayıtsız kalamaz ortama ayak uydurur bir şekilde çevresel kültürel gelişmelerden olumlu etkilenir 😇
Merhabalar hanımefendi
Kültürlü olmak için sadece okumak gerekmez, araştırmak, gezmek öğrenmek gerekir. Fakat tabiki de kitap okumakta bu konuda bizleri çok geliştirdiğini inkar edemeyiz.
Tek şart değil ama okumadan kültürlenmek de zayıf bir ihtimal. Gezmek, yeni insanlar tanımak ve düşünmek daha çok etkiler. Tabi ki bu her okuyan kültürlü demek de değil
Çok okuyan mı bilir çok gezen mi? Bu sorunun değişik versiyonu gibi olmuş bence okumak yeterli değil. Ama kendini kitap okudum diye kültürlü sanan çok komik insanlarda az değil. 😃
İnsanın kendisini geliştirmesi gerekiyor.
Bazı insanlar gezerek gelişir, bazıları çok okuyarak... Şart değil. Kendisini geliştirsin, nasıl geliştirdiğinin bir önemi yok.
Ben üniversite mezunu olan çok cahil insan gördüm. Saçma
Eğer boş saçma şeyler yerine bilgilendirici şeyler okuyorsan Tabii ki
Hayır kendini geliştirmek önemli okuyup da cahil insan dolu ortalık en kötüsü de Allah okumuş cahilin şerrinden korusun.
Şart aşko. Tek bileşen okumak değil ama bence kültürlü bir birey olmanın kolonlarından birisi okuma.
BİLGİ SAHİBİ OLMADAN FİKİR SAHİBİ OLMANIN başını çeken bir ülkede kesinlikle şarttır.
Sadece okumak yetmez. İnsanların içine de girmek, o kültürü, yaşam şeklini de özümsemek de gerekli.
Okumayan kulturlu olamaz.
Okuyan da illa kulturlu olacak diye bir sey yok.
Her gün yeni bir şey öğrende, ister kitaptan ister ekrandan fark etmez.
Kitap okumakla kültürlü olunmaz. Kültürün kelime anlamı bir toplumun yaşayış biçimine denir.
Hangi çevrede kültürlü olman gerektiğine bağlı
Okumak şart yeni kelimeler ogreniyorsun bilgi haznen genişliyor
Yani koşulu sadece okumak değil o yüzden diğerki koşullarıyla beraber olabilir
Kesinlikle şart kitap okumayan biri kültürlü olamaz
Bak ben ne yaparım önce kelimeyi alır köküne bakarım. Kültür
Benim yorumun yarısı yok ama
Okumak şarttır. Ama okul anlamında değil araştırma anlamında.
Düşünemeyen, empati yapamayan, önyargısız olmayan birine ne kadar kitap okutursan okut kültürlü bir insan olamaz
Evet şart ama gezip görüp araştırmak daha önemli bence
bana iş yerinde Google diyorlar lise mezunuyum
Okumak okumak okumak... Okumaktan başka çare yok
Kitap açıp okuyan ve okumayan iki kişiyi yan yana oturt. Tüm söyleyeceklerim bu kadar. Bir de kitap okuyan biri ile Şeyma subasini oturt
Okumaktan kastın okul ise değildir.
Okumak, okuduklarından daha önce bilmediğimiz veya görmediğimiz bilgileri edinmek, kelime dağarcığımızı genişletmek, ufkumuzu açmak için şarttır.
Çok okuyan mı bilir çok gezen mi sorusu gibi olmuş
Okumak , görmek , gezmek , merak etmek
şartır bencee
Şarttır. Sosyallikle kültürlü olunamaz. Hatta zarar verir.
Şöyle cevap vereyim. Çok okuyan değil çok gezen bilir derler.
Evet, çünkü okumak farklı bakış açıları kazandırır ve insanın kendini geliştirmesinin en güçlü yollarından biridir.
kitapların olmadığı yıllarda da bilge vardı
Başlı başına yeterli değildir...
Okunan içerikler önemli.
Okumak şart diyim genel olarak
okumaktan ziyade anlamak şart
Gezmek ve sosyallikte şart
Alakası yok ama işe girmek için çok gerekiyor
okumak ve görerek yaşamak
E bi zahmet. Zaten şart we yetmez.
Kesinlikle ama yetmez 💁♀️
her şey kitaplar da yazmıyor
Evet