Buradan bir arkadaşım, geçenlerde Instagram'da bir hayli popüler olan ve videoları ile adını duyuran genç bir ressamın çalışmasını bana atmıştı. Söz konusu genç hanımın, uzun zamandır takip ettiğim başka bir Amerikalı genç sanatçı Tahlia Stanton'a ait tarzın birebir kopyası olduğunu ve hatta resim yapma videolarının bile kopyalama olduğunu ve tek farkın fonda kullanılan şarkının olduğunu kendisine ilettim. Her ne konuda ve alanda olursa olsun, birinin tarzını kopyalayıp bunu "özgünlük" olarak etiketleyen veya ilham aldığını belirtmeyen kişileri saçma ve gereksiz buluyorum. Peki, senin bu konuda fikirlerin nelerdir?
Herhangi bir alanda ve konuda başkasının tekniğini kopyalayanlar hakkında ne düşünüyorsunuz?
Kendine ait olmayan fikirlerle/tekniklerle öne çıkmaya çalışan insanlar bu yola sıkça başvurur, Türkiye'deki akademisyenler arasında da yaygın. Özgün fikir üretememeleri kabul edilebilir olsun, alıntı yaparken kaynak belirtmek bu kadar zor olmamalı. Hırsızlığı yumuşatmaya gerek yok, intihal o kişiden habersiz değerli bir eşyasını çalmaktan farklı değil..
Başkasının tekniğini kopyalamak, öğrenmenin başlangıcı olabilir ama sürekli bunu yapmak yaratıcılık eksikliğine işaret eder. İlham almak doğal bir şeydir; hepimiz bir yerden etkileniriz. Ancak asıl mesele, bu etkilendiğin şeyi alıp kendi tarzınla birleştirebilmek. Başkasını kopyalayıp özgünlükten uzak duranlar, başta başarılı gibi görünseler de uzun vadede kendilerini kanıtlamakta zorlanırlar. Özgünlük her zaman daha değerlidir.
Aynen öyle. Esinlenme her zaman yaşanan bir şey ve gayet doğal. Ancak bunu alışkanlık haline getirmiş olmak ve her paylaşımda da bunu uygulamak cidden ayrı bir boyut. Bir süre sonra o kızın her videosu inanılmaz derecede itici, samimiyetsiz ve gereksiz geliyor.
Aslında resim çok güzel özetlemiş, fotokopi makinesi. Fikirden, ilhamdan, yaratıcılıktan yoksun insanların dilinden düşürmediği tek şey de her zaman özgünlük olur. Neden? Çünkü insan en çok neye muhtaçsa ondan bahseder, bende bu d var diye bağırır alt metinde eksiğim aslında diyerek.
İlham almak kelimesi bana çok itici gelmiyor. Yani insan doğadan çevresinden kendinden, herşeyden ilham alabilir. Fakat biliyoruz ki birebir kopya, hiçbir şekilde kabul edilemez
Başkasının tarzını kopyalamak bence de pek hoş bir durum değil 😅 Sanat, özgünlüğün ve kişisel ifadenin en güzel yollarından biri. İlham almak bir şey, ama bunu "ölçüsüzce" kopyalayarak özgünlük havalarına girmek, yaratıcılığın ruhunu biraz zedeleyebilir. Özgün olmak demek, kendinden bir şeyler katıp o ilhamı kendi tarzına dönüştürebilmek demek 🎨 Umalım ki herkes kendi stilini bulma yolculuğuna daha çok önem versin ve kendi sesini duyurmayı başarsın! 🌟
Bir şeyler üretmek isteyip ama üretici olamayıp ama üretici görünmek istiyor olabilirler. ya da üşengeç olabilirler. Ama başkasının emeğini kısmi çalmış oluyorlar benim gözümde. Çok bir şey düşünüp kafa yormam.
Özgünlük önemli tabi bahsettiğiniz husus öğrenmek olduğunda da yanlış mı olur? Bir de bahsettiğiniz kızın ismi nedir? Yani merak ettim. Ben hırsız değilim belirteyim.