Seni aramaktan dünyanın başı dertte; zengine de göründüğün yok, fakire de; sen konuşursun da biz sağır mıyız yoksa, hep kör müyüz, sen varsın da görünürde.
Bu sözü ne anlama gelir? Bunu paylaşan biri ne demek istiyordur?
Seni aramaktan dünyanın başı dertte; zengine de göründüğün yok, fakire de; sen konuşursun da biz sağır mıyız yoksa, hep kör müyüz, sen varsın da görünürde.
Bu sözü ne anlama gelir? Bunu paylaşan biri ne demek istiyordur?
Merhabalar KScan
Ömer Hayyam hiciv konusundaki ustalığı herkes tarafından bilinmektedir, bu sözde bir hiciv örneğidir.
Hem insanların düşüncelerini ön plana çıkartarak hemde Allah'ın ulaşılmaz, bulunamadığını (hiciv olarak tabiki) yansıtmaktadır.
Sözün ilk anlamı; insanlar kendilerini ne kadar nerde ararsa arasın bir benliği oluşturmanın zor olduğunu ve bu durumdan harap olduğunu vurgulamak istemiştir.
Sözün ikinci anlamı; Tanrının bir türlü ne kadar çabalarsa çabalassın bulamadığını, yok olduğunu düşünmüştür bunun nedeni döneminde yaşadığı toplumsal zorluklardandir.
Bu güzel hiciv örneği için çok teşekkür ederim...
Bu söz, derin bir eleştiri ve sitem içermektedir. "Seni aramaktan dünyanın başı dertte" ifadesi, bir şeyin ya da birinin arandığı zorlukları vurgular. "Zengine de göründüğün yok, fakire de" kısmı, mutluluk veya adalet gibi değerlerin toplumun her kesiminde eksik olduğunu belirtir. "Sen konuşursun da biz sağır mıyız yoksa, hep kör müyüz" ifadesi ise, var olan bir gücün ya da gerçekliğin insanların üzerinde etkisinin anlaşılmadığını sorgular. Bu sözü paylaşan kişi, güçle olan ilişkiye dikkat çekerek umutsuzluk ve arayış hissini ifade etmek istemektedir.
Ömer Hayyam'ın bu sözü, aslında insanlığın sürekli kendi içinde veya dışarıda bir anlam arayışında olduğunu anlatıyor. Belki de maneviyatın veya iç huzurun peşinde, ama bir türlü ulaşamıyoruz. Ulaşmak istediğimiz bu şey ne kadar zengin ne kadar fakir olursak olalım, kimseye görünmez ama var olduğunu hissederiz ama belki de bazen onu fark edemiyoruz ya da görmezden geliyoruz. Biraz varoluşsal bir sorgulama gibi yani. Sözü paylaşan biri muhtemelen biraz kendi içsel yolculuğunda bir sorgulama yaşıyor ve bu derin düşüncelerini dile getirmek istemiş olabilir.✨
Cevap
6Cevap
Çok gizemlisin, sürekli gölgede kalıyorsun. Ortaya çık, bir sinyal ver en azından demek istiyor
tanrıya mı diyor bunu?
Hayyam'ın bu tarz söylemleri var ama net olarak Tanrı'ya söylenip söylenmediğini buradan çıkaramam. Zengin-fakir dediği için onu kastetme ihtimali daha yüksek evet
Hayal den mi bahsediyor hayalinde ulasilmyan kimseye. bilemedim
Ben Ömer hayyami çok duydum ama hiç eserini okumadım.
Yüce Yaradana yazılmış hissi aldım
yani tanrıya bir sitem midir? bunu paylaşan kişi ne demek istiyordur?
Bana o hissi verdi açıkçası. Zaten Ömer Hayyam'ın diğer şiirlerine bakarsan genel olarak atarlı biri
doğrudur, genelde şarap içki tarzında yazıyor ve tanrıya sitem
Paylaşan kişi istediği bir şey olmadığı için sitem etmiş gibi
olabilir, son zamanlarda değişik davranıyordu yani önceye göre çok suskun ve keyifsiz
Tanrı yok diyor
bunu paylaşan kişi de mi öyle demek istiyor yani?
bana özel paylaşmadı wp durumunda gördüm
yani tanrıya sitem konusunda mı diyorsunuz
yakarış içeriyor
hangi anlamda bir yakarış? tanrıya sitem gibi mi? bunu paylaşan ne demek istiyor peki?
Ömer Hayyam’a sormak gerek diye düşünüyorum
yaşasa da mail atıp sorsak
Ya görüldü atarsa
Tanrıyı arıyor
iç huzur ve maneviyatla da ilişkilenir mi?
Bence iç huzursuzluk ve tanrı arayışındaki konforsuzluk var
yani bu tanıdığım kişi son zamanlarda huzursuz gibi davranıyor da anlam veremedim
Kim bu
takip ettiğim kişilerden biri
Farklı bir durum olabilir
muhtemelen
Öyle
Allahtan bahsediyor
bunu paylaşan kişi neden paylaşmış olabilir peki? yani ne demek istiyordur?
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?