Çok az Bilinen Meşhur Ressam Gucci. Kıssadan Hisse Hikayeler Sever misiniz?

Gucci Gucci isimli ressam, küçük yaşlarından itibaren resim yapma yeteneği ile dikkat çekmişti. Ailesi, bu yeteneğini geliştirmesi için tanıdıkları bir aile aracılığıyla onu zamanın ünlü ressamlarından birinin yanına çırak olarak vermişti. Gucci, yıllarca hocasının yanında, dağlardan taşlar, otlar toplayarak tuval hazırlamış, hocasının resim yapışını izleyerek bu sanatı öğrenmeye çalışmıştı.

Gençliğine adım attığında, resim yaparken kullanılan malzemelerin nasıl elde edileceğini ve bu malzemelerin nasıl kullanılacağını iyi bir şekilde öğrenmişti. Hocası, onu kalfa olarak yanına alıp resim tekniklerini öğretmeye başlamıştı. Zamanla kendi tablolarını yapmaya başlayan Gucci, bir gün hocasına sormuş: "Hocam, sizce iyi bir ressam mıyım?"

Hocası ona gülümseyerek cevap vermiş: "Yaptığın resimleri beğenip beğenmeyecek olanlar, onlara bakan insanlar olacak. Sana bir tavsiyede bulunayım: Evinden ayrıl, gezebildiğin kadar yer gez, gördüğün her şeyi tuvallerine resmet. Döndüğünde resimlerine birlikte bakar, bir değerlendirme yaparız."

Bu fikir Gucci’nin çok hoşuna gitmiş ve hocasının tavsiyesiyle yola koyulmuş. Gezip gördüğü yerleri resmetmiş, uzun yıllar boyunca tablolarını biriktirmiş. Yıllar sonra memleketine geri döndüğünde, heyecanla tablolarını hocasına göstermek için yola çıkmış.

Tablolarını gösterdiğinde hocası ona demiş ki: "Sana daha önce söylediğim gibi, bu resimlerin değerini halkın beğenisi belirleyecek. Şimdi senden şunu yapmanı istiyorum: En beğendiğin tabloyu seç, kalabalık bir alana as. Yanına da bir not bırak: ‘Bu resimde gördüğünüz kötü, uyumsuz, olmamış ne varsa, lütfen bu kalemle işaretleyin.’"

Gucci, en beğendiği tablosunu seçip meydanda sergilemiş. Ertesi gün tablosuna baktığında, karalanmamış tek bir yer bile kalmamıştı. Büyük bir üzüntüyle hocasının yanına gitmiş ve: "Hocam, demek ki ne kadar beceriksiz bir ressammışım, insanlar tablomda karalanmadık yer bırakmamış," demiş.

Hocası ona sakin bir şekilde karşılık vermiş: "Henüz bitmedi. Şimdi, tabloların arasından en beğenmediğini seç ve aynı yere as. Ama bu kez notta şunu yaz: ‘Bu resimde gördüğünüz yanlışları, hataları bırakılan boya ve fırçalarla düzeltin.’"

Ertesi gün Gucci, tablosuna bakmak için tekrar meydana gitmiş. Şaşkınlıkla fark etmiş ki, tablosuna kimse dokunmamış. Bu duruma bir anlam verememiş ve hocasına dönüp sormuş: "Bu neden böyle oldu?"

Hocası ona ders niteliğinde bir cevap vermiş: "İnsanlar böyledir; yanlışları eleştirirler ama düzeltmeye gelince kimse adım atmaz."

Bu ders, Gucci'nin hayatı boyunca unutmayacağı bir gerçeği gözler önüne sermişti.

Güncellemeler
1 yıl
Eski defterleri karıştırıyorum