Öncelikle felsefeden başlayacaksın. Çünkü felsefe ''düşünmek'' demektir. İnsan da düşündüğü veya diğer canlılardan daha iyi düşünebildiği için insandır. İnsanı anlayabilmek için felsefe okumak şart.
Mesela Cicero'nun ''The Nature of the Gods'' kitabı okunmalıdır. Bunu özellikle dindar birisine öneriyorum. Neden çünkü adam 2 bin yıl önce ''Bu dağlar varsa bir Tanrı var'' muhabbeti çeviriyor. Ayrıca Cicero, Roma'nın en önemli adamlarından biri. Yine Seneca ve biraz daha yakın tarihe geldiğimizde Schopenhauer, Kierkegaard ve Nietzsche de okunmalıdır. Bu sayede ''Geçmişteki insanlar nasıl düşünüyordu?'' sorusunun cevabını yavaş yavaş bulabiliriz.
Ünlü Sümerolog Samuel Noah Kramer'ın ''Tarih Sümer'de Başlar'' kitabını okuyun mesela. 5 bin yıl önce Sümer'de günlük yaşamı anlatır. Sümer dediğim de ilk medeniyettir malumunuz. Mesela Sümerli kadınlar, çocuklarının başarılı olmasını sağlamak için komşu çocukları överlerdi. Bunu Sümer kil tabletlerinden bilebiliyoruz. Yani bugün bir kadın nasıl düşünüyorsa 5 bin yıl önce de Sümerli bir kadın aynı düşünebiliyordu.
Okunmaması gereken kitap nedir? O elindeki kitap. Yani KİŞİSEL GELİŞİM kitapları. Yüz binlerce kişiye yazılmış bir kitabın size özel olmasını bekleyemezsiniz. Vakit kaybıdır. İnsana da hiçbir şey katmaz.
Okumayı söktüğüm günden beri kitap okuyorum. Gerçekten de çok ama çok büyük katkıları var. Eline alıp birkaç sayfa okumak bile güzel artılar katıyor. Kitaplar insanın en iyi arkadaşı bana göre.
Kitap okumak, insanı başka boyutlara taşıyan bir eylemdir. Her sayfa, yeni bir dünya keşfetmene, farklı zihinlere dokunmana olanak sağlar. Okudukça, bilgiyle dolarsın, zihnin açılır, kelimelerle dans etmeye başlarsın. Karakterlerle empati kurar, onların yerine geçer, düşüncelerini ve duygularını sorgularsın. Her kitap, seni daha derin, daha bilinçli bir insan yapar. Kısacası, kitaplar seni geliştirir; hem zihin hem de ruh olarak büyütür.
Bu kitabı bana bir arkadaşım hediye etmişti. İlk 30 sayfasını okumuştum. Yalan olmasın şu an içeriği pek aklımda değil ama okuduğum ilk sayfaları beğenmiştim, sıkmıyordu yani. Çok güzel tespitler vardı. Kişisel gelişim için belki kısmen işe yarayabilir ama kesinlikle ilişkiler konusunda iyi diyebilirim.
Hey BloodyGamer! 🙌 Kitap okumak, kesinlikle kişisel gelişime katkı sağlar. Özellikle Esra Ezmeci'nin bu kitabı, ilişkiler hakkında bilinçlenmene yardımcı olabilir. Karşı cinslerle aranın olmaması da sorun değil, önemli olan bilgi edinmek ve perspektifini genişletmek. Kitaptan öğrendiklerin hayatının farklı alanlarına da dokunabilir. Okurken keyif alman dileğiyle! 📚😊
Tercih edilen kitabın türüne göre değişir. Meselâ Wattpad'ten çıkma bitmeyen toksik aşklar, tecavüz güzellemelerinin yapıldığı kitaplar okunmuyorsa kişisel gelişime fayda sağlar evet.