Herkes okuyabilir mi yoksa okumakta bir yetenek midir? İlber Hoca, okumanın yetenek olduğunu savunuyor.

Herkes okuyabilir mi yoksa okumakta bir yetenek midir? İlber Hoca, okumanın yetenek olduğunu savunuyor.

ilgi ile alakalı her insanda öyle ilgi olmuyor maalesef. aslında ben genel olarak bize yetenek olarak dayatılan şeyin ilgiden ibaret olduğunu düşünüyorum. örneğin fazıl say çocuk yaşta ilgisi olmasaydı piyano çalar mıydı? çalmazdı belki ailesi başka alana yönlendirirdi onu ama onun o alana ilgisi var ki şu an dünyaca ünlü bir piyanist. yemek yapmakta öyle “yumurta bile kıramam” diyen var hayır gayette kırabilirsin ama bu yaşına kadar demekki ilgilenmemişsin sevmediğin bir şey yemek yapmak o yüzden rest çekmişsin. kitap okumakta aynı öyle eğer bahane üretiyorsan okumamak için demekki kitap okumayı yeterince sevmiyorsun zorla okumanın anlamı da yok. “zaman bulamıyorum” diyenler var sosyal medyada saatlerini harcarken zamanın var da kitap okumaya mı yok? bunların hepsi bahane işte bahanelere sığınıyorsan sal gitsin sevdiğin işi yap sonuçta kitap okumakta bir hobidir.
Çok kaliteli.
.. Biliyor musun Müteselli.. Kimi zaman sırf anlatım bozukluğu ya da bir imla hatası bulmak, dil bilgimi geliştirmek amaçlı okurum.. Sözlü olarak kendimi ifade edebilme becerisi geliştirmek. Düşüncelerimi yazıya dökebilmek amaçlı okurum.. Kimi zaman sadece kafamı dağıtmak için okurum.. Birini unutmak için okurum.. Ağlamak için bahane olsun diye.. iş olsun diye.. okurum.. Yeni bir kahramanla tanışmak için okurum.. Okumak yetenek gerektirir demek okuma eylemini sadece belli bir yetenekli sınıfın yapabildiği bir eylem haline getirir ki bu doğru değil..
Netice itibarıyla okumanız ne değerli..
Okuma alışkanlık olarak evvelden kazanilsa da yetenek olmadan devam ettirmek mümkün olmuyor. Bazı çocuklara bir türlü bu alışkanlığı kazandiramiyoruz örneğin neden? O da cocuk o da çocuk. Fakat düşünen, araştıran, öğrenmeye aç ve anlama kaabiliyeti olan bir insan muhakkak her fırsatta bir şeyler okumak istiyor.
Bu yüzden okumak için anlama yeteneği gerekir diyorum.
Okumak yetenektir, anlamak kendini geliştirebilmektir, zihne birşeyler ekleyebilmektir.
Zaten okumayan bunun yetenek olup olmadığını bile farkında olmayacaktır.
Cevap
15Cevap
Bence okumak anlamayı ve bilgiyi kavramayı gerektirdiği için yetenektir.
Gerektirmez bence.
Mühim olan okumak değil. Okumak basit bir eylem. Önemli olan okuduğun tür ve okuduğunu anlamak.
Bu kitaplık kimin bilmiyorum ama pek kaliteli yayın yok üzgünüm ⬇️
İnternette bulduğum bir fotoğraf.
Okumak herhangi bir yetenek istemiyor ama ne okuduğunla okuduğunu anlamak önemli.
Maalesef okuduklarından kötü çıkarımlar ve yanlış anlayanlar çok fazla toplumda.
Kitabı alıp okuyacaksin kardeşim bu kadar
Gözünde çok büyütenler var yaw anlamıyorum hiç öyle insanları.
Elbette yetenek. Okumak için okuyan insanlar var. Yahu bir cümleyi derinlemesine anlamadan okuyan insanlar var. Dümdüzler bildiğin.
Okumaktan daha ziyade anlayıp okumak bir yetenek işi sanırım
Evet bence bir beceri
Eskiden günde 1 adet bitirirdim şimdi kafam almıyor aynı cümleyi 1000 defa okuyorum sonra kapıyorum..
Okumak yetenek gerektirmez, okuduğunu anlayabilmek önemlidir.
Herkes okuyabilir. Ama okuduğunun ne kadarını anlıyor o mesele
Evət yetenektir. Okumanın bile bir adabı var, şartları var. Bir mahiyeti var yani.
Yetenek değil de istek olmalı ve sevilmelidir.
Okumayı sevmiyorum, daha çok araştırma yaparım, yetenek ile ilgisi yoktur..
Herkes okuyabilir ancak ne tür kitaplardan hoşlandığına bağlı, bilim kurgu, roman, dünya klasikleri vs, ayrıca kitap okumaya yeni başlayan biriysen ince kitaplardan başla 60-70 sayfalık bende öyle yapıyordum şimdi 600 sayfalık olanlara geçtim. 😀
İlber Hoca haklı. Kimi sadece okur, kimi okur anlar, kimi de okuyup anlayıp analiz eder ve sonuçlar çıkarır.
Evet, anlayabilmek herkesin harcı değil.
Okumak ozelliktir herkeste olmaz 😂
Bence okumak alışkanlıktır.
Bencede ister yetenek
Anlamak, bir şeyler çıkarmak daha önemlidir
Ne okudurğun ne anladığın önemli
Okumak değil okuduğunu anlamaktır yetenek
Okumak kolay anlamak zor
İstikrarlı olmak zorunlu
Bence yetenekten ziyade bir alışkanlık
Yeteneğini fark etmeni sağlar.
Hayır. ne yatanegi ne alakası var
Tabi ki getirir..