Agnostisizm, Tanrı'nın veya doğaüstü varlıkların varlığının bilinip bilinmeyeceği konusundaki şüpheci yaklaşımdır. Agnostikler, Tanrı'nın varlığı veya yokluğunun kesin olarak bilinmesinin imkansız olduğunu savunurlar. Bu görüşe sahip insanlar, genellikle din ve inanç konularında kesin yargılardan kaçınır ve mevcut kanıtların yetersiz olduğuna inanırlar. Agnostisizm, inançsızlık (ateizm) ile inanç (teizm) arasında bir ara pozisyon olarak görülebilir.
Derinine indiğimizde saçmalıktan ibaret olduğunu bariz bir şekilde göremiyorum. Ben hayat amacımı da, evrenin gerçeğini de buldum arkadaşlar. Henüz bulamamış olanlara kolaylıklar dilerim.
Bir agnostik olarak küçücük bir düzeltme yapayım. Panteist, deist, ateist, agnostik anlayışın ortak özelliği hiçbir dini kabul etmemeleridir ve nonteistler olarak bu şekilde ortak paydada buluşurlar. Düzeltmek istediğim nokta ateizm ile teizm arası bir ara pozisyon değil, olsa olsa ateizm ve deizm arasında bir noktada olan "ara pozisyon" değil, bir anlayış, felsefe, inanç türüdür diyebiliriz. Ara durak, dinlenme tesisi, gel geç yeri değildir agnostisizm, hele hele teizm ile en ufak bir alakası dahi yoktur çünkü teistler bir dinin varlığına inanırlar, agnostiklerde herhangi bir dini anlayış yoktur, olsa olsa Tanrıyı arayış vardır. Esenlikler.
Yorumunuz için teşekkürler. Tanrının varlığı asla kanıtlanamaz. Varlığı kanıtlanamadığı gibi yokluğu da kanıtlanamaz. Hiç birşeye inanılmadığımız gibi hiç birşeyi de inkâr etmeyiz aslında. Varlığını ispatlayamadığımız birşeye aslında yoktur diyebiliriz ta ki ispat edilene kadar. Yanlışım varsa düzeltebilirsiniz
Hayır çok iyi konuştunuz, bir şeyin yokluğu ispatlanamaz ve örnek vermek gerekirse eğer bir Tanrı'nın yokluğunu ispatlamaya çalışacak olsak önce dünya üzerinde her taşın altına, her deniz ve okyanusların derinlerine bakmamız ve yokluğunu teyit etmemiz gerekirdi. Bu yetmezmiş gibi tüm galaksilerdeki septilyonlarca yıldız sistemi içerisindeki nonilyonlarca gezegende bunu yapmamız gerekirdi üstelik optilyonlarca galaksi içerisindeki tüm yıldız sistemlerine bu tarifeyi uygulamamız gerekirdi, her taşın altına bakmamız gerekirdi ki bu pek akıllıca değil. Demek ki yokluğu ispatlanamıyormuş, o halde var olduğunu iddia eden iddia sahipleri buyursun varlığını ispat etsinler. Heee, ispat edemediler mi? O halde kesin var diyemezler, inanç işi falan pek sökmez, varlığına inanıyorlarsa ellerinde bir delil olmalı. Al bak bu kitap derlerse de o kitabın yaratıcı bir güç tarafından gönderildiğini ispat etmeleri gerekir. Bu döngü böyle sürer gider, agnostikler herhangi bir iddia sahibi değiller en azından.
bence büyük çoğunluğunu ''teistlere laf anlatmayı çalışmayı gereksiz bulup'' ben bilmiyorum kardeşim var mı yok mu bilmiyorum diyerek boş muhabbetlerden kaçmak isteyen ateistler oluşturuyor
İnanmak için elle tutulur, gözle görülür olması gerektiğini düşünürler. Ama tanrıyı bu şekilde bilsen zaten tanrısal bir özellik olmazdı. İnanç kalp işidir. Bazı şeylerin acısı veya mükafatı diğer dünyada çıkacak. 🙂
Elle tutulur biçimde ispatlayamam belki arafta kalmış insanlar yapabilir bunu ama olması beni daha çok tatmin eder çünkü bu dünyada yapılan kötülüklerin cezası bir yerde verilmeli aynı şekilde ölen sevdiklerimi de görmek isterim.
Kaçamak cevap. Ne düşündün de böyle bi sonuca vardın mesela soruyorum senin bulman lazım diyorsun. Sen nasıl buldun diyorum düşünerek sorgulayarak ve araştırarak yazmışsın. Vardığın sonuçları paylaşırsan mantıklı gelebilir yoksa verdiğin cevaplar doğrultusunda senin herhangi bir şey bulduğunu anlayamam
Cevap veremezsin zaten verdiğin cevaplar cevap bile değil. Sal beni yazıyo bide sen kimsin seni tutayım. Bana cevap veremeyeceğim sorular sorma de bana kapasitem bu kadar de anlıyayım