İlk başta bütün dünya tek bir kara parçasıydı. O zaman da bu kadar çok dil var mıydı?

İlk başta bütün dünya tek bir kara parçasıydı. O zaman da bu kadar çok dil var mıydı?

Her dil, konuşanların yaşadıkları yer, kültür ve geçmişin izlerini taşır. Dillerin evrimi, insanların tarih boyunca farklı yerleşim alanlarına veya kültürlere sahip olmaları sonucu meydana gelmiştir. İnsanların farklı kültürler arasında yerleşmeleri veya göç etmeleri sonucu, dil değişim gösterir.
Bu arkasındaki sebep ben oluşumunu, nasılını soruyorum. Kültürler farklılık gösterir elbette ama bu kültürü oluşturan, farklılıkları ortaya çıkaran kim ya da neydi? İlk insandan bu yana bir sürü insan doğdu ve kültür nasıl şekillendi mesela?
Her oluşan toplum kendi yaşam tarzını geliştirdi, zaten insanların toplu halde yaşamaya başlaması Sümerliler döneminde başlandı deniyor. Toplu halde yaşamak için bir ahlak, saygı, kültür anlayışı oluşturmak gerekli diye düşünüyorum.
Olabilir, teşekkürler
Cevap
4Cevap
Zaman içinde çıktı.
İlk insanların konuşmayı öğrenmesi de çok ilginç aslında. Konuşa konuşa diller türedi herhâlde.
Kesinlikle mesela ben ilk insanın görünüşünü de merak ediyorum. Hangi dilde konuşuyordu, çocukları nasıldı karakterleri ilk nasıldı konuştukları dil davranışları vs. Sorulacak çok soru var ama cevap... kısıtlı
Kesinlikle. Keşke zaman makinesi olsa da görünmez olup görebilsek.
Bir gün mümkün olur belki
Zaman makinesi ütopik olsa da sürekli eski insanlar ile ilgili bir şeyler keşfedildiğinden öğrenebiliriz.
Doğruluğu sorgulanır, çoğu eskiye dair belge ve silah kayıp. Bulunduğu iddia edilse bile değişmiş olma ihtimali çok yüksek. Ama bir umut yine de mümkün olabilir
Tarih çarpıtılıyor. Haklısın.
Uga baga
Karadenizlilerle egelilerin konuşması nasıl farklı acaba hepsi de türkçe konuşuyor :D
Mesela bu, nasıl diye soran az insan var sanırım
Bu lisan denilen şeye kuş dili deniyor. İnsanlar dili döndüğünce kültürün de etkisiyle bu konuşmaları yapıyorlar. Aynı dili konuşuyorlar ama nesneyi ve kendilerini ifade biçimi farklı. Aynı şey ispanyolca içinde geçerli, güney amerikada bambaşka bir dilmiş gibi algılarsın ispanyolcayı.
Kim diyor kuş dili olduğunu? İnsan da sürekli oradan oraya gittiği için mi kuş oldu dili? Mantıklı ama insanlara bu düşünceyi empoze eden kim? Neden herkes ortak bir dilde birleşmek yerine kendincesini oluşturup yaydı?
Kültür dedik ya :D
Avustralyayı ingilizler keşfetti ve oraya koloni kurdular, kuzey amerikaya koloni kurdular. Birbirleriyle konuşup anlaşabiliyorlar ama çok değişmiş ingiliz ingilizcesi değil. Şimdi diyelim ki 200 yıl değilde, 2 bin yıl geçsin aradan ve bunların birbirlerinden haberi olmasın, yani hiç iletişim kurmasınlar, o zaman ne kadar değişmiş olduğunu görürdün.
Dünya üzerinde ki diller de böyledir. Kültürün nesneyi ve kendimi tanımlama şekli değişiyor.
Mantıklı, teşekkürler
Sübhanallah de geç fazla sorgulama.
Aynısını sizde yapıp cevaplama zahmetinde bulunmasaydınız keşke.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?