Sizin fikrinizce adalet nedir?

Merhabalar,
Adalet, hukuk, yönetim biçimleri, dolayısıyla da yasama, yürütme ve yargının olmadığı dönemlerdeki toplumlarda (pek de diyemeyiz ama) haklı ve haksız olan nasıl sağlanıyordu? Tabii o zamanlar, "haklı ile haksız" diye bir kavram yoktu. Çünkü; güçlünün zayıfı yendiği bir insan topluluğu vardı. Ancak felsefenin gelişmesi, göçebe yaşamdan yerleşik yaşama geçen insanların sayısının artması, "yasa" diyebileceğimiz insanlar arasındaki "kuralların" ortaya çıkması ve günümüzde "gelişen" olmayıp o dönemlerde "gelişen" kavramına bağlı olarak toplumların gelişmesi; beraberinde gelişen toplumlarda yasaların, yönetim biçimlerinin, toplumsal ahlakın, toplumsal değerlerin ortaya çıkması ve gelişmesi ile birlikte, toplumun yasalarının belirlenip bu "yasaları" toplumsal düzene uygun bir şekilde "yöneticiler" tarafından "yürütülüp" ardından da adil ile adil olmayanın ayırt edileceği "yargı" ile adaletin sağlanması amaçlanmıştır.

Rousseau, Montesquieu gibi düşünürlerin, "yasama, yürütme yargı" ile "haklarımızı toplum tarafından belirlenen yöneticiye devretmek" gibi önemli düşünceleri, günümüzde çok açık bir şekilde görülüyor.

Ancak MÖ 6. yy. da Antik Yunan düşünürleri ve üç büyükler diye adlandırılan; Sokrates, Platon ve Aristoteles gibi önemli filozofların, Antik Yunanistan'ın yönetim biçimi olan demokrasiyi ne denli tanımladıkları önemli. Önemli, çünkü felsefenin çıktığı coğrafya, bu coğrafyadır.

Sokrates'in idamındaki mevcut yönetim şekli demokrasiydi (ancak tabi ki farklı çeşitleri de bulunuyordu).
Sokrates, demokrasiyi, denizcilikte usta olmayan mürettebat tarafından "seçilen" bir "kaptan"a benzetir. Gemi mürettebatı da sürekli kaptanın kim olması gerektiğini tartışırlar.

"Kısa" bir anlatımdan sonra, SİZCE, toplumlardaki yönetim biçimlerine bağlı olarak;
Adalet nedir? nasıl olmalıdır?

(Not: Antik Yunanistan'ın yönetim biçimleri dönem dönem farklılık göstermektedir. )
(Not2: kaynak paylaşamıyorum çünkü Xper puanı nedeniyle.)
Sizin fikrinizce adalet nedir?