Asr-ı saadet döneminde bile çok üst düzey bir bilim insanı çıkmadı.

Asr-ı saadet döneminde bile çok üst düzey bir bilim insanı çıkmadı.
Doğu'da da zamanına göre büyük bilim adamları çıkmıştır. İbni Sina mesela kitabı batıda ders kitabı olarak senelerce kullanılmıştır. Hatta bildiğim kadarıyla hâlâ bazı uniler kullanıyor diye biliyorum. Harezmi olsun, Cabir bin Hayyam olsun çoğu kişiler bilime bir katkısı olmuş kişiler var. Tabi şimdi bakınca o kadar aşırı büyük bir şey değil ama şöyle de düşünebiliriz matematikten örnek vereyim. Mesela 2 üssü 15 ile 2 üssü 16 arasında baya büyük bir fark vardir, bunu yukarı doğru çıktıkça daha büyük bir fark olur, ya da mesela bir dağdan küçük bir kar topu yuvarladiginda aşağı ininceye kadar kocaman bir kar parçası olabilir. Ne alaka matematik ne alaka kar diye sorulabilir şöyle diyeyim, bir şey büyüdükçe daha da büyüyor yani aslında. Baştaki küçük parça ilerledikçe daha da büyüyor. 1900 lu zamanlarda bu kadar büyük keşiflerin olmasıni vs. ben böyle düşünüyorum. Öncesinde bir bilgi birikimi var, bilgiye ulaşabilmek daha hızlı vs. Ama tabii 1900 lerdeki bilim insanlarını daha ayrı bi seviyorum 😁.
Şu şampiyonlar ligine bitiyorum ama 😁😅
www.instagram.com/.../?igshid=MzRlODBiNWFlZA==
Hayyam vs. başarılı evet ama Newton ayarında değiller.
Yani Newton da simdikilerin yanında biraz geride kalıyor bence. Tamam kullanıyoruz yasalarını vs. ama şu attığım videodaki kişiler kadar da değil gibi geliyor. Dediğim olay da bu yani, bilgi birikimi olduğu için daha bir büyük oluyor bence
Bence o videoda Newron'dan iyi olan yok Newton fiziği kuran adam gibi geliyor bana.
Yani işte başlangıca bakacak olursak daha çok bir şey katılmış bilgiler var bu kişilerin ürettikleri şeyde. Harezmi de mesela 0 i ve X bilinmeyenini ilk kullanan kişi olarak biliniyor. Şu an yani x bilinmeyeninin önemi belli, bir işlem yapacağımızda bilinmeyen bir şeyle ilgili kullanıyoruz. Çoğu bilim insanları da kullaniyor. 0 desen zaten şu an çoğu şey 0 ve 1 üzerine kurulu. Kullandığımız çoğu teknolojik alet 0 ve 1 ile çalışıyor. Yani harezmi de buna bakacak olursak yani büyük birisi. ya da kimyada Thomson elektronu bulan kişi, veya milikan elektronun ağırlığını bulan kişi Rutherford atomlar arasi boşluk olduğunu bulan kişi, notronu aslında bulan ama kanitlayamayan sadece bir bilgi olarak o zaman kalmasını sağlayan ardına belki Chadwick'e ilham kaynağı olmasını sağlayan kişi. Yani bilgi bir birikim üzerine ilerlediği için daha büyük bir etki yaratıyor ama tabi o kar parçasını atan kişi de önemli tabiiki
Bir de o bilim adamları grubu bazı konularda Newton'un klasik fiziğinin yetersiz olduğunu bulan kişiler de yer alıyor. Ben yaristirmiyorum bu arada hepsini severim bilim insanlarının 😁. Şu an yani olan bilgilerin hepsinde birisinin bı katkısı var. Ve o kişiyi çıkarırsak su anki bilgiler olamazdı
Ama Newton teoirisi için gerekli matematiği de kendi geliştirdi bence evet hepsi iyi ama Newton başka bence :D
Ahahaha😁😁, seni mi kiracaz öyle olsun 😁😂
Kendimi tam açıklayamıyorum ameliyatlı olduğum için ekran klavyesinden yavaş yazabiliyorum kusura bakma 😅
Yok ya ben de zaten işlerim var onlarla uğraşıyorum bir yandan, arada bı bakıyorum😁. Bu arada yanlış anlaşılmış da olabilirim belki dediğim gibi benim için hiç bir bilim insanı önemsiz değil. Hepsi değerli sonuçta. Ne kadar yanlış bir bilgi vermiş olsa da bı katkısı oluyor Dalton atom modeli ile şu anki arasındaki fark gibi 😂ama onun da katkıları var yani
Ben de hepsini seviyorum 🙂 ama sanırım Newton fanı oldum
😁😁Ben de bir aralar Tesla fanı idim 😂😂ama hâlâ Edison'u sevmiyorum dkdkkddkkdkd
Aydınlanma'dan önce Batı'da "başarılı" bilimci çıktı mı? Meleklerin cinsiyeti tartışılıyordu.
Aydınlanma'dan sonra bilimsel yöntemin gelişmesiyle Batı'da bilim gelişti.
Peki şimdi nasıl? Bilimsel makalelerde Çin'linin, Hintlinin adlarının geçmediği makale yok. Deprem ve sismoloji alanında Japonların eline su dökebilen var mı?
Senin dediğin olay geçmişte kaldı artık.
Hiçbiri Newton ayarında bir adam çıkaramadı.
Evet ama kendi teorisi için gerekli matematiği kendi icat eden bir adam o. Tarihte eşi benzeri görülmedi
Aynen bu herifleri görünce ben niye yaşıyorum diyorum 🤣
Bunun nedeni çünkü araştırmadılar her şeye inandılar yani bu böyledir dediler ama sorgulamadılar.. ve aynı zamanda baskıcı gelenekçi bir toplum da vardı. bir kadın ben bilim insanı olacağım dediği zaman ''ne bilimi otur evde yemek yap'' diyen bir toplum olduğu sürece gelişim olmaz. bir aile önce kendi desteklemeli çocuğunu
Yapılan her çalışmanın, her araştırmanın dine uygun olup olmadığına ulema sınıfı karıştığı için. Dünya yuvarlak ve güneşin etrafında dönüyor diyen adam idam edildi. Taaaubın benzer örnekleri İslam dünyasında da var (Hallac-ı Mansur).
Cevap
3Cevap
Öyle bişey yok elbette çıkardı ama şuanki eskiye nazaran çok az ama doğu ülkelerindeki şartlar batiya göre daha geri kalmış ve imkanlar daha kısitli bati ise daha çok imkan veriyor ve sana ekonomik destek sağlıyor
600 yıl önce doğu üstündü ne zaman ki uçkurlarina yöneldiler olay değişti.. Ve tabi batı nin yaşadığı Rönesans hareketleride gelişimlerinde etkili oldu
AMİG DALALARI BÜYÜK ADAMLARIN ABİ YANİ SANAT YOK SANATIN OLMADIĞI TOPLUMDAN NE GİBİ CACIK ÇIKABİLİR GENETİKLERİ BOZUK BAŞTAN BİRKERE
Töreler, gelenek diye öne sürülen saçmalıklar, dogmalar.. Özgür düşünemeyen topluluklardan bir cacık çıkmaz.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?