Çocuk masallarının mutlu sonla bitmesi şart mı?
Ben bazen kendim uyduruyorum ve kötü sonlu bitiyorum, çocuğum öğrensin her şeyin sonunun mutluluk olmadığını her şeyin elde edilemeyeceğini.
Bu travma yaratır mı gerçekliğe mi adapte eder?
Çocuk masallarının mutlu sonla bitmesi şart mı?
Ben bazen kendim uyduruyorum ve kötü sonlu bitiyorum, çocuğum öğrensin her şeyin sonunun mutluluk olmadığını her şeyin elde edilemeyeceğini.
Bu travma yaratır mı gerçekliğe mi adapte eder?
Hayatı tozpembe görmektense bazen istediklerimizin olmayacağını bilmek daha iyi gibi gelsede küçük çocukların beyinlerine olumsuzluk aşılamamak lazım. Ha belli bir dönem sonra ise yavaş yavaş gerçeklere hazırlanabilir. Ama küçük çocuklara olumsuzluk yüklenmesi tehlikeli sonuçlar doğura bilir. Sen yinede şimdilik masalları mutlu sonla bitir ki mutluluğa dair inancı olsun sonraki zamanda ise hayatta kötü dediği şeylerin mutsuz bittiğini düşündüğü zamanlarda ise esasında onun mutsuz bir son olmadığı şartların değişebileceğine göre yetiştirilmeye başlanabilir.
Şart değildir tabi ki de yani kötü sonla da bitebilir ama çocuklar bunlardan etkileneceği için de sanırım hep mutlu son ile biter ama gerçekler tamamen farklıdır gerçekler her zaman kötü son ile biter.. neyse biz alıştık ama çocuklar en azından bırakalım da mutlu son ile bittiğini sansın
nasıl bir kötü son ona bağlı. eğer iyi bir karakter sonunda acı çekiyorsa, bu çocuğun iyi olmanın pekte bir anlamı olmadığını düşünmesine sebep olabilir.
Çocukların düşünme tarzının yetişkinlerinkiyle uzaktan yakından alakası yoktur. Büyük travmalara bile yol açabilir. 5 yaşındaki bir çocuğa en fazla neyin iyi olup neyin kötü olduğu öğretilmelidir. Gerisi fazla.
Yok kötü sonlu dediğim masallar sadece gerçeklik yansıtıyor.
Misal
Bir kuzu masalı anlatıyorum, çok oyalandığı kırlarda çok oynadığı için yemeğe yetişemiyor o gece aç kalması gerekiyor.
Yemeğini zamanında yemesi gerektiği gibi şeyler, ertesi gün isterse masalı yine anlatıyor bu kez kuzu yemeğe herkesten önce geliyor felan. 😄
Çocuğun aç kalmanın ne demek olduğunu tam olarak anlayacağını sanmıyorum. Yine de o gece aç kalması gerekiyor diye anlatırsanız, çocuk yemeği zamanında yememekten korkmaya başlayabilir ve bu ileriki zamanlarda takıntıya yol açabilir. Korku ve kaygılar hiçbir zaman iyi bir eğitim sağlamaz. Onun yerine yemeği zamanında yiyen kuzunun daha güçlü olduğunu söyleyebilirsiniz. İyiyi vurgularsanız her zaman daha pozitif bir etki yaratır. Yani kötüyü vurgularsanız büyük ihtimalle ya hiçbir etkisi olmaz çünkü anlamaz ya da korkuya bağlı koşullanma gerçekleşir ve büyüyünce bu konuda kötü anlamda takıntılı olabilir.
Yine de siz internete 5 yaş psikolojisi falan yazın bi bakın derim çünkü geçen hafta eğitim psikolojisi dersinden 29 aldım 😅
Önerileriniz için teşekkür ederim.
Çocuklar için olumlamanın ne denli önemli olduğunun, kurulan her cümlenin kullanılan her kelimenin ne kadar önemli olduğunun bilincinde olan bir anneyim.
Bunları öğrenmek için İnternete ihtiyaç duymuyorum, kendim ve kızım için düzenli olarak görüştüğüm, karşılaştığım her sorunu birlikte aştığım bir psikologumuz ve aile danışmanımız var.
Çocuklar büyükler gibi değiller, daha akıllılar her şeyi çok çabuk anlayıp kavrayabiliyorlar.
Tekrar teşekkür ederim görüş için.
Cevap
6Cevap
bana bir masal anlat bubişko 🥺 😬😬😬
ya o değilde çocukken babam bana masal kitabı almıştı ve gece uyumadan önce bana ordan masal okurdu 🥺
❤️
Bence her daim umut vermelisin büyüyünce öğrenecekler acı gerçekleri bırak çocuklukları hayallerle geçsin.
Bırakalım bari garibanlar çocukken inansınlar mutluluğa
Bu doğru bir şey değilmiş aslında.
Niye yav
Polyanna sendromu deniliyor ismine.
Ne olursa olsun iyi olduğuna ikna ediyormuş çocuklar kendilerini.
Masallar çok etkiliyormuş.
O yüzden hafiften değiştiriyorum kendi uydurduklarımı.
Mesela masalda çok iyi arkadaş ayrılmak zorunda kalıyor, biri başka bir yere taşınmak mecburiyetinde felan sonsuza dek birbirlerini unıtmayacaklarına söz veriyorlar felan.
Benim bir tane yiğenim var hikayede üzücü bir şey varsa oturup ağlıyor
Kıyamam 😄
Biz de yok öyle problemler ama mantıklı şeyler olmayınca biraz sinirleniyor.
Her detay bir önceki ile uyuşmalı mutlaka.
Büyük sıkıntı o ben bazen bir hikaye uyduruyorum tekrar tekrar anlat diyor ve her şey aynı olacak büyğn cümlelerin ses tonların yoksa sıkıntı
Ahshs evet.
Benim kızıma benden başka kimse masal anlatamaz ciddiye almıyor kimseyi.
İlla her karakterin ses tonu farklı olucak.
Masal uydurmakta çok zor 1 2 kez azarı yiyince artık yazmaya başladım 😄
İsimleri felan unutuyorum anane diyorum sonra babane diyorum, şimdiki çocuklar çok fena gözünün yaşına bakmıyor. 😄
Aynen aynen hiç taviz vermiyorlar ben bütün çocukluğumı Bremen mızıkacılarıyla geçirdim
Gerçekçiliği masalı kötü bitirerek mi öğretiyorsun? Müthiş düşünce tarzı... alkış.
Bir prensin öperek uyandırması, kurbağayı öpünce pren olması gerçeklik değil mi senin mantığın daha alkışlanası.
Şimdi git sorunu oku daha sonra şu yazdığını tekrar oku aradaki paradoksu bul öyle konuşalım 😂
Senin algıda problem var sanırım.
Anlattığım masal içeriğini bile bilmeden kendince görüş paylaşıyorsun.
Her görüşe fikire saygım var fakat beni eleştirmeye hakkın yok. 😊
Senin hayal dünyan beni anlamak için biraz dar olabilir.
Hayır şart değil kötü de bitebilir
Çocukken bizi kandırmışlar hep 🥹
Keşke hep mutlu sonla bitse her şey
Kaç yaşında
5
masal oldugy icin evet
Çocuk okuyorsa tabiki şart.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?